Pharmacy to go summer! / Promjene na koži

  Na kraju ljeta i na početku novih pobjeda naša iskusna magistra Aisa Zanki-Zelić iz Farmacie (Zagreb, Jurišićeva 2), složila je najvažnije činjenice o kojima moramo brinuti - koje se promjene mogu pojaviti na koži, kako održati preplanulost, čemu sve pomaže i odmaže sunčanje... a spominje i problem koji se javlja u posljednje vrijeme sve češće: pojava melanoma na noktima radi čestog zračenja UV lampama pri geliranju noktiju. - Koža pamti. Samo jedna sunčeva opeklina praćena mjehurom do 12.godine života, 1000 puta povećava rizik od nastanka melanoma tijekom života. S druge strane, sunce voli kožu i koža voli sunce. Izlaganje suncu je važno i donosi nam i mnoge blagodati. Izgledamo preplanulo i privlačno, koža proizvodi vitamin D i pomaže odlaganju kalcija u kosti. Zbog izlaganja suncu osjećamo se bolje, raspoloženi i veseliji uslijed otpuštanja endorfina - .

  Farmacia - koja mi je najbliža?

   

  ph to go logo 2


  Vrijeme je alergija, prepoznajte simptome! @ Pharmacy to go! klik
   

  - Čak se i neki kožni problemi djelovanjem UV zraka poboljšavaju ili čak i privremeno povlače, kao na primjer seboroični dermatitis i psorijaza. Ipak najčešći faktor iz okoline za koji je dokazano da uzrokuje i do 80% oštećenja na koži je UV zračenje. Sunčevo zračenje sastoji se od tri vrste UV zraka: UVC (200-280 nm), UVB (280-320 nm)i UVA (320-400 nm). Smatra se da UVC-zrake ne prodiru kroz ozonski omotač i zbog toga ne dopiru do Zemljine površine, međutim zbog sve većih rupa u omotaču prodru i do Zemljine površine i uništavaju mikroorganizme - .

   

  ph to go summer opekline 1

   
  Aktivni u prirodi @ Pharmacy to go! Na što sve obratiti pažnju?

  - UVA-zrake (A=aging – starenje) prodiru u vezivno tkivo kože i prvi su uzrok imunosupresijskih procesa u koži i njenih kroničnih UV-om izazvanih oštećenja poput fotostarenja, ali su odgovorne i za stvaranje slobodnih radikala , fototoksičnih i fotoalergijskih procesa u koži.
  - UVB-zrake (B=burning – opekline) prodiru u najdublje slojeve epidermisa, do bazalnog sloja, uzrokujući opekline, DNA-oštećenja i u najgorem slučaju rak kože.

  - U novije vrijeme sve se češće uočava melanom na noktima. Ta pojava povezuje se s trendom umjetnih noktiju i trajnih lakova. Prilikom stavljanja umjetnih noktiju ploča nokta se dobrim dijelom ukloni i na to se dodaju kemijska sredstva te se izlaže UV lampama kako bi se nokat učvrstio. Takvo UV zračenje je vrlo intenzivno i zato može dovesti do zloćudnih promjena. Preporuka je svakako takvo izlaganje izbjegavati ili barem maksimalno prorijediti. Isti se problem javlja i sa izlaganjem tijela UV zračenju u solarijima - .

   

  ph to go summer opekline 10

   

  Kako nastaje melanin, naš prirodni zaštitnik od UV zraka?
  - Foto-zaštita kože ovisi o pravilnom foto-kemijskom procesu koji pretvara energiju UV zraka. Prirodni melanin proizvodi se kroz metabolizam aminokiseline tirozin. Melanin se stvara preko biokemijskog procesa koji se naziva melanogeneza. Taj se proces odvija u melanocitima. Enzim tirozinaza, pretvara aminokiselinu tirozin u melanin. Melanin se sintetizira u melanosomima koji migriraju preko produžetaka melanocita i sele se iz bazalnog sloja u keratinocite do površinskih slojeva kože, u kojima se melanin raspoređuje oko staničnih jezgri i služi kao zaštita od UV zraka. Proces melanogeneze započinje 48-72 sata nakon izlaganja suncu i to treba imati na umu. Za sigurnu preplanulost trebamo vrijeme.

  Ljetni umor? Provjerite kako ga se riješiti @ Pharmacy to go!

