Username *
Password *
Remember Me

Na moru i tijekom zasluženog odmora želimo samo uživati, no mogu nam se desiti i brojne nezgode, pa smo pobrojali one najčešće i složili odgovore na dileme - kako pravilno reagirati i što napraviti kad nas na primjer opeče meduza, ubode insekt ili jež, ako dobijemo opekline od sunca, ali i koji se procesi dešavaju na i unutar kože... Ana Gjergja Sekulić, iskusna magistra iz Farmacie detaljno je objasnila kako liječiti posljedice: kad nam treba pomoć liječnika, a kad su nam dovoljni proizvodi iz ljekarne ili samo eterična ulja, saznajte u još jednoj ljetnoj Pharmacy to go! temi.

Farmacia - moja ljekarna

 

open ph to go ljetne nezgode


Idealna, lagana ljetna njega kože @ Pharmacy to go!


Opekline od meduza nastaju nakon kontakta sa životinjom, odnosno dodirom žarne stanice. Iz žarnih stanica, koje se nalaze na lovkama meduze, izbacuje se žarna nit koja prenosi otrov sadržan u žarnoj stanici. Ukoliko dodirnemo meduzu, na našoj koži naći će se i na tisuće žarnih niti po kvadratnom centimetru. Otrov koji je ušao kroz kožu izazvat će imunološku reakciju i potaknuti lučenje protuupalnih tvari u našem organizmu, te će se na mjestu dodira pojaviti oteklina, crvenilo, osip i bol. Samo u rijetkim slučajevima, nakon kontakta s nekim vrstama meduza (koje se mogu naći u oceanima, ne u Jadranu), mogu se javiti poteškoće s disanjem, povraćanje i gubitak svijesti.

 

ph to go ljetne nezgode 3


Prilagodite putnu ljekarnu vlastitim potrebama @ Pharmacy to go!


Što učiniti nakon kontakta s meduzom?
Nakon kontakta, životinju treba otresti s kože, nikako ju ne dirati prstima. Kožu ne trljati ručnikom ili nekom drugom tkaninom kao ne bi došlo do pucanja žarnih niti i dodatnog prenašanja otrova. Zaostale žarne niti valja isprati morskom vodom (nikako ne slatkom vodom) i preliti octom ili limunovim sokom, kako bi se preostale niti odvojile od kože. Nakon uklanjanja svih dijelova životinje s kože, ozlijeđeno mjesto tretira se lokalnim antihistaminicima kao što je dimetinden (Fenistil), koji će blokiranjem histamina umanjiti imunološku reakciju i nastale simptome. Nakon nekoliko dana primjene lokalnog antihistaminika potrebno je oštećenu kožu mazati kremom za obnovu kože na bazi dekspantenola. Ukoliko je zahvaćena veća površina kože ili sluznice potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

Koristiti se mogu i proizvodi na prirodnoj bazi koji sadrže propolis ili kamilicu, hamamelis i  eterična ulja lavande, eukaliptusa i limunove trave koji će djelovati protuupalno, olakšati simptome i ubrzati zacjeljivanje kože. Proizvodi se mogu koristiti za sve dobne skupine, uključujući i trudnice. Potrebno je napomenuti da i uginule meduze mogu izazvati opekline pa ako ju nađete na obali ne dirajte ju golim rukama!


ph to go ljetne nezgode 4


Kako do vitke linije na zdravi način? Klik!

 

Osip od vrućine, također poznat kao Miliaria, jest promjena na koži koja je praćena svrbežom i malim crvenim mrljicama izdignutim iznad površine kože koje izazivaju osjećaj žarenja ili peckanja na koži. Osip se može razviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javlja na licu, vratu, leđima, prsima i bedrima. Svatko može dobiti osip od vrućine, a osobe povećane tjelesne težine i/ili pretili, obzirom da se više znoje, imaju veću mogućnost za ovu neugodnu pojavu. Bebe i djeca također spadaju u rizičnu skupinu obzirom da njihove znojne žlijezde nisu u potpunosti razvijene. Osip od vrućine obično se razvija i u osoba koje se intenzivnije znoje, posebice tijekom vrućeg i vlažnog vremena. Promjene na koži nastaju ukoliko se žlijezde znojnice začepe, čime znoj ostaje zarobljen ispod kože. Zarobljeni znoj uzrokuje iritaciju kože i nastanak karakterističnih simptoma. Ova tegoba se vrlo lako liječi i uglavnom nestaje nakon nekoliko dana. Izbjegavanje vrućine, boravak u hladu i nošenje široke pamučnu odjeće olakšat će simptome. Na tržištu je dostupan niz proizvoda koji mogu umanjiti crvenilo i svrbež, te ubrzati zacjeljivanje kože. Za ovu namjenu dobro je izabrati proizvode laganih tekstura koje će koža lako i brzo apsorbirati.


ph to go ljetne nezgode 2
Kako urediti i brinuti se o stopalima? Još jedna zanimljiva Pharmacy to go! tema. Klik!

