Pharmacy to go! / opadanje kose i ćelavost

  - Ispadanje dlaka je normalna pojava. U ljudi dlake ne ispadaju sinkronizirano, već nasumično s površine čitavog vlasišta. Smatra se normalnim ispadanje od 70 do 100 dlaka s vlasišta dnevno, ali ako je broj veći od toga, trebalo bi pronaći i po mogućnosti otkloniti uzrok koji je do toga doveo - objašnjava magistra Aisa Zanki-Zelić iz Farmacie u zagrebačkoj Jurišićevoj 3. - Za pravilno funkcioniranje folikula vrlo je važno pravilno funkcioniranje organizma, budući da je folikul jako osjetljiv na poremećaje u ravnoteži izmjene tvari u tijelu - .

  Farmacia - koja mi je najbliža?

  phtogo opn celavost22


  Sve dlake na tijelu rastu iz folikula dlake - ciklus rasta dlake dijelimo u tri faze.
  1. U anagenoj fazi dlaka raste. Duljina anagene faze traje različito ovisno o mjestu kao i broju dlaka koje su u anagenoj fazi. Anagena faza na vlasištu traje od 3 do 6 godina što ovisi o genskom statusu pojedinca.
  2. Katagena faza je početak odumiranja dlake. Smanjuje se količina pigmenta u dlaci i matične stanice više ne proizvode dlaku. Dolazi do početnog odvajanja dlake od korijena te dlaka putuje prema površini kože.
  3. Telogena faza je završna faza rasta dlake, gdje se stara dlaka izbacuje van i tako započinje novi ciklus rasta dlake. U ovoj fazi dlaka se odvaja u potpunosti od korijena. Do ispadanja kose dolazi kada na folikul dlake djeluje neka štetna tvar, koja ga onemogućuje da stvara dlaku. 

  phtogo celavost10 

  Pojačano ispadanje dlaka nazivamo telogenim efluvijem, a stanje nastalo gubitkom dlaka na vlasištu ili na drugim dijelovima tijela nazivamo alopecijom. Važno je napomenuti da postoji i urođena ćelavost, koja se očituje različito velikom površinom vlasišta na kojoj ne rastu dlake.

  Pojačani gubitak kose i dlaka na tijelu povezan s bolestima, lijekovima i otrovima
  - Gubitak dlaka na vlasištu ili na drugim dijelovima tijela (alopecija) najčešće se može povezati s određenim bolestima kao što su bolest endokrinih žlijezda (posebice štitnjače), alergije, vitiligo, infekcije (pogotovo gljivične), dijabetes, tumori te metaboličke i autoimune bolesti.
  - Telogeni efluvij (pojačano ispadanje dlaka) povezujemo i s manjkom određenih vitamina i minerala, posebice cinka, bakra i željeza, te s primjenom određenih lijekova kao što su citostatici i kemoterapeutici.
  Međutim, do gubitka kose može doći i prilikom primjene lijekova: antidepresiva, lijekova za sniženje masnoća u krvi te lijekova za smanjenje kiselosti želučanog sadržaja. Na umu treba imati i razne otrove, kao što su živa, kadmij i ostali teški metali, koji djeluju toksično na folikul dlake i mogu uzrokovati ispadanje kose. 

   phtogo celavost3

  Pojačano ispadanje kose pod utjecajem muških hormona i kod žena
  Kad govorimo o androgenoj alopeciji govorimo o poremećaju ispadanja kose koji obuhvaća 90% svih alopecija. Kao što mu i samo ime kaže, nastaje pod utjecajem muških spolnih hormona, poglavito testosterona. Budući da oba spola proizvode i muške i ženske spolne hormone, bitno je imati na umu da ova vrsta alopecije zahvaća i žene. Testosteron, za razliku od estrogena, skraćuje spomenutu anagenu fazu, što znači da će dlake pod njegovim utjecajem ispadati u sve kraćim vremenskim intervalima.

   phtogo celavost12

  Ispadanje kose u mladosti
  Androgena alopecija, odnosno pojačano ispadanje kose pod utjecajem muških hormona, je proces koji počinje već u mladosti te napreduje individualno različitom brzinom, a po obliku se razlikuje u muškaraca i žena.

