PHARMACY to go! // kako tretirati SVAKODNEVNE ranice?

  Kod većine svakodnevnih posjekotina i ogrebotina, prištića, žuljeva, zanoktica... primarna opasnost je infekcija ranjenog mjesta - upozorava naša magistra Božena Obradović iz Farmacije u Ilici 11 – naročito ako je ono duboko, nepravilno ili se ne može u cijelosti očistiti. Ipak, pod obavezno što prije moramo očistiti ranu i zaustaviti krvarenje. Opasnost od infekcije se povećava ako je rana nastala ugrizom - .

  FARMACIA - koja mi je najbliža?

   PHTOGORANICE1

  KOJI SU ZNAKOVI INFEKCIJE RANE?
  - Pojačani bolovi na tom mjestu
  - crvenilo
  - otečenost
  - iscjedak
  - temperatura
  - natečeni limfni čvorovi.

  PHTOGORANICE1

  ČIŠĆENJE RANE
  Čišćenje podrazumijeva dezinfekciju. Tu će nam poslužiti: dezinficijens u spreju ili prahu (Octenisept sprej/Asept/Dermospray)), koji treba obilno nanijeti na samu ranu i kožu oko nje. Iako je uglavnom uvriježeno mišljenje da dezinficijensi peku, to nije istina – moderni dezinficijensi ne peku i većina ih se može primijeniti i na koži i na sluznici odraslih i djece.

   

   PHTOGORANICE21 cr

  ZAŠTITA RANE NAKON ČIŠĆENJA
  Kada se dezinficijens dobro osuši, na ranu se može nanijeti antibiotik za primjenu na koži koji se može nabaviti u ljekarni bez recepta kako bi se spriječila naknadna infekcija, odnosno upala (Tyrosur prašak/gel). Male se rane mogu zaštititi sterilnom kompresom ili flasterom (Hansaplast healing cream, Hansaplast elastic, Hansaplast sensitive).

   

   phtogoranice31

  PRIŠTIĆI NE VOLE SALICILNU KISELINU
  Iako se najčešće pojavljuju kao reakcija tijela na poremećaje u organizmu, prištiće na licu mogu uzrokovati i neke svakodnevne rutine ili događaji. Kao najbrži i najadekvatniji postupak za potpuno uklanjanje nasumičnih akni, pokazao se intenzivni lokalizirani tretman – posebno formulirane kremice, stickovi i slično.
  Sastojci koji sprječavaju nepravilnosti i rast bakterija su:
  - salicilna kiselina,
  - niacinamid,
  - sumpor
  - mikroeksfolijacijske komponente (LHA) najčešće korištene u preparatima za brzo tretiranje akni. (EffaclarAI, Vichy Normaderm stick, Dermalogica clear start fix, Eucerin Dermopurifyer stick).

   

  PHTOGORANICE1

  ZAŠTO NASTAJE ZANOKTICA?
  Zanoktica je upalni proces na korijenu nokta, a pojavljuje se radi pucanja uskog rožnatog dijela kože koji pokriva korijen nokta. To je posljedica bržeg rasta nokta od kožice oko nokta.

  Ako se upala pravovremeno ne liječi, ona se širi pod sam nokat, što još više pojačava bolove. Osim toga, zanoktice se mogu inficirati, a tada nastaje gnojna upala koja može dovesti do gubitka nokta.

  HIDRATACIJA ZANOKTICE
  Iako kožica oko noktiju nije meka kao ostatak kože vaših ruku, ona je sastavljena prvenstveno od kože, tako da je bitno da je i ona hidratizirana. Dobra hidratantna krema za kožicu oko noktiju je jednako važna kao i za suhu kožu, a blagotvorni se učinak lako postiže laganim umasiravanjem dostupnih krema bogatim dragocjenim uljima muškatne ruže, avokada i slatkog badema ili karite maslaca (Nuxe krema za ruke, Caudalie krema za ruke i nokte).

   

   PHTOGORANICE1

  POSEBAN LAK ZA NOKTE KOJI NJEGUJE
  Praktična i brza njega za jačanje kože se također postiže i primjenom olovke ili laka za nokte zahvaljujući čijem se aplikatoru njegujuće ulje može higijenski i štedljivo nanositi (Dr.Hauschka uljna olovka za nokte od neema, Trind balzam za kutikulu). 