Za preporuku su sprejevi iz dermatoloških linija u ljekarnama koji sadrže bakar i cink i obično na svom pakiranju imaju oznaku Cu-Zn. Cu označava bakar koji sprječava razvoj mikroorganizama i eventualni nastanak infekcije. Zn označava cink i djelovat će protuupalno te ubrzati zacjeljivanje. Također u ovu svrhu se koriste i preparati s kamilicom i aluminij-acetotartaratom gdje će kamilica ubrzati zacjeljivanje i obnavljanje kože, dok će aluminij-acetotartarat smanjiti otekline i djelovati antiseptički. Umirujuće djelovanje na kožu zahvaćenu svrbežom zbog svog sastava će svakako imati i termalne vode koje nakon nanošenja treba ostaviti 2 min i ostatak koji koža nije upila lagano otkloniti tapkanjem blazinicom. Ovdje svakako pomaže i aloe vera gel koji smiruje kožu i ubrzava zacjeljivanje. Proizvodi se mogu koristiti za sve dobne skupine uključujući i trudnice.

 

ph to go ljetne nezgode 7


Proljetne alergije ne moraju više biti problem - proučite još jednu Pharmacy to go! temu i uživajte u prirodi!

 
Nakon uboda insekta kod svake osobe se javlja lokalizirana reakcija u obliku otekline i crvenila, te može biti praćena svrbežom i boli. To se javlja zbog aktiviranja imunološkog sustava nakon kontakta s insektom, koji probijanjem naše kože, ispod njene površine unosi tvari na koje naš organizam reagira. Kod izrazito osjetljivih ljudi može se javiti alergijska reakcija kod koje lokalnu promjenu na koži mogu pratiti mučnina, povraćanje i otežano disanje. Ukoliko se jave ovakvi simptomi, potrebno je što prije kontaktirati liječnika. Alergijske reakcije mogu se javiti nakon uboda pčele, bumbara, ose, stršljena i mrava. Oteklina nakon uboda komarca može biti veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara ovisno o vrsti komarca i individualnoj reakciji osobe na ubod. Reakcija na koži uglavnom prolazi u roku od 3-5 dana.

 

ph to go ljetne nezgode 5


Sunce je stiglo, a s njime i potreba za dobrim kremama sa zaštitnim faktorom - klik na sunčanu temu Pharmacy to go! 

Olakšavanje simptoma nakon uboda insekta moguće je primjenom lokalnih antihistaminika na kožu kao što su dimetinden (Fenistil) ili kloropiramin (Synopen). Napomena: nakon primjene ne izlagati kožu suncu. Ovi preparati mogu se koristiti i za djecu i za odrasle, mogu i trudnice u manjoj količini. Preparati koji sadrže tekuće iscrpine kamilice, neven i aluminij-acetotartarat (Kamagel i Floceta) također mogu pomoći, jer će brzo smanjiti oteklinu, djelovati protiv svrbeža i ubrzat će obnavljanje kože. Ovakvi preparati mogu se primijeniti za sve dobne skupine. Osobno, njih češće preporučujem kada su u pitanju djeca do jedne godine i trudnice. Redovitim premazivanjem uboda 2 do 4 puta dnevno promjene na koži nestat će u roku nekoliko dana.Kod snažnih reakcija kože, velikih oteklina i jakog svrbeža moguće je primijeniti i antihistaminik oralno. Prva preporuka za odrasle i djecu iznad 12 godina jest loratadin (Claritine, Belodin), a može se upotrijebiti i feksofenadin (Allegra).


Imate li problema s probavom, informirajte se u još jednoj zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

 

ph to go ljetne nezgode 6


 Kako se hrane sportaši i oni koji žele poraditi na fizičkoj kondiciji? @ Pharmacy to go! Prehrana sportaša.


Pomoći će i kalcij u obliku šumećih tableta (Dietpharm Kalcij +c, Calcium vita C, Calcium calcivive), koji će stabilizirati membranu stanice i umanjiti ulazak tvari koje potiču upalu u stanicu. Ubodi se mogu tretirati i eteričnim uljima poput lavande, čajevca i eukaliptusa. Ako se radi o maloj površini na koži, eterična ulja mogu se nanijeti direktno na ubod, no važno je imati na umu da se eterična ulja ne nanose ako je koži otvorena rana. Primjenjivati se mogu za djecu iznad 3 godine, odrasle i trudnice.

 

ph to go ljetne nezgode 8


Promjene raspoloženja postale su vaša svakodnevica? Pharmacy to go! zna odgovor kako si možete olakšati probleme

Boravak u prirodi može nam donijeti i - ugriz krpelja. Potrebno ga je mehanički odstraniti, pažljivo kako dijelovi kukca ne bi zaostali ispod kože, nakon odstranjivanja ubod očistiti antiseptičkim sredstvom i dalje tretirati nekim od sredstava za njegu oteklina. Rijetko krpelji mogu prenijeti neki od mikroorganizama koji mogu izazvati bolesti kao što su krpeljni meningoencefalitis, borelioze te rikecioze. Simptomi nalik gripi javljaju se nakon 7-14 dana, a u tom slučaju treba se javiti liječniku. Ukoliko planirate boraviti većinu godine u prirodi u područjima gdje ima krpelja preporuka je da se cijepite protiv krpeljnog meningoencefalitisa, naročito djecu.

