Username *
Password *
Remember Me

Sve toplije vrijeme u prvi plan postavlja i kozmetičko pitanje - koji i kakav dezodorans odabrati? Ljekarne nude niz formula, stoga ćemo rastumačiti u čemu se one razlikuju te koje su im prednosti i namjena. Prvo da definiramo – koja je uloga znojenja? - Glavna uloga znojenja je rashlađivanje organizma od zagrijavanja te izbacivanje štetnih tvari. Glavnu ulogu u regulaciji znojenja ima centralni živčani sustav pa se zato pri stresu ili nervozi više i znojimo. Osim toga, povećavaju ga kofein i nikotin. Sam po sebi, znoj nema snažan miris, već on nastaje bakterijskom razgradnjom organskih sastojaka - objasnila je magistra Aisa Zanki-Zelić iz Farmacije u zagrebačkoj Jurišićevoj 3. Dezodoransi se upotrebljavaju za sprečavanje neugodnog mirisa tijela, osobito u području pazuha, stopala i prepona. Znojenje nam je bitno osobito u toplijem dijelu godine, ali potrebno je znati kako ga prilagoditi.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

 PHTOGO FARMACIA DEZICI8

Mehanizam dezodoransa
Ovi pripravci sprečavaju razvoj bakterija i umanjuju mogućnost nastanka neugodnog mirisa znoja. Dezodoriranje se može postići i drugim mehanizmom, a to je vezanjem masnih kiselina (nastalih u znoju) s metalima. Nastale soli nemaju neugodan miris.

Popularna pakiranja
- Za pazuh - uglavnom su to tlačni pripravci (sprejevi, pump-sprejevi), ugušćeni losioni u roll-on ambalaži i stikovi, ponekad kreme.
- Za stopala – najčešće su to puderi i dezodorantni losioni u tlačnom pakiranju.

Što su to antiperspiranti i zašto je njihovo korištenje vremenski ograničeno?
Antiperspiransi blokiraju lučenje žlijezda znojnica, stoga se upotreba ovakvih preparata ne predlaže kroz duži period. Uporabu svakako treba prilagoditi pojedinom korisniku i pridržavati se naputaka navedenih na pakiranju.
Kozmetički preparati konstantno se podvrgavaju ispitivanjima podnošljivosti, a kod ovih je to izuzetno važno jer je dokazano da antiperspiransi blago iritiraju kožu, a dezodoransi mogu izazvati alergijske reakcije.

PHTOGO FARMACIA DEZICI2

Soli koje djeluju baktericidno
Za lokalni učinak dezodoransa koriste se soli aluminija, cinka i cirkona. Najčešće su to soli  aluminija koje ujedno djeluju baktericidno. S amonijakom i aminima soli aluminija daju nehlapive i bezmirisne soli, pa djeluju i kao antiperspiranti i dezodoransi.

Koji sastojak sprječava nastanak neugodnih mirisa?
Osnovni sastojak deolit djeluje na bakteriju Corynebacterium xerosis i sprječava razgradnju sastojaka znoja, a time i razvoj neugodnih mirisa. U tome pomaže kompleks koji upija mirise: cink-ricinoleat, lizin i propilen-glikol. Patentirane mikrokapsule (Spherulites) lamelarne su strukture organizirane poput ovojnica luka, u kojoj se nalaze naizmjenični slojevi deolita i vode, što nakon nanošenja na kožu osigurava dugotrajno i postupno oslobađanje deolita i omogućuje produljeni učinak. Za eventualno iritativno djelovanje tu je dodatak termalne vode.

PHTOGO FARMACIA DEZICI4

Formule za posebno osjetljivu kožu
Koža je sve osjetljivija, a naročito na mjestu kao što je pazuh. Mogu je dodatno iritirati mirisi, alkohol, konzervansi, boje… stoga na tržištu postoje upravo linije bez iritansa koji ujedno koži vraćaju prirodnu pH vrijednost. Formule su ispitane i na osobama s vrlo osjetljivom kožom i atopijskim dermatitisom te kod osoba sklonih alergijama na dezodorans i ekcemima u području pazuha. Kao aktivne komponente tu su:
- aluminijev klorhidrat,
- aluminijev klorid
- bisabolol.

