Friday refresh // koji su moji PLODNI DANI? Jesam li trudna?

  Da biste pouzdano pratili kad su vam plodni dani ili otkrili jeste li ostali trudni, pomoći će vam Clearblue ovulacijski test, odnosno testovi za utvrđivanje trudnoće. Kako znati kada imate ovulaciju i kada ste plodni, kako uopće funkcionira menstrualni ciklus, koje sve metode imate na raspolaganju kako biste utvrdili koji su vaši plodni dani? Gotovo svaka žena, prije ili kasnije, počne si postavljati ova i slična pitanja, i to najčešće kad želi postati majka.

  Clearblue testovi za utvrđivanje trudnoće na popustu su od -20% do 20. 11. na svim prodajnim mjestima Farmacije.

  FARMACIA - koja mi je najbliža?

  Clearblue Digital Pregnancy Tests 2s 340243 cr
  foto: Hush / prshots


  Općenito, kod žene s pravilnim ciklusima od 28 dana ovulacija nastupa oko 14. dana ciklusa. Ovulacija je proces koji omogućava jajnoj stanici (oocita) da, kad postane zrela, bude izbačena iz jajnika u jajovod u kojem može doći do oplodnje i početka trudnoće. No, da bi se govorilo o metodama utvrđivanja dana ovulacije, prvo je potrebno shvatiti kako uopće funkcionira menstrualni ciklus. Dani menstrualnog ciklusa broje se od prvog dana menstrualnog krvarenja do prvog dana idućeg krvarenja, odnosno menstruacije. Trajanje ciklusa varira od žene do žene i u prosjeku traje od 28 do 30 dana, s oscilacijama koje mogu ići i od 25 do 35 dana.


  Kako funkcionira menstrualni ciklus
  Najvažniji organi zaduženi za regulaciju menstrualnog ciklusa su hipotalamus i hipofiza, koji su smješteni u mozgu, te jajnici u kojima se odvija ovulacija. Svi ti organi zaduženi su za izlučivanje određenih hormona koji su nužni za reguliranje menstrualnog ciklusa. Primjerice, hipotalamus stimulira hipofizu na lučenje dva vrlo važna hormona, FSH (folikulostimulirajući hormon) i LH (luteinizirajući hormon), koji pak djeluju na jajnik stimulirajući lučenje drugih, također ključnih hormona - estrogena i progesterona. Drugim riječima, za regulaciju menstrualnog ciklusa važni su hormoni FSH i LH jer potiču izlučivanje druga dva važna hormona - progesterona i estrogena.

   

  Clearblue Digital Pregnancy Tests 2s 340243 cr
  foto: Hush / prshots


  Folikularna faza
  Ova faza odgovara prvoj fazi menstrualnog ciklusa, brojeći od prvog dana menstruacije. U toj fazi započinje rasti 15 do 20 folikula, no samo jedan je predodređen da se potpuno razvije i sazrije. Riječ je o takozvanom dominantnom folikulu, strukturi koja sadrži jajnu stanicu koja će u sljedećoj fazi, odnosno ovulaciji, biti oslobođena. Rast folikula stimuliraju dva hormona - folikulostimulirajući hormon (FSH) i estrogeni. U toj fazi se menstruacijom odbačen endometrij, odnosno sluznica koja oblaže unutrašnjost maternice, pod utjecajem estrogenih hormona prvo regenerira, a zatim buja te uoči ovulacije doseže najveću debljinu, do 7 milimetara. Zbog toga se cijela prva faza ciklusa naziva estrogenskom ili proliferacijskom.


  Ovulacija
  Kada dominantni folikul sazrije, počinje izlučivati odgovarajuću količinu hormona estradiola (jedan od hormona estrogena) koji potom stimulira izlučivanje LH ili luteinizirajućeg hormona. Luteinizirajući hormon pospješuje dozrijevanje jajne stanice i slabi stijenke folikula u kojem se ona nalazi sve dok u jednom trenutku stijenke folikula ne prsnu i oocita bude oslobođena, a taj se trenutak naziva ovulacijom. Ovulacija nastupa točno 24 do 36 sati nakon što koncentracija luteinizirajućeg hormona dosegne najvišu razinu.

  Oocita živi 24 sata te toliko dugo postoji i mogućnost da bude oplođena. Nakon prskanja stijenki folikula jajna stanica se oslobađa i odlazi u jajovod, u kojem se događa oplodnja. U toj fazi u vratu maternice se počinje lučiti ovulacijska sluz - svijetla, rastezljiva i prozirna sluz koja također predstavlja jedan od znakova ovulacije te je po svom sastavu idealna da prihvati spermatozoide i olakša njihov put do jajne stanice. Neke žene ovulaciju osjećaju u vidu boli koja je nalik na menstrualnu i traje nekoliko sati. Ne dođe li do oplodnje jajne stanice u jajovodu, ona odlazi u maternicu gdje se razlaže.