 Želite ojačati imunitet? Ne gubite vrijeme, već saznajte sve o tome u Pharmacy to go! temi. Kako osnažiti organizam? Klik!

 

ph to go ljetne nezgode 11

 
Roditeljstvo je divna stvar - saznajte sve o zdravlju djeteta od prvog dana života - Pharmacy to go baby! Klik


Zaštititi se od uboda insekata moguće je repelentnim sredstvima. Na raspolaganju su proizvodi sa sintetskim repelentima kao što su diethyl toluamid (Dipterol) ili picaridin (Autan), narukvice protiv komaraca koje sadrže eterično ulje citronele i ulje nima, te niz drugih eteričnih ulja poput limunskog eukaliptusa i ružmarina kemotip kamfor. Od eteričnih ulja mogu se pripraviti mješavine vrlo ugodnog mirisa i djelotvornosti. Kao novitet za zaštitu od uboda osa, u Farmacia ljekarne je stigao sprej koji štiti 4 sata, a može se nanositi na kožu i na odjeću. Namijenjen je odraslima i djeci iznad 12. godine života.

Opće upute za primjenu repelenta:
Repelenti se mogu nanositi direktno na kožu i/ili na odjeću. Dužina zaštite najčešće ovisi o fizičkoj aktivnosti, ako se krećemo i puno znojimo, poželjno je ponoviti primjenu repelenta nakon nekoliko sati. Smatra se da sintetski repelenti osiguravaju dužu zaštitu (oko 5 sati), dok je dužina zaštite sredstava na prirodnoj bazi oko dva sata. Za narukvice je proizvođač deklarirao da miris ispuštaju 180 sati (narukvice za djecu), a 240 sati (za odrasle).

 
Potrebna vam je detoksikacija organizma? Sve o tome saznajte u temi Pharmacy to go! / Detox je važan. Klik!

 

ph to go ljetne nezgode 9
Sve o masnoj kosi i seboroičnom dermatitisu možete saznati u još jednoj Pharmacy to go! temi


Ubod ježa najčešće je vrlo bezopasan,
te nam samo kroz kraće vrijeme može stvoriti neugodnosti. Samo neke vrste koje naseljavaju oceane u svojim bodljama sadrže otrov, koji ulaskom u naše tijelo može uzrokovati probleme s disanjem ili grčenje mišića. Nakon uboda, potrebno je ukloniti bodlje ježa i pritom biti oprezan kako bodlja ne bi pukla i zaostala u dubljim dijelovima kože gdje može uzrokovati granulomatoznu reakciju i dermatitis. Kako se ipak radi o fizičkom probijanju površine kože, javiti će se bol i crvenilo, koji će pravilnim i potpunim uklanjanjem bodlji kroz nekoliko dana nestati. Za uklanjanje bodlji kao prva pomoć može poslužiti oblog octa koji će otopiti većinu površinskih bodlji. Također, površinu kože možete namazati i tzv. crnom masti koja sadrži amonij sulfogirodalat koja će pomoći da bodlje izađu. Crna mast se nanosi na kožu u tankom sloju i prekrije kompresom ili flasterom i ostavi nekoliko sati dok bodlje ne počnu izlaziti kako bismo ih uklonili pincetom.

Jelovnik po mjeri ne mora biti samo želja, obratite se Pharmacy to go stručnjacima koji će vam složiti "custom made" menu. Klik!

 

ph to go ljetne nezgode 14
Koža muškaraca također treba pravilnu njegu - sve o tome možete pročitati u Pharmacy to go! Njega muške kože


Nakon što su bodlje u potpunosti uklonjene, oštećeno tkivo valja tretirati lokalnim antiseptikom (Octenisept), kako bi se spriječilo naseljavanje bakterija na oštećenu i probijenu kožu. Ako se infekcija ipak dogodi (to ćemo znati ako je rana postala izrazito crvena i bolna, moguća je i pojava gnoja), mjesto možemo tretirati i lokalnim antibiotikom (Tyrosur gel). Ukoliko nismo odstranili sve bodlje ježa, u tom slučaju valja potražiti pomoć liječnika u odstranjivanju zaostalih bodlji kako bi se spriječilo stvaranje snažne upalne reakcije. Kako bi odmor bio potpun, ne zaboravite na zabavu i opuštanje, ali i na pažnju kod kupanja i sunčanja!

 

Muče vas suha koža i atopijski dermatitis? Otkrijte rješenje u zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

 

ph to go ljetne nezgode 13