Pharmacy to go! / EUROMELANOMA - kampanja protiv karcinoma kože

  Euromelanoma projekt nastao je kao zamisao 5 belgijskih dermatologa 1999. godine u svrhu širenja informacija o prevenciji karcinoma kože, rane dijagnoze i liječenja. Projekt se danas provodi u čak 33 europske zemlje uključujući Hrvatsku. Ovogodišnje geslo projekta je Imate samo jednu kožu – objasnila je Martina Šepetavc, magistra iz Farmacije.

  FARMACIA - koja mi je najbliža?

  euromelanoma
  La Redoute / prshots


  Želimo da ljudi svuda vide svoju kožu kao najdragocjeniji odjevni predmet - i da je čuvaju čitavog života. Izloženost suncu, kao i zaštita od sunca, imaju kumulativni i trajni efekt na našu kožu - kaže profesor Veronik de Marmol, predsjedavajući Euromelanoma projekta.

  euromelanoma

  ZABRINJAVAJUĆI JE PODATAK da samo 14% Europljana poštuje savjete za zaštitu od sunca iako je 91% upoznat s rizicima razvoja karcinoma kože. Međunarodna agencija Svjetske zdravstvene organizacije za istraživanje raka procjenjuje da se svake godine u Europi pojavljuje preko 3,5 milijuna novih slučajeva karcinoma kože. Da bi se ova situacija promijenila neophodno je širenje informacija o zaštiti od sunca, prije svega kod djece, ali i kod odraslih, kao i  informacija o ranom prepoznavanju melanoma i drugih oblika karcinoma kože te značaju samopregleda kože.


  euromelanoma
  Vizual Euromelanoma kampanje

  Karcinom kože je najčešće dijagnosticirana vrsta karcinoma na svijetu. Obično je uzrokovan nezaštićenim i učestalim izlaganjem sunčevim UV zrakama koje prodiru u kožu i oštećuju ju. Nakon dugotrajnog izlaganja suncu dolazi do oštećenja DNK i tkiva. Uzrok prijevremenog starenja kože te nastanka bora u 90% slučajeva je upravo dugotrajno izlaganje suncu. U najtežim slučajevima dolazi do oslabljenja kože i nastanka karcinoma.


  Kancerozne lezije obično se javljaju na područjima kože koje su najizloženije suncu (UVA i UVB zrakama), a to su lice, uši, nadlanice i podlaktice. Najučestaliji je kod osoba iznad 50 godina ali može se javiti i kod mlađih. Učestalost dijagnoza karcinoma kože je u porastu no ukoliko se karcinom kože rano dijagnosticira, postoji vrlo visoka šansa za njegovo izlječenje. Ipak, svijest javnosti vezano za rano otkrivanje karcinoma kože je još uvijek relativno niska te su i šanse za njegovo rano otkrivanje relativno male.

  euromelanomaeuromelanoma


  Pojam "karcinom kože" podrazumijeva razne oblike karcinoma gdje svaki od njih ima različite simptome, terapiju i učestalost.

  Nemelanomski tipovi karcinoma kože su bazocelularni karcinom, planocelularni karcinom i aktiničke keratoze (pojam koji označava prekancerozne promjene na koži). Melanom je najopasniji od svih vrsta karcinoma kože jer se može brzo proširiti, dovodeći do smrti za nekoliko mjeseci od postavljanja dijagnoze. Potrebno je naglasiti da petogodišnje izlječenje od ranih, vrlo površnih promjena iznosi skoro 100%. Stoga izlječenje melanoma ovisi o ranoj dijagnozi i ranom liječenju.

