Pharmacy to go! / NJEGA BEBE u 4 koraka

  Kako njegovati bebu nakon dolaska iz rodilišta te najčešće situacije s kojima se roditelji susreću objašnjava magistra Lejsa Jakupović iz Farmacije Slavonski Brod (Osječka 284).

   marksandspencer 601645
  Foto: Marks & Spencer / prshots


  1. Njega pupka
  Dio koji nakon podvezivanja pri porodu ostaje na bebinu trbuhu naziva se pupčanim batrljkom, koji se tijekom idućih dana osuši, stvrdne i potamni, a između sedmog i desetog dana otpadne. Pupčani batrljak treba svakodnevno njegovati, najmanje jednom dnevno, po potrebi i češće, te ga održavati suhim i čistim. Njega traje sve dok batrljak ne otpadne, nakon čega treba njegovati pupčanu ranicu dok potpuno ne zaraste (prestane vlažiti) - dva puta dnevno, najbolje ujutro i navečer, tijekom presvlačenja. Kako biste prevenirali razvoj infekcije, treba voditi računa o tome da se batrljak ne moči (zato se dijete prvih dana samo briše vlažnom trljačicom ili tetra pelenom), ne maže, odnosno ne posipa antibiotskim mastima i prašcima.
  Za njegu pupčanog batrljka potrebne su vam sterilne gaze, mrežica Virfix br. 6 i sredstvo za zaštitu od infekcije (prema preporukama najbolje bi bilo koristiti otopinu antiseptika – Octenisept).

   marksandspencer 601645

  Ispravan postupak njege pupka:
  - odstranite staru gazu,
  - zatim sterilnom kompresom prethodno natopljenom u antiseptičku otopinu (npr. Octenisept) temeljito očistite okolnu kožu i rubno područje pupka,
  - dno pupka obilato natopite antiseptikom
  - laganim pritiskom kompresom natopljenom u otopinu antiseptika obrišite batrljak i ostavite ga da se suši oko jednu minutu, to će pospješiti sušenje i otpadanje batrljka
  - na kraju batrljak prekrijte novom suhom sterilnom kompresom i pričvrstite je posebnom mrežicom (Virfix 6).
  Nakon što pupčani batrljak otpadne, njegu nastavljate na sličan način.

   

   marksandspencer 601645
  Foto: Marks & Spencer / prshots


  2. Kupanje bebe od prvog dana
  Kupati dijete dok pupčani batrljak još nije otpao možete samo ako ste vrlo vješti i imate iskustva. U svim drugim slučajevima (pogotovo prvorotkinje), savjetuje se brisanje novorođenčeta trljačicom sve dok pučani batrljak ne otpadne, a pupčana ranica potpuno ne zacijeli. Brisanje bebe treba početi od glave (kose), zatim se redom brišu vrat, prsni koš, trbuh, ruke, leđa, noge i zatim spolni organi. Lice, oči, nos i uši mogu se prebrisati vaticom natopljenom u mlakoj kamilici.
  Njega kože tijela bebe ovisit će o tome kako beba reagira:
  - zdravu kožu možete njegovati mlijekom za tijelo iz ljekarne
  - atopijski dermatitis zahtijeva kreme ili balzame bogate mastima koji smiruju svrbež i iritaciju kože.
  Preporuka su Mustela i A-derma proizvodi koji su prilagođeni bebama s normalnom kožom i bebama s predispozicijom za atopijski dermatitis.

   

   phtogokupanjefarmacia

   3. Tjemenica
  Javlja se na područjima gdje ima najviše žlijezda lojnica; vlasištu, obrvama, koži lica, području između nosa i usta itd. Promjena na vlasištu u obliku crvenih žarišta s masnim ljuskicama koje se mogu širiti na lice te iza ušiju, a najčešće se javlja upravo u dojenčadi do 3. mjeseca života, a možda i kasnije.

