Username *
Password *
Remember Me

Pohrlit ćemo na sunčanje čim nam se ukaže prilika, stoga upozoravamo i podsjećamo na najvažnije savjete kojima možemo poboljšati otpornost i očuvati optimalno zdravstveno stanje kože. Magistra Andrea Plečko iz Farmacije (City Centar One East, Zagreb) donosi top savjete za lakše snalaženje u masi preporuka dodataka prehrani za sunčane dane koji su pred nama. Ujedno objašnjava kako prepoznati alergiju na sunce te kako si pregledati madeže.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

 betatene

1.Spriječite preosjetljivost iliti alergiju na sunce!
Iako ljeto još nije ni blizu, već i kraći boravci na suncu često su uzrokom osipa i crvenila dekoltea i vrata, čak i kod osoba tamnije puti. Preosjetljivost ili alergija na sunce uključuje različite simptome i promjene na koži koji nastaju nakon izlaganja kože UV zračenju.

Kod koga se javljaju alergije na sunce?
Kod svih foto-tipova kože, no najčešće kod onih svjetlijih (fototipovi I, II i III). Uzrok tome je imunološka reakcija organizma na tvari koje se normalno oslobađaju u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti.

 phtogo sunce4

Oblici preosjetljivosti na sunce su:  
- polimorfna svjetlosna erupcija
- solarna urtikarija.

Kako prepoznati alergiju na sunce?
- Reakcija (u slučaju polimorfne svjetlosne erupcije) javlja se nekoliko sati nakon izlaganja suncu, karakterizirana je crvenilom i svrbežom kože na vratu, pregibima ruku i nogu i na bedrima. Crvenilo kože podsjeća na ubod insekta. Simptomi se povlače i bez liječenja nakon par dana, naravno uz izbjegavanje izlaganja kože suncu.
-Za razliku od polimorfne svjetlosne erupcije, urtikarija se javlja odmah po izlaganju kože suncu i nestaje čim se maknemo sa sunca.
U slučaju težih reakcija preosjetljivosti na sunce u liječenju se koriste lokalni i oralni antihistaminici ili kortikosteroidi.

Alergija na sunce ima genetsku podlogu
One su često obiteljska crta koja nas prati cijeli život. Kako nam neugodni simptomi na koži ne bi pokvarili odmor i mogućnost boravka na otvorenom najbolji način je prevencija pojave alergije. To ne mora nužno značiti izbjegavanje sunca u potpunosti, već odgovarajuću pripremu kože za sunčane dane.

 almagea2

2. Beta karoten – najtraženiji za pripremu kože iznutra
Beta karoten je pigment iz skupine karotenoida koji nalazimo u voću, povrću, žitaricama i nekim algama. To je prekursor vitamina A, što znači da ga naš organizam, kada je to potrebno, pretvara u vitamin A. Za zaštitu kože od štetnog utjecaja sunca bitno je antioksidativno djelovanje beta karotena.

Istraživanja pokazuju da:
- uzimanje beta karotena smanjuje rizik nastanka opeklina od sunca te smanjuje mogućnost nastanka reakcije preosjetljivosti na sunce,
- beta karoten može smanjiti pad imuniteta uzrokovan izlaganjem UV zrakama.

Za potpuni učinak preporuka je uzimati beta karoten 10 tjedana prije izlaganja suncu, u dozama od 6 do 15 mg dnevno, dok osobe koje su sklone alergiji na sunce trebaju znatno više doze u prevenciji - od 75 do 180 mg dnevno.
Suplementacija visokim dozama beta karotena ne preporuča se pušačima. Za pušače su sigurniji izvor beta karotena prirodni izvori - voće i povrće ili dodaci prehrani s nižim dozama beta karotena iz prirodnih izvora (npr. Solgar Beta Karoten).
Beta karoten u nižim dozama siguran je za vrijeme trudnoće i dojenja jer osim zaštite kože mame ima važnu ulogu u pravilnom razvoju fetusa.

 phtogo sunce6

3. Astaksantin
Novija istraživanja ukazuju na povoljne učinke još jednog karotenoida – astaksantina (BiAstin, Solgar Astaksantin). To je crveni pigment prisutan u algi Haematococcus pluvialis i nekim ribama (losos, pastrva). Ovaj pigment pokazuje jače antioksidativno djelovanje od beta karotena, vitamina C, a čak i od vitamina E. Astaksantin ima veliku sposobnost neutraliziranja reaktivnih kisikovih spojeva što ga čini moćnom zaštitom stanica od oštećenja uzrokovanih suncem.

Protuupalni učinak
Astaksantin pokazuje protuupalni učinak i tako pomaže u prevenciji opeklina i alergija na sunce.
Preporučene dnevne doze za zaštitu kože su od 4 do 8 mg dnevno 2 do 4 tjedna prije izlaganja suncu. Dosadašnja istraživanja nisu pokazala štetne učinke visokih doza astaksantina tako da je siguran za primjenu i kod pušača.
Astaksantin se ne preporuča trudnicama i dojiljama.

 phtogo sunce7

4. Vitamin E
Kod prevencije preosjetljivosti kože na sunce, koristan je i vitamin E, također snažan antioksidans.
Dostupne su nam:
- kombinacija beta karotena i vitamina E (Dietpharm Betatene) i
- kombinacija astaksantina i vitamina E (Almagea Sun Love Skin) koje pružaju još snažniju zaštitu i prevenciju preosjetljivosti kože na sunce.
Iako je vitamin E snažan antioksidans, zbog potencijalnog prooksidativnog djelovanja viših doza, sigurnije ga je koristiti u kombinaciji s drugim antioksidansima.