  Pojačano ispadanje kose kod muškaraca i žena - razlike
  - Ova pojava kod muškaraca dijeli se u nekoliko tipova koji u rasponu variraju od normalnog vlasišta prije puberteta do obilate ćelavosti, kod koje kosa preostaje samo na potezu od sljepoočnice do zatiljka.
  - Ženska androgena alopecija odlikuje se održanim vanjskim granicama površine rasta kose, a kosa se prorjeđuje na tjemenu. Posebno osjetljiva razdoblja za žene jesu vrijeme nakon poroda i menopauza, kada dolazi do pada razine estrogena u krvi. 

   phtogo celavost13

  Pojačanu ćelavost moguće je liječiti
  Smatra se da preko 90% muškaraca u dobi od 60 godina ima neki stupanj ovog oblika alopecije. Dijagnosticiranu androgenu alopeciju moguće je liječiti. U slučajevima kada lijekovi nisu dopušteni ili nisu djelotvorni, uvijek je moguće napraviti transplantaciju kose.

  Ćelavost radi poremećaja u imunitetu i stresa
  Alopecija areata oblik je alopecije karakteriziran žarišnim ispadanjem dlaka s vlasišta ili drugih dijelova tijela, a po proširenosti je možemo podijeliti na žarišnu, potpunu (gubitak sve kose na glavi) i univerzalnu (nedostatak svih dlaka na tijelu). Mehanizam pojave alopecije areate nije u potpunosti jasan, a istraživači vjeruju da je posredovana poremećajem imunološkog sustava te pojačanim stresom. Alopecija areata je poprilično učestala pojava u općoj populaciji te zahvaća 1-2 % stanovništva. Važno je imati na umu da je riječ o najčešće reverzibilnoj pojavi, tako da će u 90 % slučajeva kosa ponovno narasti na zahvaćenim mjestima, a to će se u čak 50 % slučajeva dogoditi unutar prve godine od obolijevanja. Unatoč dobroj prognozi, vrlo je važno pružiti psihološku potporu oboljelima.

   phtogo celavost8

  Ključni sastojci preparata za liječenje ćelavosti
  Preparati koji sadrže kombinaciju nekih od najbolje istraženih, prirodnih i metabolički visoko iskoristivih oblika nutrijenata, specijalno namijenjenih za kožu, nokte i kosu sadrže nekoliko ključnih sastojaka.
  - MSM koji je bogat izvor sumpora i pomaže u stimulaciji rasta i sjaja kose i noktiju, u cijeljenju rana te općem zdravlju stanica kože.
  - Vitamin C je najvažniji antioksidans za kožu, nokte i kosu, te najučinkovitija obrana protiv oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala. Pomaže u proizvodnji i izgradnji kolagena, čime povećava elastičnost kože i njenu obnovu, kao i izgradnju zdravih kostiju, zuba i desni.
  - Silicij pomaže kod lomljivih i krhkih noktiju i općenito poboljšava integritet kože.
  - Prolin i lizin su aminokiseline koje su u kombinaciji s vitaminom C neophodni nutrijenti za oblikovanje kolagena koji pomaže da koža izgleda gipko.
  - Bakar pomaže u proizvodnji pigmenta melanina koji štiti kožu od sunca, a važan je i za izgradnju snažnih i fleksibilnih kolagenskih vlakana. Također, sprječava preranu pojavu sijede kose.
  - Cink je snažan antioksidativni mineral s brojnim povoljnim učincima za zdravlje kože, noktiju i kose. Pospješuje regeneraciju kože, cijeljenje rana i otklanjanje akni.(Solgar hair skin nails, Merz special, Priorin extra, Ducray Anacaps Tri-activ, Dermobiane kosa i nokti).

   phtogo celavost

  Sve preparate koji se koriste oralno preporuka je da se koriste barem tri mjeseca u kontinuitetu ili dulje. Paralelno s uporabom oralnih preparata korištenje lokalnih preparata u obliku šampona za čišćenje i pripremu vlasišta te preparata u obliku ampula ili losiona za intenzivnije djelovanje učinci terapija su neizostavni.

  Amineksil – molekula protiv ćelavosti
  Amineksil je molekula već dugo korištena i u obliku otopine. Spada u skupinu dermatoloških pripravaka za lokalnu primjenu protiv gubitka kose (antialopecik). Otopina se primjenjuje za liječenje androgene ćelavosti u muškaraca i žena između 18 i 65 godina. Otopina širi krvne žile te poboljšava protok krvi kroz kožu glave. Aminexil je molekula protiv ispadanja koja je rezultat 10-godišnjeg istraživanja, a zaštićena je putem 2 patenta. Njegova je učinkovitost dokazana u usporedbi s placebom. Sprečava stvrdnjavanje kolagene ovojnice za očuvanje mekoće i elastičnosti tkiva koja okružuju korijen i za njegovo bolje pričvršćivanje u vlasište.

