Pharmacy to go! / važni anti-age rituali

  Neki rituali su neizbježni - čišćenje, a nakon toga i aplikacija seruma, otkrit će najljepše lice vaše kože te usporiti pojave znakova starenja. - Svi znamo da nam je voda super važna, i to ne samo radi optimalnog funkcioniranja organizma, već i radi elastičnosti kože - napominje magistra iz Farmacie, City Centar One East (Zagreb), Andrea Plečko. Usput upozorava na važnosti pravilne jutarnje i večernje njege čišćenjem i serumima jer nema te šminke koja će skladno sjesti na lice koje nije zbrinuto kako treba. Kad je koža suha, ona postepeno gubi elastičnost, što znači da preuranjeno stari. - Bez obzira na tip kože, bila ona masna ili suha, kvalitetna hidratacija preduvjet je njezinog pravilnog funkcioniranja. Naime, voda u stanicama epiderme omogućava enzimske reakcije bitne za održavanje zaštitne funkcije kože kao barijere, ali i omogućava normalan proces sazrijevanja i ljuštenja stanica kože - .

  PHTOGO RITUALI7


  Ako je udio vode u rožnatom (posljednjem) sloju kože smanjen, veze između stanica slabe, metabolizam stanica se usporava. Koža postaje gruba, i ljuskava, a vidljive postaju i sitne dehidracijske bore.

  Prvi korak - čišćenje kože
  Iako je iznimno važno, često se stavlja u drugi plan. No, svi znamo da je prvi korak njege čišćenje, zato se pobrinite da je ono prilagođeno vašem tipu kože i stilu života. Od čistača očekujemo da učinkovito ukloni nečistoće s lica (šminku, višak sebuma, zagađivače iz gradske atmosfere, mrtve stanice kože), ali i da poštuje prirodnu ravnotežu epiderme i ne isušuje kožu.

  Čišćenje lica - neophodan dio jutarnje i večernje njege lica
  Pripazite na sastojke u čistačima: neki od njih mogu isušiti lice a to su obično agresivni sapuni koji sadrže soli laurinske, oleinske i kaprilne kiseline pa čak i alkohol. Stoga takve proizvode treba izbjegavati, čak i kad se radi o izuzetno masnoj koži. Prilikom čišćenja preporuka je korištenje mlake vode.

  PHTOGO RITUALI14


  Čišćenje kože prema tipu:
  - masnu kožu najbolje je čistiti gelovima za čišćenje, normalnu i kombiniranu kožu pjenom ili blagim gelom
  - suhu kožu najbolje je čistiti mliječnim losionima ili uljem za čišćenje

  Čistači s vitaminima
  Formule za čišćenje lica mogu biti obogaćene i vitaminima, kao što je na primjer Murad Essential–C Cleanser za sve tipove kože. No, najbolje će čistiti normalnu i kombiniranu kožu lica: sadrži blage sapune, glicerin, fosfolipide koji sprječavaju isušivanje kože, vitamine A, C i E, antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale prisutne u epidermi te sprječavaju oksidativna oštećenja kože.

  phtogo rituali33


  Gelovi za čišćenje idealni su za masnu kožu
  Masna koža lica podnosi nešto agresivnije gelove za čišćenje ali i ovdje trebamo biti oprezni jer dugotrajnom primjenom često dolazi do isušivanja kože lica. Masno lice čistimo gelovima koji sadrže keratolitike ( npr. salicilna kiselina, polihidroksi kiseline, enzimi papaje) i cink. Među preparatima za čišćenje masne kožu izdvojila bih Murad Clarifying Cleanser i Avene Cleanance gel za pranje  zbog povoljnog učinka na hidrataciju kože uz adekvatno čišćenje.

  Oprez kod osjetljive kože i one sklone crvenilu
  Preparati za čišćenje ovih tipova kože ne bi smjeli sadržavati konzervanse, parfeme i poznate alergene. Ovaj tip kože čak ponekad reagira i na vodu, stoga su preporuka losioni za čišćenje bez ispiranja kao što su na primjer Aveneovi (za netolerantnu kožu). Ako preferirate čišćenje vodom, preporučam Eucerin Ultrasensitive fluid za čišćenje ili Dr.Stribor D-phase gel za čišćenje.

  PHTOGO RITUALI32


  Što nedostaje suhoj koži lica?
  Suhoj koži lica nedostaje lipida i ostalih prirodnih ovlaživača epiderme, stoga je ne smijemo čistiti proizvodima koji sadrže sapune tj. bilo kojim proizvodom koji se pjeni. Predlažem Lierac ulje za čišćenje koje je kreirano upravo za suhu kožu jer sadrži ulje jojobe i makadamije koja će nadoknaditi manjak lipida i nježne emulgatore koji će ukloniti nečistoće. Nanosi se na suho lice i ispire vodom pri čemu prelazi u mliječnu emulziju. Ima još jedan odličan proizvod za čišćenje suhe kože lica: Novexpert Hydrobiotic mlijeko za čišćenje osim što nadoknađuje lipide i vodu u epidermi, ojačava prirodnu floru kožu prebiotikom i probiotikom. Time se dodatno smanjuje mogućnost iritacije i svrbeža suhe kože.

   

  PHTOGO RITUALI3


  Nakon čišćenja – eliksir za kožu iliti serum
  Tek nakon temeljitog čišćenja koža je spremna na optimalnu apsorpciju sastojaka iz najbogatijih kozmetički pripravaka, eliksira za kožu – seruma. Serum zbog svog sastava, koji se bazira na vodenoj fazi i ovlaživaču, lako prodire u kožu i ne ostavlja gotovo nikakav trag.
  Serumi ne sadrže ulja, emolijentne tvari i ugušćivače, stoga sadrže veće količine aktivnih sastojaka u odnosu na kreme.

