MINI_skin // kako njegovati BEBINU kožu? Ovih 5 super savjeta rješava sve DILEME!

  Bebina osjetljiva koža reagira na promjene u okolini, baš kao i naša, a to ovisi o niz faktora – od sastava odjeće do temperature vode. Odgovore donosi specijalistica dermatovenerologije prim. dr. sc. Nives Pustišek.

  Lipikar
  Marks & Spencer


  1. Pripazite na temperaturu vode
  Iako uvijek postoji strah da se dijete prehladi ili se bojimo da je voda prehladna, pokušajte pronaći idealnu temperaturu. Vruća voda prilikom tuširanja ili kupanja dodatno isušuje kožu. Idealna temperatura vode za kupanje bebe je temperatura tijela, dakle neka voda bude između 35 i 37 stupnjeva – u ljekarnama su dostupni toplomjeri za vodu, namijenjeni upravo kupanju beba.

  2. Bitan je i sastav odjeće
  Kako biste spriječili svrbež uzrokovan lošim izborom tkanine i znojenjem, idealno bi bilo nanijeti balzam koji će umiriti kožu i zaštititi je te ispod svega djetetu odjenuti pamučni bodi. Dr. Pustišek ističe kako je Lipikar Baume AP+ učinkoviti balzam koji pomaže kod suhe iritirane kože sklone svrbežu te osjetljivoj koži sklonoj atopiji kod novorođenčadi, beba, djece i odraslih.

  3. Što ako je bebi dijagnosticiran atopijski dermatitis?
  Atopijski dermatitis kronična je upalna bolest kože. Pacijent s atopijskim dermatitisom ima oslabljenu funkciju zaštitne pregrade kože te hiperaktivan i neuravnotežen imunološki sustav. Jedan od simptoma atopijskog dermatitisa je svrbež, a činjenica je da češanje izaziva mnogo više problema nego što ih rješava. Prilikom češanja, dijete noktima grebe po površini kože i ona postaje upaljena, odnosno još više iziritirana i crvena što pogoršava situaciju. Upravo iz tog razloga, trebali biste maksimalnu pažnju posvetiti rutini prije spavanja.

  Lipikar

  4. Pazite na temperaturu prostorije u kojoj dijete spava
  Upravo je previsoka temperatura česti okidač atopijskog dermatitisa. Preporučamo da sobnu temperaturu spustite nekoliko stupnjeva jer previsoka dodatno isušuje kožu.

  5. Pripremite umirujuću kupku
  Djeca vole ustaljenu rutinu koja će vam pomoći pri uspavljivanju djeteta. Jedna od stvari u kojima uživaju bebe je - kupka. Svakako treba pripaziti da pritom voda bude preporučene temperature i pritom koristiti proizvode koji nisu agresivni.

   Lipikar