   phtogo celavost2

  Aminexil u kombinaciji
  Aminexil u kombinaciji sa SP94, molekulom razvijenom za djelovanje na kvalitetu vlasišta dovodeći u korijen vlasi energetske elemente potrebne za njen rast, omogućuje stvaranje jačih i debljih vlasi. Vitamini PP i B6 revitaliziraju i uljepšavaju kosu. Po prvi je puta njihovo djelovanje pojačano stimulacijom: arginina za poticanje krvne mirkocirkulacije i dotoka hranjivih tvari neophodnih za rast korijena.

  phtogo celavost11

  Reakcija na terapiju Aminexilom
  Na terapiju otopinom ne reagiraju svi podjednako. Početak djelovanja i stupanj ponovnog rasta kose može varirati. U mlađih osoba, osoba kod kojih je gubitak kose prisutan kraće vrijeme ili se javlja na manjem području tjemena, postoji veća vjerojatnost reagiranja na terapiju. Učinak je slabiji u osoba s dugogodišnjom ćelavošću (više od 2 godine) i u onih koji imaju veće područje zahvaćeno gubitkom kose. Individualni odgovor na terapiju ne može se predvidjeti.(Alomax 2% i 5%, Aminexil otopina, Vichy dercos šampon protiv opadanja, Vichy dercos ampule za žene i muškarce.)

   phtogo celavost4

  Uloga matičnih stanica i molekule Stemoksidin za poticanje rasta kose
  Između 2 ciklusa rasta folikul vlasi ulazi u latentnu fazu tijekom koje prestaje njena aktivnost. Kako bi izašao iz te faze, folikul vlasi šalje signal za buđenje. Poučavanjem upravo ove odlučujuće faze otkrivena je ključna uloga matičnih stanica u buđenju folikula u latentnoj fazi i obnovi kose. Stemoksidin je prva molekula biomimetičkog djelovanja za poticanje djelovanja matičnih stanica. Aktiviraju se folikuli u latentnoj fazi: nastaje 1700 novih vlasi u 90 dana. Provedeno je kliničko ispitivanje u usporedbi s placebom na 101 osobi (Vichy Neogenic ampule i šampon).

   phtogo celavost7


  Kreatin i vitamini stimuliraju mikrocirkulaciju vlasišta - losion
  Losion protiv ispadanja kose, bogat kreatinom, tetrapeptidom i vitaminima, predstavlja posebno prilagođen odgovor na povremeno ispadanje kose. Ova kombinacija djelatnih tvari djeluje kao pravi katalizator faze rasta kose, time što potiče proliferaciju stanica korijena vlasi, osiguravajući im neophodnu energiju i stimulirajući glavne čimbenike vezane uz fazu rasta kose i mikrocirkulaciju vlasišta. Na taj način je kosa ojačana, dobiva na gustoći i ispadanje je zaustavljeno. To rezultira povećanim volumenom kose. (Ducray Anaphase šampon, Ducray Creastim losion). 

   phtogo celavost9

  Laurinska kiselina inhibira aktivnost vlasišta - ampule za jutro i večer
  U kombinaciji za zaustavljanje ispadanja kose u jutarnjoj formuli sadržana je Sabal serrulata obogaćena laurinskom kiselinom koja inhibira enzimatsku aktivnost vlasišta (ujutro je stupanj enzimatske aktivnosti koja uzrokuje ispadanje kose viši), koja je jedan od glavnih razloga za ispadanje kose. Tokoferil nikotinat olakšava penetraciju aktivnih sastojaka. Za poticanje novog rasta u večernjoj formuli prisutan je ekstrakt Ruscusa, bogat neoruskogeninom, koji stimulira stvaranje VEGF-a (vascular endothelial growth factor), faktora koji je neophodan za rast kose. GP4G je snažan aktivator stanične energije. (Ducray chronostim tretman dan/noć)

   phtogo celavost5

  Biljna formula: Shiitake gljive, matične stanice divlje jabuke i eterična ulja
  Capicellpro je patentirani sastojak koji sadrži ekstrakt Shiitake gljive koji stimulira proizvodnju sirtuina, proteina dugovječnosti (produljuje život stanica i sudjeluje u radu imunološkog sistema) i matične stanice divlje jabuke koje stvaraju zaštitni sloj oko folikula dlake i štite ih od slobodnih radikala, te produljuju anagene faze zapisane u genetskom kodu vlasi. Ekstrakt Serenoe odgađa prorjeđivanje kose, a glikoproteini daju energiju i pospješuju rast kose. Eterična ulja ylang ylanga, kajeputa, ružmarina, limuna, kadulje i čempresa potiču cirkulaciju i pročišćavaju vlasište. Procijanidoli grožđa djeluju antioksidativno. Ovo je varijanta potpuno biljnog preparata za stimulaciju vlasišta. (Phytolium 4 ampule i šampon)

   phtogo celavost6