Pharmacy to go! / Akne naše svakidašnje

  Iako akne i slične probleme na prvu vežemo uz pubertet, činjenica je da nas one zapravo prate tijekom cijelog života. Da, možemo si radi toga tepati da smo mlađahni, no često zapravo završimo isprobavajući formule koje bi spasile našu kožu i vratile je u ono ujednačeno stanje. Akne su zapravo specifičan problem nakon ljeta, čak i nakon ovako kišnog… - Naime - ističe iskusna magistra iz Farmacie u Jurišićevoj u Zagrebu, Aisa Zanki Zelić - boravkom na suncu akne prividno nestaju jer dolazi do isušivanja površinskog sloja kože ali čim intenzivno izlaganje prestane, akne se ponovo vraćaju, nerijetko i u većem broju, jer isušena koža daje signal lojnim žlijezdama da je potrebno lučiti više masnoće. To je zapravo problem čitavog organizma, a akne su vidljiv znak da nešto nije u redu - .

  Farmacia - koja mi je najbliža?

  ph to go akne open


  Sve o bistrom pogledu i očuvanju zdravlja očiju... Pharmacy to go klik!


  Aisa otkriva da su akne zapravo jedna od najčešćih bolesti kože i jedna od najčešćih dermatoza koju dermatolozi susreću u svojim ordinacijama. - Pogađa oba spola i javlja se u 80–85% adolescenata. Prve manifestacije na koži moguće su i prije 10. godine, no najčešće se javljaju između 13. i 15. godine, i to nešto ranije kod djevojčica. Teži oblici nešto su češći u muškog spola. Nakon 20. godine promjene se obično povlače, no mogu potrajati, osobito u žena. Podaci govore da i do 7% populacije u 30-tim i 40-tim godinama ima neki oblik akne. Dugotrajni i teži oblici bolesti mogu imati i psihosocijalni utjecaj na život, moguća je pojava depresije, smanjenje samopouzdanja, društvena izoliranost te različite konfliktne situacije u svakodnevnom životu - .

  ph to go akne avene 11

  Top 20 ljekarničkih proizvoda #1 @ Pharmacy to go!

  Akne - kakvo je to stanje kože?
  Akne su stanje kože koje nastaje zbog začepljenja žlijezda lojnica sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde. Na taj način stvara se idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. Prekomjeran razvoj bakterija dovodi do pojave upalnih promjena na koži. Akne se pojavljuju na mjestima na kojima su lojnice najbrojnije, najčešće na licu, ali se mogu javiti i na leđima, ramenima, prsima i vratu. Javljaju se u obliku komedona, papula, pustula, manjih čvorića te upaljenih cista. Komedoni su neupalne promjene na koži koje su rezultat začepljenja žlijezda lojnica, a još se nazivaju bijelim prištićima i miteserima.

  ph to go akne LRP

  Top 20 ljekarničkih proizvoda #2 @ Pharmacy to go!


  Razlozi njihova nastanka?
  - Papule, pustule, čvorovi i ciste upalne su promjene na koži. Rezultat su razvoja bakterija. Posebno važnu ulogu u razvoju ovih upalnih promjena ima vrsta bakterije koja se naziva Propyonbacterium acne. Akne nastaju kao posljedica brojnih uzročnika: hormonalne promjene, osobito u vrijeme puberteta i menstrualnog ciklusa, stres jer dovodi do promjene u hormonskoj aktivnosti , hiperaktivnost lojnih žlijezda i akumuliranje mrtvih stanica kože, bakterija i iritacije kože. Postoji nekoliko oblika akni, a najčešće su akne vulgaris koje se prvenstveno javljaju u adolescenata u kojih hormonalne promjene uzrokuju povećanje žlijezda lojnica i stvaranje sebuma - .

  ph to go akne avene

  Pharmacy to go! Njega zubi i usne šupljine - klik!
   

