Pharmacy to go! / pravilno čišćenje kože lica

  Čišćenje je ključni i početni dio osnovne rutine u njezi lica – ističe magistra Aisa Zanki-Zelić iz Farmacie u Jurišićevoj 3 u Zagrebu. – Kako bi koža ostala zdrava, svježa i mladolika, moramo je svakodnevno dobro očistiti, jer to je prvi korak u prevenciji staničnih disfunkcionalnosti poput povećane osjetljivosti, zatezanja suhe kože, bubuljica i proširenih pora - .

   

  FARMACIA - koja mi je najbliža?

   

  PHTOGO CISCENJE14 

  Kad je potrebno čistiti kožu?
  Idealno je dva puta tjedno: ujutro i navečer.
  - Jutarnje čišćenje za cilj ima ukloniti nečistoće koje su se nakupile tijekom noći uslijed prirodnog procesa obnavljanja i lučenja kože.
  - Večernjim temeljitim čišćenjem uklanjaju se stare površinske stanice kože, nečistoća i prašina, šminka i bakterije te se otvaraju pore kože i omogućava im se da slobodno dišu.

  Ako ste pak bili izloženi jakoj prašini, prljavštini ili zagađenju, potrebno je kožu očistiti i nakon toga. No, nije dobro niti previše čistiti kožu jer se u tom slučaju uklanjaju dragocjena prirodna ulja iz kože.

   

   PHTOGO CISCENJE6

   

  Izbjegavanje redovnog čišćenja, posebno prije odlaska na spavanje, ostavlja pore zatvorenima, prirodno izlučivanje nije moguće i na koži se počinju javljati problemi.

  Čišćenje kože ovisno o tipovima kože
  Svaki tip i svako stanje kože trebaju čišćenje kako bi se na pripremljenu kožu naknadno aplicirala njega ili terapija.
  - Normalna koža je nešto što je vrlo teško definirati, ali najčešće označava dobro uravnoteženu kožu. Znanstveni izraz za dobro uravnoteženu kožu glasi eudermalna.
  - Suha koža podrazumijeva tip kože koji proizvodi manje sebuma od normalne kože. Zbog nedostatka sebuma suha koža ima manjak lipida koji su joj potrebni da zadrži vlagu i izgradi zaštitni štit protiv vanjskih utjecaja.
  - Izraz masna koža se upotrebljava za tip kože s pojačanom proizvodnjom sebuma. To prekomjerno stvaranje poznato je kao seboreja.
  - Mješovita koža je, kao što sam naziv govori, koža koja se sastoji od mješavine određenih tipova kože.

   

   PHTOGO CISCENJE4

   

  Stanje kože varira, stoga se tip kože koji imate može promijeniti tijekom života više puta!

  Radi čega nam se promijeni tip kože?
  Ove promjene uvjetovane su mnogim unutarnjim i vanjskim čimbenicima kao što su:
  - klima i zagađenje zraka u okolini
  - lijekovi
  - stres
  - nasljedni čimbenici koji utječu na razinu sebuma, znoj
  - prirodni čimbenici zadržavanja vlage koje koža stvara
  - preparati koje koristimo
  - vrsta njege koju prakticiramo.

   

   PHTOGO CISCENJE1

   

  Kako izabrati pravu njegu lica?
  Tako da odgovaraju tipu kože i njezinu stanju. Naime, neki dijelovi lica (područje oko očiju, usana…) imaju posebno tanku i nježnu kožu, stoga im je potrebna je posebna njega. Ti su dijelovi lica osjetljiviji.

  Prvo i osnovno: uklanjanje šminke
  Kako koža ne bi bila pod stresom i kako bismo poštivali njezinu prirodnu ravnotežu, preporučljivo je korištenje pH neutralnih sredstva za uklanjanje šminke, posebno formulirana za nježno čišćenje kože.

   

   PHTOGO CISCENJE17

  Sindeti imaju idealan sastav
  Sindeti su moderna alternativa klasičnim, običnim sapunima te se sastoje od smjese sintetičkih tenzida, površinskih aktivnih tvari koje na sebe vežu vodu. To je skraćenica od syntetic detergens, jer se ustvari radi o sintetičkim proizvodima za razliku od sapuna koji su prirodnog podrijetla. Tekući sapuni koji sadrže samo sintetičke tenzide nazivaju se i sapuni bez sapuna. Sindeti, odnosno tekući sapuni, sastoje se od smjese sintetičkih tenzida i alkalijskih sapuna, a mogu im se dodati i prirodne ili sintetičke boje te mirisi bilja ili voća. Peru jednako dobro kao i obični sapuni i lako se otapaju u vodi. Njihova pH vrijednost je niža nego običnih sapuna i bliža pH vrijednosti kože zbog čega ih ona bolje podnosi.