  Bitno je naglasiti da tjemenica nije zarazna niti opasna, ali ju je potrebno pravilno tretirati. Nastaje zbog pojačanog stvaranja loja na spomenutim područjima, najčešće glave.
  Dobro je pola sata prije kupanja namazati dječju glavu s bademovim, sezamovim, parafinskim ili maslinovim uljem. Zatim se kosa opere blagim šamponom uz nježno masiranje bebinom četkom kako bi se uklonile omekšane ljuskice. Nakon toga, glavica se opere još jednom. Bitno je dobro osušiti dijete, a lagano trljanje tjemena ručnikom pojačava protok krvi. S obzirom na to da fontanele na glavici još nisu srasle, treba biti pažljiv. Najbitnije je zapamtiti da je jedna od ključnih stvari u liječenju tjemenice održavanje kože suhom, kako bi se spriječile sekundarne infekcije.

   

   marksandspencer 601645
  Foto: Stitch & Story / prshots


  Preporuka:
  Šampon pjena s blagim eksfolirajućim agensima koji pomažu omekšati i očistiti ljuskice. Formula treba biti  bez sapuna i prilagođena koži od rođenja. Koristi se na vlažno vlastište, gdje se nježno umasira te ostavlja do dvije minute i nakon toga ispire.
  Postoji i mlijeko  protiv tjemenice s  kombiniranim umirujućim patentom kompleks TLR2, pirokton olaminom i termalnom vodom koja omogućava otklanjanje ljuskica, ograničava proliferaciju nepoželjnih mikroorganizama te smiruje iritaciju vlasišta.. Mlijeko se umasira na vlasište te se ostavlja preko noći kako bi djelovalo te se ujutro temeljito ispere.  

   

   marksandspencer 601645

  4. Pelenski osip
  Oblik upale kože koji se pojavljuje kao svijetle crvene točkice u pelenskom području može imati nekoliko uzroka, uključujući: iritacija iz stolice i urina – dugotrajno izlaganje urinu ili stolici može iritirati bebinu osjetljivu kožu. Beba može biti sklonija pelenskom osipu ako ima česte stolice, jer fekalije iritiraju kožu bebe više nego urin.
  - Uvođenje čvrste hrane – kada djeca počnu jesti krutu hranu, sadržaj njihove stolice se promijeni, što može povećati učestalost stolice, a time i rizik od pelenskog osipa.
  - Ako dojite vašu bebu, pelenski osip se može javiti kao reakcija na ono što majka jede.
  - Iritacija zbog novog proizvoda – kod mijenjanja jednokratnih maramica, pelena, sredstva za pranje odjeće, omekšivača i sl. može se javiti pelenski osip kao rezultat iritacije.
  - Trenje ili trljanje – dječje pelene ili odjeća koja iritira kožu može dovesti do osipa. Uporaba antibiotika – antibiotici ubijaju bakterije, one dobre isto kao i loše. Kada dijete uzima antibiotike, može se smanjiti broj dobrih bakterija koje sprječavaju razvoj gljivica, što rezultira pelenskim osipom zbog gljivične infekcije. Kada majka dojilja uzima antibiotike također može doći do pelenskog osipa kod bebe.

  marksandspencer 601645
  Foto: Occa home / prshots


  Održavanje pelenske regije suhom i čistom je jedan od načina kako spriječiti pelenski osip.
  Ostale tvari koje mogu izazvati osip uključuju sastojke bebinog losiona, pudera ili ulja. Bakterije ili gljivična infekcija – ono što počinje kao obična infekcija kože, može se proširiti na okolne regije. Područje pokriveno pelenama je posebno osjetljivo jer je toplo i vlažno, što je plodno tlo za bakterije i gljivice. Ovaj osip najčešće se može naći na području nabora na koži.
  Preporuka: u slučaju da se pojavi pelenski osip, potrebno je koristiti gel za čišćenje i kremu na bazi cinkovog oksida, cinkovog i bakrovog sulfata.

   

  marksandspencer 601645

  marksandspencer 601645