Username *
Password *
Remember Me

Gotovo da nema kozmetičke ili linije dodataka prehrani koja ne nudi anti-age formule: ovdje se prednost daje molekulama koje imaju izvanredna svojstva u smislu očuvanja mladolikosti naše kože i organizma. No, koje su najbolje i zašto? Donosimo odličan pregled top molekula od kojih vjerojatno neke i poznate, poput hijaluronske kiseline, omege 3 ili kolagena, vjerojatno neke od njih već koristite jer anti-age kultura danas je u svakodnevnom životu prisutna od jutra do mraka. Pregled najboljih donosi nam magistra Ana Gjergja Sekulić iz Farmacije u Garden Mallu u Zagrebu. No, prije toga, definirat ćemo - što je to starenje kože?

Farmacia - koja mi je najbliža?

 phtogo anti age molekule3

Proces starenja kože
Starenje kože je kompleksni proces određen genetskom predispozicijom, ali i vanjskim čimbenicima kao što su UV zračenje, pušenje, zagađeni zrak i drugi oblici oksidativnog stresa koji pogoduju stvaranju slobodnih radikala u našem tijelu. Slobodni radikali stanicu mogu oštetiti na svim razinama, od stanične membrane, proteina i DNA. Svi ti faktori utječu na nastanak promjena na koži koje opažamo kao smanjeni elasticitet kože, suhoću, pojavu bora, pojavu pigmentiranih područja na koži.

 phtogo anti age molekule13

Tijelo se bori protiv slobodnih radikala
U idealnim uvjetima, naše tijelo se bori protiv nastalih slobodnih radikala, svojim vlastitim zalihama antioksidansa. S vremenom te zalihe se iscrpljuju, te je tijelu potrebna pomoć unosom antioksidansa putem hrane, dodataka prehrani ili pak topičkim putem. No, nisu antioksidansi jedino sredstvo koje nam je dostupno kako bismo produljili mladolik izgled kože. U nastavku slijedi pregled aktivnih tvari koje nam mogu pomoći u borbi protiv starenja kože, a dostupni su nam i u oralnim i u topičkim oblicima.

 phtogo anti age molekule16

Resveratrol
Resveratrol je jedna od popularnijih molekula, te je kroz posljednjih nekoliko godina postao vrlo traženi sastojak u proizvodima za njegu kože, ali i dodacima prehrani koji pomažu očuvanju zdravlja i mladolikog izgleda. Pripada velikoj skupini polifenolnih spojeva (polifenola), a neke ga vrste biljaka proizvode kao odgovor na ozljedu, infekciju gljivicama, ultraljubičasto zračenje ili drugu vrstu stresa. Prirodni izvori resveratrola se nalaze u grožđu, vinu, soku od grožđa, kikirikiju i bobičastom voću. 

 phtogo anti age molekule17

Snažno antioksidativno djelovanje resveratrola
Ono što je njegova velika prednost jest što ima snažno antioksidativno djelovanje, sprječava nastanak slobodnih radikala i onemogućuje aktivnost postojećih. Prema nekim istraživanjima znatno je potentniji antioksidans od primjerice vitamina C i E, posebice u sprečavanju lipidne peroksidacije. Pokazalo se da stimulira zdravu diobu stanica, sintezu kolagena i aktivnost fibroblasta koji su odgovorni za stvaranje vezivnog tkiva. Smatra se da resveratrol pomaže povećati aktivnost mitohondrija, čime se povećava stvaranje energije u stanici. Te karakteristike dovele su ga kao aktivni sastojak u Caudalie kozmetiku, u kojoj je sama molekula resveratrola vezana na molekulu oleinske kiseline, čim se povećava bioraspoloživost resveratrola.

