Username *
Password *
Remember Me

- Usporedo s toplijim zrakama sunca kreću problemi s alergijama - objašnjava magistra Elena Orozović iz Farmacije u Samoboru (Gajeva 35) - lijepo vrijeme i boravak u prirodi za mnoge znači i zdravstvene poteškoće koje mogu utjecati i na kvalitetu života. Alergije su u velikoj ekspanziji te se smatra da 1 od 4 osobe ima neki od kliničkih simptoma alergije - .

FARMACIA - koja mi je najbliža?

PHTOGO ALERGIJE31

Zašto se alergije javljaju baš u proljeće?
Razlog tome je cvjetanje drveća, cvijeća i trava koje produciraju velike količine alergena. Za alergičare je potencijalni alergen svaka supstancija sposobna potaknuti reakciju nakon unošenja u organizam udisanjem.
 

Koji su najčešći inhalacijski alergeni?
- pelud stabala,
- trava i korova,
- spore plijesni,
- kućne i skladišne grinje,
- epitel životinja i različite zrakom nošene čestice u zraku.
Problemi sa sezonskim alergijama obično se protežu u periodu od veljače do listopada.

 PHTOGO ALERGIJE55

Simptomi proljetnih alergija manifestiraju se kao kožne promjene te, češće, alergijski rinitis.

Kožne promjene pod utjecajem peludnih alergija

Pojavljuju se u obliku kontaktnih dermatitisa i urtikarija izazvanih peludima, ugrizima insekata te, ponekad, preosjetljivošću na sunce.

Čime tretirati te kožne promjene?

Dovoljno ih je ponekad liječiti samo lokalnim antihistaminicima u kremi ili kremama na bazi eteričnih ulja, dok neka stanja zahtijevaju odlazak liječniku i kratkotrajnu terapiju lokalnim kortikosteroidima i/ili oralnim antihistaminikom.

 PHTOGO ALERGIJE47

Važnost posebnih krema sa zaštitnim faktorima usred proljetnih alergija
Potrebno je, u slučaju reakcije kože, prisjetiti se važnosti zaštite od sunca - posebno u proljeće i ljetnim mjesecima. Razvijene su i posebne formulacije zaštitnih faktora za kožu sklonu alergijama, te osjetljivu kožu. Osim toga, preporuka je i priprema kože za boravak na suncu uz pomoć dodataka prehrani s astaksantinom ili karotenoidima.

PHTOGO ALERGIJE50 

Koji su simptomi alergijskog rinitisa?
- Iscjedak iz nosa,
- svrbež,
- začepljenost nosa i  
- kihanje,
- kod 40-70% bolesnika javljaju se i očni simptomi (crvenilo, svrbež očiju i suzenje).

 PHTOGO ALERGIJE24

Alergijski rinitis simptomatska je bolest nosa koja nastaje nakon izlaganja alergenima pobuđivanjem upale u sluznici nosa.

Kako liječiti očne simptome?

Općim mjerama i farmakoterapijom. Opće mjere su izbjegavanje alergena, odnosno aktivnosti na otvorenom samo ranije ujutro ili kasno navečer kad su koncentracije peluda u zraku niže. Najviše su obično u podne ili rano poslijepodne. Osim toga važno je i tuširanje nakon aktivnosti na otvorenom jer se ispiranjem vodom smanjuje kontaminacija peludom. Također preporuka je ispiranje nosne sluznice nosa izotoničnom ili hipertoničnom otopinom te otopinama s ektoinom.

 PHTOGO ALERGIJE7

Što su to nosni dekongestivi i koliko dugo ih smijemo koristiti?
Dolaze u kapima za nos i preporučuju se za kratkotrajnu primjenu samo u lokalnom obliku. Tipični nosni dekongestivi stežu krvne žile u nosnoj sluznici čime smanjuju oteklinu sluznice. No, treba pripaziti jer im je djelovanje ograničeno zbog „rebound-fenomena“ - nakon prestanka djelovanja lijeka dolazi do pogoršanja kongestije nosa. To često uzrokuje njihovu dugotrajnu nepotrebnu i nekontroliranu primjenu i oštećenje epitela nosne sluznice. Stoga se ne savjetuje primjena nosnih dekongestiva dulje od 5 do 7 dana.

 PHTOGO ALERGIJE45

Terapija antihistaminicima – moguć disbalans oka odnosno takozvano suho oko!
Antihistaminici za sustavnu primjenu rabe se u liječenju različitih alergijskih tegoba, poglavito alergijskog rinitisa, konjunktivitisa, urtikarije i pruritusa. Terapija je uspješnija kod ranijeg početka primjene, odnosno pri pojavi prvih simptoma kako bi se na vrijeme zaustavila reakcija. Kod poznatih alergena savjetuje se preventivno korištenje antihistaminika u vrijeme dok je alergen prisutan. Kao nuspojava korištenja oralnih antihistaminika moguć je disbalans suznog filma, tzv. suho oko pa je u tom slučaju preporuka korištenje kapi za oči koje će ovlaživati oko i dodatno ga ispirati od alergena.
Preporuka su kapi koje ne sadrže konzervanse kako se oči ne bi dodatno nadraživale.

 PHTOGO ALERGIJE30


Kad je vrijeme za oralne i inhalacijske lijekove?
Blagi oblik alergijskog rinitisa bez terapije često napreduje u umjereno teški/teški alergijski rinitis, zbog čega je farmakoterapija alergijskog rinitisa gotovo uvijek nužna. Terapija najčešće uključuje oralne i inhalacijske lijekove. Pacijenti koji koriste terapiju često pokušavaju smanjiti broj i učestalost korištenja preparata ili odustaju od propisane terapije zbog zabrinutosti od mogućih nuspojava. Ako imate poteškoća s terapijom, ljekarnici su lako dostupni i uvijek spremni pomoći te vam dodatno pojasniti važnost terapije. Zajedno možemo učiniti maksimalno kako bi ovo proljeće bilo lakše, a uživanje u svježem zraku što kvalitetnije i bezbrižnije.

PHTOGO ALERGIJE1 PHTOGO ALERGIJE2PHTOGO ALERGIJE3PHTOGO ALERGIJE4PHTOGO ALERGIJE5PHTOGO ALERGIJE11PHTOGO ALERGIJE32PHTOGO ALERGIJE33PHTOGO ALERGIJE34PHTOGO ALERGIJE40PHTOGO ALERGIJE41PHTOGO ALERGIJE46PHTOGO ALERGIJE48

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location