5. Resveratrol, polifenol iz grožđa, također ima pozitivan učinak na smanjenje preosjetljivosti kože na UV zračenje (npr. Solgar Resveratrol).

 phtogo sunce9

6. Ekstrakt tropske paprati
Što ako ste prekasno krenuli u pripreme za prvi odlazak na sunce? Ekstrakt tropske paprati, Polypodium leucotomos, pruža efektivnu zaštitu od opeklina i crvenila kože uzrokovanih UV zračenjem već nakon prvog uzimanja. Istraživanja su pokazala da Polypodium leucotomos osim što djeluje kao antioksidans, sprječava uništavanje imunoloških stanica kože, čuva DNA od oštećenja te onemogućava otpuštanje tvari koje uzrokuju crvenilo i svrbež kože. Upravo zbog toga su preparati koje sadrže tropsku paprat vrlo učinkoviti u sprječavanju crvenila i otoka uzrokovanih alergijom na sunce. (npr. Pileje Dermobiane Solaire, Heliocare kapsule). Preporuča se uzimanje ovakvih preparata osobama koje su preosjetljive na sunce prilikom svakog izlaganja suncu. 

 phtogo sunce12

7. Ekstrakt crvene alge
Osim dobre pripreme za sunce, osobama sklonim alergijama na sunce preporučamo da na odmor ponesu i prvu pomoć u slučaju pojave alergije. Ekstrakt crvene alge Porphyra umbilicalis pomaže ubrzati oporavak kože kod reakcije preosjetljivosti na sunce ili opeklina od sunca. Porphyra umbilicalis koristi se u kao dodatak prehrani (Pileje Proteochoc tablete), ali i kao lokalni pripravak u obliku kreme koje se nanosi na opeklinu ili osip uzrokovan suncem (Pileje Porphyral HSP krema). Za prevenciju nastanka alergije preporuča se doza od 250 mg ekstrakta (1 tbl) dnevno, dok za liječenje opeklina 1 000 mg (4 tbl) dnevno. Bržem oporavku kože nakon pojave osipa ili opeklina pomažu i visoke doze niacinamida tj. vitamina B3 (npr. Solgar B kompleks 50).


  phtogo sunce5

Dodaci prehrani štite stanice od oštećenja uzrokovanih suncem, ali nikako ne mogu zamijeniti primjenu krema s visokim zaštitnim faktorom!

8. Krema sa zaštitnim faktorom ovisno o fototipu kože
Prilikom svakog izlaganja suncu potrebno je kožu prvenstveno zaštiti dovoljnom količinom kreme s odgovarajućim UV faktorom, ovisno o fototipu kože. Preparati koji pripremaju kožu za izlaganje suncu ojačavaju prirodne mehanizme neutralizacije oštećenja uzrokovanih UV zračenjem i na taj način podižu toleranciju kože na sunce.

 phtogo sunce2

Priviknite kožu na sunce
Preporuka je izbjegavati nagli dugotrajni boravak na suncu, već kožu polako navikavati na prelazak iz zime u ljeto. Osobe koje su osjetljive na sunce pravilnom uporabom preporučenih dodataka i postepenim izlaganjem suncu mogu produžiti vrijeme koje će moći provesti na otvorenom i time osigurati sintezu vitamina D i povećati kvalitetu života.

 phtogo sunce3

9. Obavite samopregled madeža prije sunčanja!
Iako se intenzivno radi na povećanju svijesti o štetnosti dugotrajnog izlaganja kože suncu, učestalosti različitih tumora kože je i dalje u porastu. Većina tumora kože je izlječiva ako se otkrije dovoljno rano. Kožu moramo zaštiti iznutra i izvana, ali i redovito pratiti izgled i promjene madeža na koži.
Preporuča se provoditi samopregled madeža jednom mjesečno.

Kako se pregledati?
Uz pomoć zrcala potrebno je pregledati sve površine tijela, uključujući tabane, površinu između prstiju, vlasište i kožu ispod noktiju.
Madeže pratimo prema A-B-C-D-E pravilu:
- A označava asimetriju,
- B označava rub,
- C boju,
- D promjer madeža,
- E promjenu ili uzdignuće.

Kako izgledaju sumnjivi madeži?
Oni su asimetrični, nepravilnog ruba, nejednake boje, većeg promjera i debljine. Osobama koje imaju melanom u obiteljskoj anamnezi ili veći broj madeža svakako preporučamo  pregled dermatologa barem jednom godišnje.
Uz ove savjete olakšat ćete si dane na suncu, boravak na omiljenom odmoru i poboljšati kvalitetu života.

 

phtogo sunce1

heliocare cr

phtogo sunce13

solgar beta karoten

phtogo sunce10