   

  ph to go summer opekline 12

   

  - Zaštita od sunca nam je zato izuzetno bitna. Dojenčad uopće ne bi trebalo izlagati direktnom UV zračenju. Malu djecu, ali i odrasle, trebalo bi propisno štititi: odjećom , prozračne pamučne majice i šeširići s UV zaštitom, redovitim nanošenjem primjerenih preparata za zaštitu kože. Ne treba zaboraviti ni na zaštitu očiju, nošenje kvalitetnih zaštitnih sunčanih naočala svakako je preporučljivo. I odrasli i djeca trebali bi izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijem i najsunčanijem dijelu dana od 11 do 17 h. Uvijek treba paziti da se posebno detaljno zaštite izbočeni dijelovi tijela nos, uške, zatiljak. Preparate sa zaštitnim faktorom potrebno je nanijeti barem 30 min prije intenzivnog izlaganja i nanošenje ponavljati u redovitim intervalima (svakih 2 sata) za čitavo vrijeme izlaganja suncu. Zaštitni učinak u vodi, vodootpornost, ima veliko značenje, budući da voda propušta UV-zrake. Trenjem, poput brisanja tijela ručnikom, odstranjujemo do 80% proizvoda za zaštitu od sunca. Stoga nakon kupanja i brisanja kremu treba ponovno nanijeti. To vrijedi i za vodootporne proizvode za zaštitu od sunca - .

   Sportsko savjetovalište za amatere i profesionalce @ Pharmacy to go!

   

  ph to go summer opekline 13


  - Kod korištenja sredstava za zaštitu od sunca potrebno je paziti na nekoliko detalja. Za svaki tip kože postoje primjerene teksture. Za suhe kože vlažnija mlijeka ili losioni, za masnije sprejevi ili gelovi, a kože s aknama preparati sa specijalnim komponentama koje rješavaju oba problema (pirokton olamin, niacinamid, gliceril laurat), za sportaše nemasni sprejevi. Kako sredstva moraju štititi i od UVA i UVB-zraka treba paziti da imaju definiran i SPF i PPD.  (Sun Protection Factor) pokazuje stupanj zaštite od UVB zračenja. Izražen je kao omjer minimalnog vremena izloženosti UV zračenju prije nastanka opeklina na nezaštićenoj koži i na onoj zaštićenoj odabranim proizvodom. PPD metoda (Persistent Pigment Darkening) pomaže u utvrđivanju stupnja zaštite od UVA zraka. Europska komisija je na temelju ove metode donijela UVA indeks zaštite prema kojem zaštitni faktor od UVA zračenja mora iznositi najmanje jednu trećinu zaštite UVB zračenja. Tek ako ispunjava te uvjete, proizvod može nositi oznaku koja dokazuje da štiti i od UVA zraka. Bitni sastavni dijelovi proizvoda za zaštitu od sunca su filteri koji djeluju kao zaštitni sloj postavljen između sunca i kože. U načelu razlikujemo dva tipa filtera: fizikalne i kemijske.


  Ljepota iznutra @ Pharmacy to go! hrana za zdravlje kože

   

  ph to go summer opekline 9  Što su to fizikalni filteri?
  To su anorganske tvari koje reflektiraju i/ili raspršuju UV-zrake kako ne bi prodrle u kožu. Riječ je uglavnom o mineralnim pigmentima, poput npr. titanoksida. Veliko postignuće u zaštiti fizikalnim filterima predstavljaju mikronizirajući pigmenti veličine od 10 nm do 50 nm. Preparati s fizikalnim filterima preporučljivi su za dječje i vrlo osjetljive kože. Prerađeni u primjerenoj bazi (krema, losion) oni predstavljaju fizikalnu zaštitu protiv sunca koja je ujedno i kompatibilna s kozmetičkim pripravcima.

  Što su to kemijski filteri?
  To su organske, aromatske veze koje mogu apsorbirati UV-zračenje. Ovisno o tome koje područje valova apsorbiraju, razlikujemo UVB i UVA filtere te filtere širokog spektra. Apsorbirana energija se oslobađa kroz proces smanjivanja tjelesne topline. Kako UV zrake prodiru i kroz oblake treba naglasiti da se moramo štititi i za oblačnog vremena, tada na koži ne osjećamo toliku toplinu i vrlo nas često takva situacija može prevariti. Budući da mnoge površine reflektiraju UV zrake, lako je moguće dobiti opekline i u hladu. Iako smo u sjeni puno zaštićeniji, nego prilikom direktnog izlaganja suncu, ipak ne treba biti neoprezan.

   

  ph to go aktivan 14

   

  Ako na svojoj koži vidimo opekline, treba odmah prestati s izlaganjem suncu. Kako bi se smanjila temperatura i neugoda, poželjne su hladne kupke, a nakon njih hidratiziranje opečenih dijelova tijela, time se ujedno smanjuje peckanje i zatezanje kože. Losioni, mlijeka ili sprejevi posebno formulirani za njegu kože nakon sunčanja kožu hlade, hrane, vlaže i smanjuju eventualno nastali oksidativni stres (alfa-glukozil rutin, vitamin E, dekspantenol, termalne vode). Preparati posebno formulirani za njegu nakon sunčanja mogu se koristiti i za male opekline ako se nanose češće i u nešto debljem sloju. Opečena koža voli i višekratno sprejanje termalnim vodama.