  Kako ih tretirati?
  - Tretiranje akni ovisi o stupnju akni, odnosno težini promjena na koži. Kod blažih oblika primjenjuje se lokalna terapija. Kod srednje teških i teških oblika uz lokalnu se terapiju primjenjuje i sistemska terapija. Postoji pet grupa lijekova koji se upotrebljavaju za liječenje akni, a svaka grupa ima različite mehanizme djelovanja: lokalni antibiotici i antiseptici, lijekovi koji ometaju keratinizaciju, oralni antibiotici, kontraceptivi, analozi vitamina D.

  Kod blažih oblika akni liječenje započinje adekvatnom njegom i čišćenjem kože blagim sredstvima za čišćenje. Povećano lučenje sebuma početna je stanica za tretiranje akni. Uklanjanje viška sebuma i uravnoteženje njegovog izlučivanja osnova je njege. Svakodnevno čišćenje kože najmanje dva puta dnevno osnova je higijene svih tipova kože, a od iznimne je važnosti kod masne i aknetične kože.

  ph to go akne vichy 2

   Pharmacy to go! Imunitet djece - mališani su krenuli u vrtić ili školu? Evo što je dobro znati...


  Čišćenje kože - neizbježno
  Za čišćenje koriste se gelovi za umivanje antiseptičnog, keratolitičnog i protuupanog djelovanja (Uriage hyseac gel, La Roche Posay Effaclar gel, Vichy Normaderm gel, Avene Cleanance gel). Nakon čišćenja gelom bilo bi dobro kožu rehidrirati losionom, jer premda je koža vrlo masna često joj nedostaje vlage, a agresivnije čišćenje može ju dodatno isušiti (Vichy Normaderm losion, Uriage hyseac losion, Avene cleanance losion). Za one koji nikad nemaju vremena ili se ne vole umivati postoje i specijalne micelarne vode za čišćenje (Bioderma Sebium micelarna voda, Vichy Normaderm micelarna voda).

   

  ph to go oci bioderma
  Primijetili ste neke promjene na koži nakon ljeta? Otkrijte o čemu se radi @ Pharmacy to go!


  Piling, maska, kad i zašto?
  Nekoliko puta tjedno dobro je napraviti piling kako bi se uklonio višak mrtvih stanica i otvorio put izlasku sebuma (Eucerin dermopurifyer piling, Uriage hyseac piling) te se smanjio nastanak upalnih procesa. Korisne su i maske koje će pokupiti višak sebuma i djelovati protuupalno (Apivita express beauty maska za mladu i masnu kožu, Murad pročišćavajuća maska).

  Koje kreme i pudere koristiti?
  Nakon dobrog čišćenja primjenjuju se kreme koje će uravnotežiti lučenje, spriječiti prosijavanje, smanjiti nastajanje upalnih procesa i umanjiti mogućnost nastajanja ožiljaka (La Roche Posay effaclar duo+, Uriage hyseac matirajuća emulzija, Eucerin dermopurifyer krema). Kako ponekad neka aknica krene izbijati baš u nezgodno vrijeme imamo preparata koji se nanose na lokalizirane procese da ih se smiri spriječi dodatno naseljavanje bakterija (La Roche Posay effaclar A.I., Uriage Bi-stick, Murad medicinski korektor).Neki od ovih preparata su i u boji kako bi se i na taj način umanjilo crvenilo i vidljivost nepravilnosti. Ako želite ten popraviti i puderom, izaberite onaj koji regulira nastanak sebuma i ima antiseptični učinak (Vichy Normaderm puderi).

  ph to go akne vichy

  Kako protiv alergija koje ovih dana muče mnoge od nas - Pharmacy to go! ima odgovore