   

  PHTOGO CISCENJE12


  Obično je pH tekućih sapuna oko 6, običnih oko 9, a pH vrijednost naše kože kreće se oko 5,5.

  Koju kožu prati sindetom?
  - suhu i nadraženu kožu koja je preosjetljiva na klasične sapune,
  - kožu sklonu prištićima
  - kožu s kroničnim ekcemima i upalama koje prati ljuštenje kože.
  U novije vrijeme sindeti dolaze i u krutom obliku.

   

  PHTOGO CISCENJE7
   

  Mlijeka za čišćenje kože
  Ove formule učinkovito čiste, nježno uklanjaju nečistoće bez rizika od iritacije te usput hidratiziraju jer su obogaćena tvarima za hidrataciju bez dodatnog isušivanja. Na koži ostavljaju osjećaj svježine i preporučuju se više osobama sa suhom kožom.  

  Odlični gelovi i pjene za umivanje
  Mnoge žene preferiraju gelove i pjene za umivanje jer nemaju osjećaj da im koža nije čista ako nisu koristile vodu. (Avene pjena za umivanje, Vichy pjena i ulje za umivanje, Murad pjena za umivanje).

   

  PHTOGO CISCENJE3

  Micelarne vode za čišćenje lica
  Sve su popularnije: ime micelarna voda dolazi od sferičnih tekućih kristala iliti micela. Micelarna voda sadrži molekule surfaktanata (sredstava za čišćenje) čiji je jedan kraj hidrofilan i privlači vodu, a drugi lipofilan i privlači masne komponente oblikovane u kuglice. Odlični su čistači. Nježniji su od klasičnih sredstava, a nanose se vrlo jednostavno uz pomoć blazinica.

  Obavezan tonik nakon čišćenja
  Tonici vraćaju ravnotežu koži te ju pripremaju za njegu koja slijedi. Nastojte izbjegavati preparate koji sadrže alkohol!

   

  PHTOGO CISCENJE2


  Kako skidati vodootpornu šminku s osjetljivog područja?

  Popularne su vodootporne maskare koje zahtijevaju posebne proizvode. Naime, koža kapaka i očiju iznimno je osjetljiva pa treba koristiti preparate koji će odstraniti nečistoće, a ipak očuvati i njegovati nježnu kožu. Zato postoje sredstva za odstranjivanje šminke s područja očiju: monofazni za klasičnu i dvofazni za vodootpornu maskaru.  

   

  PHTOGO CISCENJE8


  Piling čisti besprijekorno

  Prikladan piling poželjno je koristiti jednom do dvaput tjedno. Mora biti učinkovit, no opet nježan i njegovati kožu. Idealan je pH neutralan piling koji izvrsno omekšava i čisti kožu, te poštuje njezinu prirodnu ravnotežu.

   

  PHTOGO CISCENJE23

   

  Hidratacija je neophodna: 70 % derme i 15 % epiderme sastoji se od vode.
  Redovito korištenje hidratantnih maski, jednom tjedno, održava kožu primjereno zdravom. Maske su bogate aktivnim sastojcima koji će se pobrinuti da koža i u dubljim slojevima bude zdrava i mladolika.

   

  PHTOGO CISCENJE22

   

  Izbjegnite rizik od alergija!
  Odaberite hipoalergenu šminku, posebno formuliranu kako bi udovoljila potrebama svih tipova kože i očiju, čak i potrebama najosjetljivije kože.

  Ponovimo: tri su koraka bitna u njezi kože - čišćenje, toniranje i hidratacija.
  Pazite da proizvodi koje odabirete budu blaga sredstva koja neće nadraživati kožu i narušavati njezin hidrolipidni sloj. Zbog ubrzanog životnog tempa čini nam se da pravilna njega kože iziskuje puno vremena: napravite si jednostavnu rutinu i zapamtite da je jedna od najvažnijih stvari u svezi njege kože upravo njeno redovito održavanje.

   

  PHTOGOCISCENJE32

   

  PHTOGO CISCENJE5

  PHTOGO CISCENJE11