  Za osobe koje vole prirodna rješenja za kožu iritiranu suncem, ljekarnik će preporučiti gel na bazi aloe vere koja smiruje kožu, hladi i djeluje protuupalno. Za njegu suhe kože nakon sunčanja za preporuku je preparat koji uz ekstrakt aloe vere sadrži i ulje argana koje će nahraniti kožu.

   

  ph to go summer opekline 5

   

  Ako se na koži počnu stvarati plikovi, nikako ih ne smete bušiti ili guliti. Sve dok je koža osjetljiva i vide se posljedice opeklina, taj dio tijela morate prekriti prije izlaska na sunce. U slučaju ozbiljnijih opeklina, najbolje je posjetiti liječnika koji će propisati eventualno dodatne mjere liječenja.

  Osobe koje žele pospješiti nastajanje i održavanje preplanule boje kože mogu koristiti sredstva koja se nanose prije sunčanja kako bi potakli stvaranje kožnog pigmenta. Takvi preparati sadrže u sebi prirodna ulja ili patentirane sastojke za koje je dokazano da potiču tamnjenje kože (ekstrakt orahove ljuske, mrkvinog ulja, tirozin, vit. B 12 ). Važno je reći da takvi preparati ne štite od UV zračenja. Nakon svega, kako biste održali lijepu tamniju put, koristite hidratantne kreme koje će nagraniti kožu i pomogli joj da bude elastična kako se ne bi gulila. 

  Nerijetko se na koži zbog prenaglog ili prevelikog izlaganja suncu jave i alergijske reakcije ( npr. PLE-polimorfna svjetlosna erupcija). Takvu kožu kao i kod opeklina treba fizički odjećom zaštititi od sunca, te po potrebi namazati preparatima protiv alergija na preporuku liječnika ili dermatologa (razblaženi kortikosteroidi) i uzeti oralni antihistaminik (cetirizin, loratadin). Za takve kože postoje i posebno formulirani preparati sa UV zaštitom koji sadrže i komponente koje štite kožu od izbijanja alergija (alfa-glukozil-rutin, vitamin E).

   

  ph to go summer opekline 8

   

  Oralni preparati mogu zaokružiti našu pripremu za sunčanje i boravak na suncu. Preparati s visokim sadržajem antioksidansa npr. beta-karoten, astaksantin, vitamini C i E te komponente kao npr. prirodni ekstrakt paprati Polypodium leucotomos, ciljano su formulirani za sunčani dio godine. Oni će našem tijelu dati dovoljno komponenti kako bi se ono i iznutra obranilo, a mi uživali. Ove preparate treba početi koristiti barem mjesec dana prije intenzivnog izlaganja suncu i tijekom cijelog vremena izlaganja, a osobito svi oni koji imaju alergije na sunce ili su osobito svijetle puti.

  Zbog duljeg životnog vijeka, sve većih rupa u ozonskom omotaču ali i trenda privlačnosti preplanule puti, sve se više i dulje izlažemo sunčevim zrakama, a to rezultira i sve većim brojem promjena na koži koje dermatolozi detektiraju kao aktiničku keratozu, karcinom bazalnih stanica i karcinom rožnatih stanica koji su nemelanomski oblici karcinoma kože. Takve promjene malim zahvatima i redovitim kontrolama vrlo se djelotvorno nadziru.

   

  ph to go summer opekline 2

   

  Veći problem je pojava sve većeg broja melanoma čak i kod djece. Sve češće organiziraju se velike kampanje kojima se nastoji osvijestiti veći broj ljudi o potrebi odgovornog ponašanja na suncu (na primjer Euro melanoma day) te besplatni pregledi kože u cilju ranog detektiranja eventualno opasnih promjena. Osobito moraju biti oprezne osobe s većim brojem madeža. Za te osobe bilo bi preporučljivo da redovito vrše samopregled madeža i svaku promjenu u veličini, boji ili obliku pokažu dermatologu.

  Sve osobe koje su već imale neku promjenu na koži, imaju velik broj madeža ili u obitelji imaju povijest melanoma moraju biti osobito odgovorni kod izlaganja suncu. Sve mjere zaštite kod njih vrlo su važne. Sunce nam donosi mnogo dobrog, a odgovorno ponašanje prilikom izlaganja suncu, daje nam priliku da u njemu uživamo!

   

   ph to go summer opekline 4

   

  ph to go summer opekline 6

   

  ph to go summer opekline 11

   

  ph to go summer opekline 14