 phtogo anti age molekule20

Resveratrol – oralno ili u kremi?
Iako je resveratrol dostupan i u oralnom obliku, zasada se pokazalo da topička primjena (kreme, serumi...) ima znatno bolje anti-age djelovanje. Oralna uporaba u obliku dodataka prehrani preporučuje se u osoba koje žele dodatnu zaštitu kardiovaskularnog sustava jer su istraživanja pokazala da se konzumacija polifenola iz grožda, a time i resveratrola, može povezati s akutnim poboljšanjima endotelne funkcije u ljudi oboljelih od bolesti srca. Međutim, postoje stanja gdje bi resveratrol bio teoretski kontraindiciran, a uključuju uzimanje antikoagulansa, nesteroidnih protuupalnih lijekova, inhibitora HMG-CoA reduktaze, antagonista kalcijevih kanala, inhibitora HIV proteaze, imunosupresiva i oralnih kontraceptiva. Također, ne preporuča se da žene koje su oboljele od estrogen-osjetljivih tumora, trudnice, dojilje i mlađi od 18 godina uzimaju dodatke prehrani s resveratrolom.

 phtogo anti age molekule21

Hijaluronska kiselina
Ova molekula predstavlja jedan od aktivnih sastojaka u većini anti-age pripravaka za njegu kože. Osigurava vlažnost kože i važan je dio ekstracelularnog matriksa koji kožu čini čvrstom i elastičnom. Starenjem, količina hijaluronske kiseline postupno se smanjuje, što dovodi do gubitka tonusa kože. Aplikacijom proizvoda s hijaluronskom kiselinom omogućujemo koži bolje ovlaživanje i zdraviji i mlađi izgled. No, nije svejedno koji ćemo proizvod izabrati.

 phtogo anti age molekule 33

Hijaluronska visoke koncentracije
Kako bi hijaluronska kiselina u potpunosti izvršila svoju zadaću, potrebno je da bude niske molekulske mase, da bi apsorpcija kroz kožu bila moguća. Takav oblik hijaluronske kiseline možemo pronaći primjerice u liniji Novexpert i njihovom serumu Hijaluron booster ( najveća koncentracija hijalurona u serumu na svijetu) kao i u Repulp maski i kremi za lice.

phtogo anti age molekule16

Hijaluronska i za zglobove
Od pripravaka za oralnu primjenu u ljekarnama su dostupni proizvodi i oni s hijaluronskom kiselinom. Iako, kada se spomene hijaluronska kiselina u oralnom obliku, prvo s čime ju se povezuje jesu hrskavica i zglobovi, no smatra se da unosom hijaluronske kiseline putem suplemenata možemo poboljšati sintezu kolagena, čime dobivamo željeni anti-age učinak.

 phtogo anti age molekule15

 

Kolagen
Kolagen je protein prisutan u svim organima i tkivima u tijelu, gdje ima funkciju stvaranja potpore strukturi tkiva. Do sada je otkriveno 29 tipova kolagena, od kojih kolagen tip 1, je onaj kojeg nalazimo u koži. Kolagen je vrlo važan sastojak vlakana koja koži daju strukturu, elastičnost i čvrstoću. Tijekom godina stvaranje kolagena u našem tijelu sve je sporije, te koža gubi tonus. Od proizvoda za vanjsku primjenu dostupan nam je kolagen proizvođača Vital plus. Riječ je o kombinaciji morskog kolagena i omega-3 masnih kiselina. Formulacija sadrži visoko topivi kolagen koji prodirući kroz kožu jača slojeve epidermisa. No, ipak za bolji anti-age učinak, prednost se daje oralnoj primjeni kolagena. Od proizvoda, dostupni su Medex kolagen prah, te Medex kolagen lift ampule koje uz kolagen sadrže i hijaluronsku kiselinu i vitamin C. 

 phtogo anti age molekule14

 


Antioksidansi vitamini C i E
Vitamin C u našem tijelu ima brojne uloge. U našoj koži on potiče sintezu kolagena, bitan je za strukturu vezivnog tkiva, te utječe na čvrstoću stijenki krvnih žila. Primjenom vitamina C, kako oralnom tako i topičkom, možemo smanjiti oštećenja proteinskih vlakana u koži, povećati sintezu kolagena, a također se smatra i da vitamin C može smanjiti rizik nastanka suhoće kože. Vitamin C također djeluje i kao antioksidans te na taj način štiti kožu od štetnih utjecaja slobodnih radikala.
Suplementi vitamina C su brojni.