  Serumi za dobro jutro
  Po jutru se dan poznaje – to možemo reći i za našu kožu! Pravilna jutarnja njega održati će zdravi i blistavi izgled kože i tijekom najnapornijeg dana. Za dnevnu njegu najbitnija je dubinska hidratacija i prevencija štetnih utjecaja čimbenika okoliša kojima smo svakodnevno izloženi (smog, dim cigareta, suh i hladan zrak). Stoga prije nanošenja dnevne kreme, bez obzira na dob i tip kože, aplicirajte na lice i serum za hidrataciju. Ovaj tip seruma sadrži i nadoknađuje prirodne faktore vlažnosti koji su fiziološki prisutni u koži.

   

  PHTOGO RITUALI22


  Prednosti hijaluronske kiseline u serumima
  Najpopularniji sastojak seruma za hidrataciju je hijaluronska kiselina. Jedan od tehnološki najinovativnijih je Novexpert Booster serum s hijaluronskom kiselinom razvijen kako bi zamijenio injekcije ovog vrhunskog sastojka. Namijenjen je svim tipovima kože, a kod masne kože može se koristiti kao samostalna dnevna njega. Nadalje, odličan primjer je i Lierac Hydragenist serum koji osim hijaluronske kiseline sadrži i druge prirodne faktore vlažnosti kao što su glicerin, urea, skvalen i proteini badema. Preporučam ga kao samostalnu njegu mladenačke kože ili prije nanošenja anti-age njege za zreliju kožu.

  Serum kao vitaminski koktel
  Osim hidratacije jutarnju njegu mogu upotpuniti i serumi antioksidativnih svojstava – vitaminski kokteli za kožu. Na primjer Neostrata Antioxidant Defense Serum koji je kombinacija vitamina C i E, ekstrakta zelenog čaja, glukonolaktona i polifenola grožđa. Lierac Mesolift serum također sadrži kombinaciju vitamina i minerala koji će oživiti metabolizam kože i vratiti joj izgubljeni sjaj. Koži sklonoj hiperpigmentacijama i sivom tenu koristit će serumi s visokom koncentracijom vitamina C npr. Novexpert Booster s vitaminom C i Filorga Meso–C serum.

   

  PHTOGO RITUALI1


  Serumi za laku noć
  Noćni serum ima iznimno važan i dragocjen zadatak: neutralizirati štetu nastalu tijekom dana i potaknuti obnovu kože. Dok mi spavamo, koža itekako radi – rješava se mrtvog, oštećenog sloja stanica i na površinu potiskuje nove, neoštećene keratocite. Rezultat ove aktivnosti je ujednačen ten i glatka, elastična koža stoga joj pomognite joj u ovom procesu redovitim čišćenjem lica i noćnim serumom.

  Koje sastojke sadrže noćni serumi?
  Sastojci koje sadrže noćni serumi su blaži ili jači keratolitici, antioksidansi, retinol, aminokiseline i hijaluronska kiselina. Serumi s visokom koncentracijom retinola  (npr. dr.Brandt Glow noćni serum i Skeyndor Power Retinol serum) učinkoviti su kod dubljih bora, proširenih pora i ožiljaka od akni. Obnovu epiderme potiče odličan sastojak retinol, a osim toga sudjeluje u sintezi kolagena i elastina.

  PHTOGO RITUALI2


  Inovativni retinol – foto-osjetljiva tvar jakog djelovanja
  Zbog opasnosti od foto-osjetljivosti kože nakon nanošenja retinola, njegova primjena preporuča se navečer. Retinol je tvar jakog djelovanja što osjetljivoj i tankoj koži neće odgovarati, barem ne u većim koncentracijama. Ako retinol koristite prvi puta, preporučam početi s primjenom svaki drugi dan prvih 2 tjedna korištenja. Tako ćete dati vremena koži da se navikne na novi sastojak.
  U slučaju crvenila, jakog pečenja i ljuskanja kože nakon nanošenja, vaša koža ne podnosi retinol.

  Što ako vam retinol ne odgovara?
  U tom slučaju preporučam Lierac Magnificence serum s patentiranim kompleksom koji učvršćuje kolagen, alfa-hidroksi kiselinama koje rade blagu eksfolijaciju i hijaluronskom kiselinom za hidrataciju. Za zreliju kožu kojoj ne odgovara retinol preporučam Murad Intensive Age-Diffusing serum kao noćnu njegu.

  PHTOGO RITUALI16


  Kako nanositi serum?
  Serum je najbolje nanositi na vlažnu kožu jer ćete tako poboljšati prodiranje sastojaka seruma, ali i zadržati vodu u epidermi. Još bolji učinak seruma dobit ćete ako nakon čišćenja na lice nanesete termalnu vodu u spreju (npr. Avene termalna voda). Višak vode uklonite laganim tapkanjem ručnikom i nakon toga aplicirate serum. Minerali iz termalne vode dodatno će potaknuti metabolizam kože. Količinu seruma koju koristite ograničite na 2-3 kapi s obzirom da se radi o koncentriranom preparatu. Zadnja preporuka korisna je i ako uzmemo u obzir visoku cijenu seruma, jer to su u kozmetičkoj liniji najskuplji preparati. Pravilnim korištenjem bočica seruma u prosjeku traje do 6 mjeseci stoga ne dajte da vas cijena proizvoda obeshrabri. Uz pravilan odabir i način korištenja seruma, osjećaj koji će vam dati zdrava, hidratizirana koža biti će neprocjenjiv.

   

  PHTOGO RITUALI12