Username *
Password *
Remember Me

Matičnjak je poznat od davnine kao biljka koja jača i krijepi dušu i tijelo: ime Melissa dobilo je od grčke nimfe koja je spasila život Zeusu te ju je on u znak zahvalnosti pretvorio u pčelu kako bi zauvijek sakupljala mirisni med s bijelih ili žutih cvjetova matičnjaka. Eterično ulje melise je najvažniji ljekoviti sastojak melise, ima klinički ispitana svojstva spazmolitika i relaksanta za centralni živčani sustav. Zbog toga se primjenjuje kod različitih neuroza s djelovanjem na probavni sustav, srce, nesanicu, te kod anksioznosti i stresa.

 etericno ulje melisa

Koristi se u profesionalnoj fitoterapiji i aromaterapiji i to:
1 - u mješavinama za masažu,
2 - u pripravcima za njegu kože, ali u koncentracijama manjim od 1 % zbog moguće iritacije kože (zbog prisutnosti aldehida),
3 - inhalacijom - direktnom, u mirisnim lampicama ili difuzerima.

Iskorištenje je vrlo malo (oko 0,05 %) pa ga nema na tržištu u većim količinama, zbog čega je jako cijenjeno i skupo  - kao i ruža.

 

 etericno ulje melisa

Za mene je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima i onima što ih prati osjećaj poraza u životu savjetujem ovu čarobnu biljku koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja. Francuski travar Maurice Messegue   


Paracelzus, veliki fizičar, botaničar, astrolog... nazivao ju je eliksirom života, kao biljku koja u potpunosti revitalizira tijelo i duh, a njemačka opatica Hildegard von Bingen (1098-1179) je napisala o matičnjaku: - tko ga jede, rado će se smijati, jer njegova toplina zahvaća slezenu i srce time postaje radosno - .

 

etericno ulje melisa

U Hrvatskoj matičnjak uzgaja Kuća magične trave koja proizvodi ekološku i prirodnu kozmetiku, uglavnom na bazi ove ljekovite biljke.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location