  Akne na ostalim dijelovima tijela
  Kako akne nisu problem samo lica, iako je ono najizloženije, treba tretirati i područja trupa. Za tuširanje i pranje tih dijelova tijela koriste se preparati kao i za lice, a za njegu postoje specifični preparati u sprejevima kako bi ih lakše mogli nanositi i pokriti veće površine (Murad pročišćavajući sprej za tijelo, Synchroline sprej za prsište i leđa). Ponekad samo čišćenje i njega preparatima neće biti dovoljna, u tom slučaju dermatolog može preporučiti korištenje i nekih specifičnijih preparata. Koriste se lokalni antibiotici (klindamicin, eritromicin), antiseptici (benzoil-peroksid, azelaična kiselina) te lijekovi koji ometaju keratinizaciju (adapalen, tazaroten, tretinoin). Ovi se lijekovi mogu koristiti sami, ali u kombinaciji daju bolje rezultate. Čišćenjem kože i primjenom lokalne terapije postiže se otklanjanje viška masnoće i potiče ljuštenje kože. Time se sprečava začepljenje otvora folikula i stvaranje novih komedona, papula i pustula. Rezultati lokalnog liječenja akni vidljivi su tek nakon 6-8 tjedana.

  ph to go akne


  Kad dolazi do potrebe za antibioticima?

  U slučaju da lokalna terapija ne daje zadovoljavajuće rezultate, mogu se primijeniti oralni antibiotici. Antibiotike je potrebno uzimati duže vrijeme, najčešće nekoliko mjeseci. Uz antibiotike potrebno je provoditi i lokalno liječenje. Kod oboljelih osoba ženskog spola koje imaju težak oblik akni koje ne reagiraju na oralne antibiotike i lokalno liječenje, u obzir dolazi i liječenje s oralnim kontraceptivima.

  Acne papulopustulosa je srednje težak oblik bolesti, uz komedone nalazimo crvene bolne papule, od kojih neke prelaze u papulopustule. Uz lice, promjene se javljaju i na leđima te sternalno. Seboreja je uvijek prisutna.

  Acne conglobata je najteži oblik bolesti koji se nešto češće javlja kod mladića, uz komedone, papule, pustule i hemoragične kruste upalni proces zahvaća dublje dijelove folikula pa nastaju tvrdi, bolni čvorovi furunkuloidnog izgleda. Spajanjem čvorova mogu nastati veći, pločasti, tvrdi, crvenkastoplavkasti infiltrati izbočeni iznad površine kože. Infiltrati s vremenom omekšaju i nastaju šupljine ispunjene gnojnim sadržajem koji se kroz fistule izlučuje na površinu kože. Često zaostaju neugledne atrofične i hipertrofične brazgotine u obliku keloida te fistulirajući komedoni i ciste. Seboreja je i ovdje uvijek jako izražena.

  ph to go akne poklon LRP
  Za 108 kn na Farmacia prodajnim mjestima možete nabaviti paket - La Roche-Posay Effaclair gel za čišćenje lica i kremu Effaclair duo+

  Teški oblici akni
  U terapiji teških oblika akne daju se sredstva koja dovode do smanjenog izlučivanja žlijezda lojnica (sebosupresivi). Terapija izbora kod najtežih oblika akne je analog A-vitamina, retinoid 13-cis-retinoična kiselina poznata kao izotretinoin. Mehanizam djelovanja izotretinoina je višestruk: sebosupresivno djelovanje jer smanjuje izlučivanje žlijezda lojnica i do 90%; antikeratinizirajuće djelovanje zato što se promjenom načina keratinizacije sprečava stvaranje komedona; antiinflamatorno djelovanje jer se upalne promjene značajno povlače za vrijeme liječenja; antibakterijsko djelovanje smanjenjem količine loja uklanja se medij u kojem se mogu razmnožavati bakterije.

  ph to go akne avene 6


  U tijeku terapije izotretinoinom moguće su brojne nuspojave.

