Username *
Password *
Remember Me

Ruža, kao kraljica cvijeća (prozvala ju je tako grčka pjesnikinja Sappho), ne samo da prekrasno izgleda i simbol je ljubavi, već ima brojne blagodati za kožu: njezino ulje vrlo je popularno u kozmetici, a domaće je tržište nedavno dobilo pojačanje u obliku dva Nikelova proizvoda, kupke i maslaca od ruže. Radi se o odličnim sastojcima koji njeguju kožu i paze na njezinu konstantnu hidrataciju. Osim toga, vrlo je dragocjeno jer je za litru njezina ulja potrebno čak 4 do 5 tona latica.

roses

Oduvijek je ruža bila cijenjena u medicini drevnih naroda, a danas, u modernoj kozmetici, uvjerljivo drži status upravo zahvaljujući svojim kvalitetama. Ružina ulja djeluju protuupalno, antiseptički, zacjeljujući, relaksiraju, hidriraju. Odlična su za sve tipove kože, naročito onu sugu i dehidriranu. Nerijetko se spominje u anti-age kontekstu, jer radi na očuvanju mladolikosti kože. Među popularnijima su ruža iz Damaska, divlja ruža (šipak), francuska, marokanska, kupusasta…

damask rose buds
Damask ruža

Na blagodati alpske i divlje ruže podsjećaju magistra Nika Brlečić i Nikel tim:
Alpska ruža, Rhododendron ferrugineum
Umiruje kožu i štiti je od isušivanja, štetnih utjecaja okoliša i štetnog djelovanja UV zraka. Alpska ruža može živjeti više od 100 godina. Raste na visini iznad 1800 m, gdje se mora prilagoditi vrlo teškim uvjetima okoliša, ali i velikim promjenama temperature, UV i suhoći: lišće, koje je dobro zaštićeno snijegom tijekom zime, kad se snijeg topi, iznenada je izloženo jakom suncu i temperaturi. Ova dragocjena biljka koja raste u savršeno netaknutoj prirodi Alpi sadrži vrlo aktivne spojeve kako bi izdržala ekstremne uvjete i opstala na stijenama i snijegu: taxifolin, rhodoxanthin, eterična ulja, polifenole (katehin, epikatehin). Ovi su spojevi izvrsni antioksidansi! U odgovoru na hladno, dehidraciju ili zamrzavanje, u svojim listovima alpska ruža počinje sintetizirati zaštitne proteine - dehydrins. Dehydrins proteini se ponašaju kao male spužve koje zadržavaju vodu oko staničnih membrana i bjelančevina, stoga štite ružu od dehidracija i smrzavanja. Visoki postotak polifenola štiti alpsku ružu od utjecaja slobodnih radikala.

nikel ruzina kupka data

Alpska ruža rijetka je i djelomično zaštićena biljka - nema plantaže. Njeno svojstvo zaštite od UV zračenja potvrđeno je u studiji ispitivanja na 22 volontera u dobi od 20 do 52 godine pri boravku ispitanika na stijenama i snijegu:
•    prije kreme za sunčanje SPF 30 korištena je Alpska ruža,
•    placebo - korištena je samo krema za sunčanje SPF 30, bez aktivnog sastojka Alpske ruže, 
•    primjena: 3 puta dnevno (ujutro, u podne, navečer),
•    rezultat: s alpskom ružom koža je bila zaštićena od gubitka vlage za 42% u usporedbi s placebom.

rose 12j

Ruža divlja / Rosa canina (plod šipak)
Uz hidratiziranje kože i sprječavanje nastanka bora, ovo ulje služi za liječenje opeklina, ožiljaka i keloida. Divlja ruža je rasprostranjena po cijeloj Europi, jugozapadnoj Africi i centralnoj Aziji. Grm cvate u lipnju ružičastim do bijelim cvjetovima. Plod je jajast do okrugao - šipak. Glavni sastojci su askorbinska kiselina (C vitamin), tanini, voćne kiseline, karotenoidi, pektin. Od davnine je monogostruka uporaba šipka. Medicinski su se upotrebljavali listovi, cvjetovi i plodovi, ružino ulje, ali i pripravci kao što je ružin ocat, sok, šećer, sirup, med, konfekti, voda i pomasti. Od svježeg šipka dobivao se sok i osušen upotrebljavao kao sredstvo za oči. Koristio se kao blago sredstvo za čišćenje i izlučivanje tekućine. Koštice šipka koristile su se kao sredstvo za izlučivanje vode. U kozmetičke svrhe koristi se ulje, bogato vitaminima, osobito vitaminom C, B, E i nezasićenim masnim kiselinama uključujući i rijetko prisutnu gamalinolensku. Izvanredno je ulje za obnavljanje i jako suhe kože. Hrani i energizira kožu, vraća joj ravnotežu, štiti je od isušivanja.

Rosa canina 1
Divlja ruža


Okoliš i starenje
Niske temperature, niska vlažnost i nagla promjena temperature iz okoliša narušavaju prirodnu zaštitnu barijeru kože. S godinama, koža se obnavlja usporeno i proizvodnja ključnih lipida je smanjen. Osim toga, matične stanice iz starijih donatora su manje učinkovite od onih iz mlađih. Oba čimbenika: okoliš i starenje smanjuju zaštitnu funkciju kože. Manje zaštićena, koža postaje više osjetljiv na stres okoliša, suha i krhka. To rezultira ubrzanim starenjem.

Prva strategija kako bi se poboljšala zaštitna barijeru kože i time odgodilo starenje je:
• očuvati funkciju epidermalnih matičnih stanica
• zaštititi ih od stresa iz okoliša
Epidermalne matične stanice kontroliraju formiranje, održavanje, obnovu i popravak cijelog epidermisa.

 

Rhododendron ferrugineum
Rhododendron ferrugineum / Alpska ruža

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location