  PHTOGORANICE1

  REZATI KOŽICU OKO NOKTA ILI NE?
  Budući da rezanje može otvoriti vrata infekcijama ili iritacijama, dermatolozi su složni kako ne postoji dobar razlog za rezanje i uklanjanje kožice oko nokta. Pripazite sljedeći put kad budete uklanjali zanokticu - taj je prostor širom otvoren za razne bakterije.

  DIRATI KRASTU ILI NE?
  Ubrzo nakon formiranja ranice, formira se krasta. Nju ne smijete čupkati i odstraniti, jer možete ponovno otvoriti ranu i omogućiti ulazak bakterija, te napraviti još veći ožiljak. Stoga, budite pažljivi u tretiranju i najsitinijh posjekotina.

   

   PHTOGORANICE1

  NE BUŠITE ŽULJEVE!
  Najbolji način rješavanja žuljeva je ne dirati ga, a poželjno je staviti flaster kako biste uklonili žulj bez da ga probušite. Kod nastanka žulja, epiderma se odvaja od donjih slojeva kože, ispunjava tekućinom koja amortizira ranu i sprječava daljnji pritisak.

  Žulj je zapravo pametna samozaštita tijela od daljnjeg pritiska, prljavštine ili ulaska bakterija. Bitno je naglasiti da se žulj nipošto ne buši, a ukoliko se slučajno otvori, nemojte uklanjati gornji tanki sloj nego ga ostavite da sam zacijeli i prekrijte flasterom (Compeed flasteri). Dok god je prekriven, rana je zaštićena od infekcije. Od pomoći mogu biti i tretmani s kerato-regulacijskim učinkom protiv tvrdih zadebljanja na koži, žuljeva (tabani, dlanovi, laktovi,...) koji sadrže visoki udio uree-50% i salicilnu kisleinu (SVR Xerial Extreme krema).

   

   PHTOGORANICE1

  RANICE PRILIKOM BRIJANJA
  Iako je to svakodnevica mnogih muškaraca, ali i žena, često se prilikom brijanja dogode mikrotraume na koži. S obzirom na oštećenja, koža traži oporavak. Stoga je primarni cilj hidratacija i ublažavanje nadraženosti kože.

  BALZAMI ZA UMIRIVANJE KOŽE
  Najbitnije funkcije balzama i losiona s tom namjenom su umirivanje kože, osvježavanje, dubinska hidratacija i trenutno upijanje. Takvi preparati najčešće u svom sastavu imaju visok udio termalne vode (Avene men balzam poslije brijanja) sa umirujućim svojstvima na kožu kao i izuzetno važne protuupalne, hidratantne i antibakterijske komponente – likokalkon, klorheksidin, ione srebra, ekstrakt mente i nevena, karite maslac (Eucerin Men Silver balzam, Lierac Men balzam).

   

   PHTOGORANICE1

  TERMALNA VODA I ALOE VERA SMANJUJU MOGUĆNOST POJAVE OŽILJAKA
  Brzi učinak na obnavljanje površinskog sloja kože, smanjujući na taj način pojavu ožiljaka, može se postići primjenom same termalne vode netom nakon samog brijanja ili aloe vera gela dobivenog hladnim prešanjem unutarnjeg dijela lista biljke Aloe vera čiji se učinak pospješuje antiseptičkim djelovanjem ulja australskog čajevca (Esi aloe vera gel sa čajevcem).

  Biljni su hidrolati također dokazali svoju učinkovitost u umirenju nadražene kože!

   

   

  PHTOGORANICE1

  POMOĆ IZNUTRA - KOJI VITAMINI POSPJEŠUJU ZACJELJIVANJE?
  Kod malih rana ili nakon što je zacjeljivanje već započelo, oporavak kože može se pospješiti primjenom vitamina E (uzimanim oralno ili u obliku ulja površinske primjene) kao i vitaminima A, C i B skupine (Dietpharm E vitamin, Monoderma ET10, Solgar vitamin C, Twinlab B50).

  Naposljetku, važno je napomenuti da odmah nakon što ste se posjekli ili ogrebli, vaše tijelo započinje proces zarastanja. Bijele krvne stanice napadaju bakterije koje uzrokuju infekcije. Crvene krvne stanice, fibrin i trombociti potiču zgrušavanje preko rane.

  PHTOGORANICE1

  PHTOGORANICE1

  phtogoranicevichy

  PHTOGORANICE1