PHTOGO FARMACIA DEZICI11

Kako smanjiti znojenje za 91 %?
Aluminijev klorid prodire duboko u znojne pore, pružajući tako dugotrajniju zaštitu između dva nanošenja. Klinička i dermatološka ispitivanja dokazala su smanjenje znojenja za 91%. Intenzivni antiperspirant u spreju namijenjen je osobama koje pate od prekomjernog znojenja - 72-satna formula pruža dugotrajnu zaštitu od prekomjernog znojenja i neugodnih mirisa.

PHTOGO FARMACIA DEZICI1

Aplikacija dezodoransa nakon brijanja ili epilacije
Kod osoba koje depiliraju ili epiliraju područje pazuha preporučuje se nanošenje preparata 12 do24 h nakon epilacije ili depilacije, na taj se način omogućuje obnova hidrolipidne barijere kože i smanjuje mogućnost nastajanja iritacija kože. Nanesite ga na čistu i suhu kožu.

Kako postići sve slabije znojenje iz tjedna u tjedan?
Za osobe koje se intenzivno znoje idealna je formula s mikročesticama koje dugotrajno djeluju u samom središtu znojnih pora čime se postiže sve slabije znojenje iz tjedna u tjedan. Sve skupa ispitano je pod dermatološkim nadzorom, formula je hipoalergena i bez alkohola. Formula sadrži aluminij klorhidrat i aluminij seskviklorhidrat.
Tu je i intenzivni tretman protiv znojenja koji djeluje čak i u uvjetima iznimnog stresa za muškarce i žene koji imaju problema s prekomjernim znojenjem. Ovaj je tretman bogat aktivnim sastojcima protiv znojenja, mineralima jake moći upijanja i sastojkom Perspicalm  pomoću kojih regulira navalu topline i znojenje u periodu stresa. Formula je ispitana na 100% osjetljivoj koži, bez alkohola, bez parabena.
Druga varijanta je nježna formula posebno prilagođena osjetljivoj i depiliranoj koži. Aktivni sastojci protiv znojenja u kombinaciji s Proline Cutei smirujućeg djelovanja koži daju 48-satnu učinkovitost protiv znojenja i vrlo visoku toleranciju. Formula je ispitana pod dermatološkim nadzorom, hipoalergena, bez parabena, bez alkohola, bez mirisa.

PHTOGO FARMACIA DEZICI7

Znojenje ruku i nogu
Bez izmjene prirodnih fizioloških funkcija kože, krema za ruke i noge sprječava nastajanje neugodnog mirisa koji se pojavljuje stagnacijom znoja. Također ima učinkovito bakteriostatsko djelovanje koje inhibira rast onih bakterija koje pripadaju normalnoj mikroflori kože, te su odgovorne za raspadanje organskih supstanci prisutnih na koži.

Sprej prikladan za intimnu higijenu žena i muškaraca
Laboratoriji su razvili posebne dezodoranse koji se mogu koristiti i na intimnim dijelovima tijela. Sprečavaju stvaranje neugodnih mirisa, eliminiraju već postojeće te ostavljaju nježan i ugodan miris uz poštovanje fiziološkog procesa disanja kože.


PHTOGO FARMACIA DEZICI3

Znojenje lica – čime ga ublažiti?
Formula za sprječavanje znojenja lica snažna je zahvaljujući aluminij-klorhidratu: nema alkohola, parabena, mirisa te je hipoalergena. Moguće je koristiti je i na drugim dijelovima tijela posebice kod dnevnih aktivnosti, tjelovježbe, stresa i intenzivnih emocija.
Izbor dezodoransa ovisi i o vašem lifestyleu – pitajte magistru u ljekarni da vam pomogne u odabiru onog idealnog!

 

PHTOGO DEZICI OPN

 

 

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location