  ZAŠTITA NA SVIM DJELOVIMA TIJELA
  Za pravilnu zaštitu kože od UV zraka, Euromelanoma preporučuje primjenu visokih faktora zaštite od sunca na izloženim dijelovima tijela i lica, nošenje sunčanih naočala koje imaju UV filtere, pokrivala za glavu, odjeće dugih rukava, kao i boravak u hladu kad je to moguće.

  euromelanoma


  Naglo, intenzivno i direktno izlaganje suncu trebalo bi svakako izbjegavati, posebno između 11:00 i 16:00 sati. Proizvode za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom i širokim spektrom zaštite od UVB i UVA zraka treba nanositi pola sata prije izlaska na sunce, a nanošenje proizvoda ponavljati svaka dva sata. Potrebno je naglasiti da će, sklanjanje pod suncobran na otvorenom prostoru poput plaže ukoliko se ne primjene dodatne mjere zaštite od sunca, svejedno dovesti do opekotina od reflektirajućih UV zraka. Isto tako, sunčeve zrake u velikom omjeru prodiru kroz oblake, te postoji mogućnost opekotina i tokom proljetno-ljetne naoblake.

  euromelanoma
  M & Co. / prshots


  DJECA IMAJU NAJVEĆI RIZIK za razvijanje budućih zdravstvenih problema uzrokovanih neumjerenim izlaganjem suncu. Igranje van kuće i u prirodi je važno ali nikada ne smijete dozvoliti da Vam dijete dobije sunčane opekline. Opasnost od razvijanja karcinoma kože razvija se u djetinjstvu i mladosti! Iz tog razloga, djeca i tinejdžeri, trebaju koristiti posebno učinkovita sredstva za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorima većim od 30 koja štite od UVA i UVB zraka, te koja su vodootporna.

  Za pravilnu preporuku proizvoda za zaštitu od sunca upitajte svojeg ljekarnika koji će vam preporučiti proizvod koji najbolje odgovara vašim potrebama, tipu kože kao i stupnju osjetljivosti kože.

  euromelanomaeuromelanoma


  Osobe koje naročito trebaju provoditi mjere prevencije i imaju povećani rizik za obolijevanje od karcinoma kože su:
  •    osobe svijetle puti koje lako izgore na suncu,
  •    osobe koje su tijekom života imale sunčane opekline,
  •    osobe koje provode puno vremena na suncu (zbog posla ili hobija)
  •    osobe koje se intenzivno izlažu suncu u kratkom razdoblju (npr. tijekom godišnjeg odmora),
  •    osobe koje koriste UV uređaje (solarij) za sunčanje i tretman noktiju,
  •    osobe s više od 50 madeža na tijelu,
  •    osobe s obiteljskom poviješću raka kože,
  •    osobe starije od 50 godina,
  •    osobe koje su imale transplantaciju nekog organa.

  euromelanoma

  Za sve promjene na koži koje mijenjaju boju, veličinu, oblik i reljef ili one koje krvare, svrbe i ne cijele, budite oprezni i javite se dermatologu! Svaki novi madež koji je drugačiji od ostalih, sumnjiv je!

  Neka vam pregled vaše kože postane navika. Sumnjive promjene se pojavljuju i na teško uočljivim područjima tijela stoga pregledajte cijelo tijelo u velikom zrcalu, naprijed i straga.
  Zapamtite ABCDE znakove melanoma: rano otkrivanje je prvi korak u uspješnoj terapiji melanoma!
  Asymmetry - asimetrija - je li mrlja asimetrična?
  Border - rubovi - ima li nepravilne rubove?
  Color - boja - ima li različitu boju?
  Diameter - promjer - je li promjer veći od 6mm?
  Evolution - promjena, uzdignuće - postoji li evolucija u rastu?

  euromelanoma
  La Redoute / prshots


  Ukoliko niste osoba s povećanim rizikom za obolijevanje od karcinoma kože to ne znači da ne trebate poštivati Euromelanoma savjete o prevenciji.
  Karcinom kože može se vidjeti, tako da bi trebalo provjeravati kožu redovito i pratiti bilo kakve promjene. Svatko bi trebao biti upoznat s površinom svoje kože i provoditi redovite samopreglede. Ako se prepoznajete u bilo kojem od faktora rizika od raka kože, trebali biste provjeriti svoju kožu jednom mjesečno. Imate li sumnjive promjene na koži, potražite savjet dermatologa u što kraćem periodu!

  euromelanoma

  euromelanoma

  euromelanoma

  euromelanoma

  euromelanoma

  euromelanoma

  euromelanomaeuromelanoma

  euromelanoma

  euromelanoma