  Neke su blaže naravi i ne zahtijevaju prekid liječenja: suhoća kože i sluznica, heilitis, ljuštenje kože, upala kože lica, konjunktivitis, prolazno ispadanje kose. Neke od ovih nuspojava lako se rješavaju korištenjem preparata za njihovo smanjenje (Avene Clean-Ac linija za njegu). Međutim, moguće su i ozbiljne nuspojave koje zahtijevaju prekid terapije: oštećenje jetre, povišenje kolesterola i triglicerida u serumu i dr. Posebno treba upozoriti na teratogeni učinak, stoga se izotretinoin smije davati samo ako se u žena provodi pouzdana kontracepcija koju treba uzimati za vrijeme i barem dva mjeseca nakon prekida liječenja.

  Posljednjih godina smatra se da je izotretinoin indiciran i kod onih bolesnika koji nisu dovoljno dobro reagirali na terapiju antibioticima koje su uzimali nekoliko mjeseci, odnosno kod onih kod kojih je nakon prekida antibiotika vrlo brzo došlo do recidiva. Iz svega ovoga očito je da akne nisu problem samo kože već da su one posljedica događanja u tijelu vidljive na koži zato je tijelu iznutra potrebno pomoći.

  ph to go akne uriage i avene


  I biljke pomažu!
  Pomoći se može biljkama kojima se potiče čišćenje organizma čišćenjem jetre, odnosno poticanjem lučenja žuči i pomaganjem uklanjanja otpadnih tvari pomažemo i koži, koja je također jedan od organa za izlučivanje iz organizma. Postoji i grupa biljaka koje pomažu radu kože, a istovremeno djeluju na rad bubrega. Takve biljke se obično uzimaju u kurama čišćenja organizma, koje se ponavljaju par puta godišnje.

  Jedna od takvih biljaka je čičak, osim što dobro djeluje na rad jetre i pospješuje lučenje žuči, obiluje tvarima koji djeluju dobro protiv bakterija koje napadaju kožu. Korijen čička je najdjelotvorniji kad je svjež. Dobar i jednostavan način korištenja ove biljke u obliku ekstrakata svježe biljke npr. tinktura svježe biljke, SIPF i EPS.

  Druga mogućnost je divlja maćuhica, djeluje na poboljšanje funkcija i lučenja kože, a kao i čičak pomaže kod masne kože, akna, seboreje i sličnih problema. Ponekad  se u kurama čišćenja jetre koriste i druge biljke kao korijen maslačka i list artičoke.

  ph to go akne vip

  Maslinovo ulje, čičak & artičoka
  Osim čišćenja organizma, za njegovo pravilno funkcioniranje potrebne su i tvari za pravilan metabolizam.
  Dodavanjem takvih preparata u postiže se uravnoteženje metabolizma, preparati se koriste kroz duži period pa i nekoliko mjeseci. Maslinovo ulje je ulje koje čisti iznutra, baš kao čičak i artičoka. Ono mora biti što gorče budući ga unosimo u organizam iz istog razloga kao i čičak, a to je poticanje rada žuči i čišćenje jetre. Maslinovo ulje je dobra nadopuna biljkama koje čiste jetru, a može se koristiti i kao samostalna kura kod svih koji iz nekog razloga ne mogu koristiti navedene biljke.

  Od dodataka prehrani popularni su ekstrakti kvasca, vitamini A i E, a od minerala cink sam ili u kombinacijama. Cink je vrlo bitan za funkcioniranje cijelog niza enzima. Iz svega vidljivog, očito je da akne nisu problem već vječiti izazov, jer danas imamo niz mogućnosti kako ih riješiti!

   ph to go akne uriage 3
  Brojne dermokozmetičke kuće nude linije specijalno za kožu s aknama. U linijama su obično preparati za čišćenje kože, tonici, losioni i kreme koje se međusobno podržavaju i tvore idealan medij za rješavanje ovog sve češćeg problema kože lica, a ponekad i tijela, u svakoj dobi.

  ph to go akne murad