  Luteinska faza
  To je faza koja slijedi nakon ovulacije. U njoj se folikul u kojem se nalazila jajna stanica pretvara u luteinsko tijelo i počinje lučiti drugi tip hormona - progesteron i estrogene, što traje oko dva tjedna. Progesteron je važan zato što endometrij, sluznicu kojom je obložena unutrašnjost maternice, pretvara iz proliferacijskog u sekrecijski, što ga čini pogodnim za prihvat i ugnježđenje embrija u prvoj fazi trudnoće. Osim toga, odgovoran je i za povišenje tjelesne temperature za oko 0,3 do 0,5 stupnja do kojeg dolazi odmah nakon ovulacije. Ta se pojava koristi i za utvrđivanje trenutka ovulacije metodom mjerenja bazalne temperature. Ako jajna stanica bude oplođena, ona putuje kroz jajovod sve dok ne dođe do maternice u kojoj se zatim ugnježđuje, odnosno implantira, od 6 do 12 dana nakon ovulacije. Kad nastupi implantacija, počinje se lučiti još jedan hormon - korionski gonadotropin ili HCG (koji se može koristiti za testiranje trudnoće), čiji je zadatak da održava funkciju žutog tijela te da osigurava lučenje progesterona. Ako pak ne dođe do oplodnje, žuto tijelo se resorbira i razina progesterona se smanjuje, a s tim dolazi i do snižavanja tjelesne temperature, ljuštenja endometrija te naposljetku menstruacije.

   

  hush 767119


  Kada je moguće začeće?
  Iako menstrualni ciklus u pravilu traje 28 dana, svaka žena je drugačija pa tako i menstrualni ciklus kod svake različito traje te mnoge zdrave žene mogu imati nešto dulji ili kraći ciklus. Dužina prve, odnosno folikularne faze ciklusa može varirati od jednog do drugog ciklusa i od žene do žene, dok faza nakon ovulacije, takozvana luteinska faza, uvijek traje jednako. Kod većine žena luteinska faza traje 14 dana, iako ponekad može biti i kraća (do 10 dana) ili dulja, maksimalno do 16 dana. No, kod nepravilnih ciklusa luteinska ili sekrecijska faza je stalna, to jest traje 14 dana, a skraćena je ili produljena prva, odnosno proliferacijska faza. Primjerice, kod 23-dnevnog ciklusa je skraćena na 9 dana, dok je kod 33-dnevnog ciklusa produljena na 19 dana. Drugim riječima, ako vam ciklus traje 31 dan, ovulacija će vjerojatno nastupiti 17. dan, a ako vam ciklus traje 23 dana, ovulirat ćete 9. dan.


  Plodni period, odnosno dani u kojima su najveće šanse za začeće, obuhvaća nekoliko dana prije ovulacije te dan ili dva nakon ovulacije. Tako se kod pravilnog ciklusa od 28 dana plodnim danima smatra period od 10. do najdulje 17. dana ciklusa. Period potencijalno plodnih dana dosta je širok s obzirom na to da spermatozoidi u ženskom genitalnom aparatu preživljavaju u prosjeku tri dana, a ponekad mogu preživjeti i pet ili šest dana, naročito u području vrata maternice, kao i zbog činjenice da čak i kod žena koje imaju redovite menstrualne cikluse ovulacija ponekad može nastupiti ranije ili kasnije uslijed stresa, bolesti, alkohola i drugih faktora. Zbog svega toga metoda brojanja dana je prilično nepouzdana i treba je koristiti samo u kombinaciji s drugim metodama koje mogu točnije odrediti trenutak ovulacije.

  Clearblue Digital Pregnancy Tests 2s 340243 cr


  Testovi koji će vam pomoći
  Da biste pratili kad su vam plodni dani ili otkrili jeste li ostali trudni, pomoći će vam Clearblue ovulacijski test, odnosno testovi za utvrđivanje trudnoće.
  Clearblue Easy test za dokazivanje tudnoće, CB6
      Dvostruka sigurnost: Indikator uzorka, vršak pocrveni
      Jasni +/- rezultati
      Moguće je testiranje i 4 dana prije izostanka mjesečnice
      Vrlo osjetljiv 25mIU/ml hCG u urinu
      Očitanje rezultata unutar 3 minute
      99% pouzdan

  Clearblue Digital Pregnancy Tests 2s 340243 cr

  Clearblue PLUS test za dokazivanje tudnoće
  Dizajniran da bude najjednostavniji test za dokazivanje trudnoće kada je točnost najpotrebnija. Prednost - vrhunska tehnologija osigurava točnost kao kod doktorskog testa.

      Rezultati u manje od 1 minute
      Širi vršak za optimalnu apsorpciju uzorka
      Indikator uzorka (mijenja boju)
      Barijera koja sprječava razljevanje urina
      Može se koristiti 4 dana prije izostanka mjesečnice
      Jasni +/- rezultati
      Vrlo osjetljiv 25mIU/ml hCG u urinu
      99% pouzdan kada se koristi kod izostanka mjesečnice

  Clearblue Digital Pregnancy Tests 2s 340243 cr

  Clearblue Digital s indikatorom začeća CB9
  Prvi i jedini test koji pokazuje koliko je tjedana prošlo od začeća. Inovativna i superiorna tehnologija mjeri kvantitativno koncentraciju hormona trudnoće kako bi odredila u kojem je žena tjednu trudnoće.
      Digitalni prikaz rezultata, olakšava čitanje testa
      Mogućnost testiranja i do 4 dana ranije
      Prikazani rezultat na zaslonu zadržat će se 24 sata
      Vrlo osjetljiv 25mIU/ml hCG u urinu
      99% pouzdan

   

  clearblue digital ova 10

   

  Clearblue digital ovulacijski test, DOT
      Sadrži 10 štapića
      Određuje 2 najplodnija dana za začeće
      Jednostavni jasni rezultati
      Prilagodljiv ženskom menstrualnom ciklusu
      99% točan u otkrivanju pika LH hormona