Kako biste izabrali onaj najbolji za vaše potrebe, posavjetujte se sa svojim ljekarnikom.

phtogo anti age molekule11


Kreme s vitaminom C
Kod topičke primjene bitno je odabrati pravi proizvod, jer nažalost nema svaki oblik vitamina C jednako dobru apsorpciju i stabilnost. Naime, vitamin C je vrlo osjetljiva molekula koja izložena zraku, svjetlu i vodi, postupno gubi svoja svojstva. Od kozmetičkih proizvoda izdvajamo La Roche-Posay Redermic C koji sadrži visoku koncentraciju vitamina C, posebno formuliranog za optimalnu stabilnost i djelotvornost.  

phtogo anti age molekule12

Najvažnija uloga vitamina E za zdravlje kože, jest njegovo antioksidativo djelovanje
Sprječava štetno djelovanje slobodnih radikala, te pokazuje umjereno protuupalno djelovanje na kožu, čime se smanjuje oštećenje stanica kože. Vitamin E zapravo čine dvije klase molekula, tokoferoli i tokotrienoli. Oni koji se upotrebljavaju u kozmetičke svrhe jesu tokoferoli. Prisutni su gotovo u svim kozmetičkim proizvodima, te ga se vrlo često koristi i kao konzervans za kozmetički proizvod. No, važno je naglasiti kako sintetički oblik vitamina E u kozmetici služi isključivo kao konzervans, te nema mogućnost prodiranja kroz kožu. Ipak, brojna biljna ulja, koja su često sastojci kozmetike sadrže vitanim E. Ulja kao npr. bademovo ili ulje pšeničnih klica.


Oralna primjena vitamina E u svrhu anti-age učinka na kožu, samostalno možda neće donijeti željeni rezultat. Stoga je za potpuni učinak najbolje kombinirati vitamin E sa vitaminom C.

phtogo anti age molekule8

Omega 3
Omega 3 masne kiseline, posebice EPA, znatno doprinosi mladolikom izgledu i zdravlju kože. Smanjuje učinke fotostarenja, čuva strukturu kolagena i smanjuje suhoću kože. Istraživanja su pokazala da suplementacija omega-3 masnim kiselinama znatno smanjuje oštećenja DNA koja nastaju djelovanjem UV zračenja. Također, doprinose sintezi kolagena i elastina, čime se znatno poboljšava izgled i struktura kože.

 

 phtogo anti age molekule6


Omega 3 u kremama
Topička primjena omega-3 masnih kiselina isto tako pokazuje pozitivne učinke na kožu. Osim što doprinosi zadržavanju vlage u koži, štiti kožu od negativnih učinaka UV zračenja, pomaže u očuvanju strukture kolagena i potiče stvaranje elastina. Od proizvoda izdvajamo Novexpert omega 3 booster.

 

 phtogo anti age molekule4

Koenzim Q 10
Koenzim Q 10 je neesencijalna supstancija slična vitaminima i nalazi se u svim stanicama u našem organizmu. Ljudsko tijelo ima sposobnost sinteze koenzima Q10 ali nakon 35.-te godine života sposobnost za njegovu sintezu se polako smanjuje. Prema dostupnim istraživanjima postoje brojne potencijalne kliničke primjene ovog koenzima – od kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti pa do naše teme anti-ageing učinka.

 phtogo anti age molekule5

Koenzim Q 10 u suradnji s vitaminom E
Kao antioksidans u svojoj reduciranoj formi – ubikvinol, sudjeluje u zaštiti tijela od slobodnih radikala i to na način da pomaže u očuvanju vitamina E koji je važan za očuvanje staničnih membrana, a sudjeluje i kao aktivator energije u mitohondrijima u sintezi ATP-a. Doziranje u dodacima prehrani ovisno je o indikaciji pa prije nego što donesete konačnu odluku, savjetujte se sa ljekarnikom.

Zbog svojeg dokazanog anti-age učinka, koenzim Q 10 često se nalazi i u kremama za smanjivanje bora. Njegovo antioksidativno djelovanje na kožu očituje se u poticanju sinteze kolagena i elastina te dodatnog povećavanja hidratacije u gornjim slojevima kože.


phtogo anti age molekule2

phtogo anti age molekule7

phtogo anti age molekule9

phtogo anti age molekule10

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location