Username *
Password *
Remember Me

Čak 58 % adolescenata dobije akne, čime one postaju glavni problem svake teen generacije – ističe magistra Aisa Zanki-Zelić, iz Farmacije, Jurišićeva 3 (Zagreb). - Akne su jedna od najčešćih dermatoza koje zahvaćaju oba spola. U prosjeku se prvi puta javljaju između 13. i 15. godine i obično se povlače nakon 20. godine života, iako u nekim slučajevima mogu potrajati i do 30. godine. Uglavnom su na čelu, bradi, nosu, a onda i na obrazima te području ispred uha. Nešto rjeđe zahvaćaju kožu vrata, ramena, gornjih dijelova leđa te područje oko prsne kosti - .

 

primarkUK
primark UK // prshots

Zašto su akne tako česte?
Njihov nastanak povezan je s produkcijom androgena, tj. muških spolnih hormona. Za vrijeme puberteta, razina tih hormona se povećava i u djevojaka i u dječaka, što može potaknuti žlijezde lojnice na stvaranje veće količine loja kojeg izlučuju u tzv. lojne folikule.
Dolazi do proširenja pora, promjene u procesu orožnjavanja u samom kanalu žlijezde lojnice te zatvaranja pora na koži odumrlim stanicama. Nagomilani loj i odbačene epitelne stanice ne mogu izići na površinu kože što dovodi do razvoja žućkasto-bjelkaste mase koju nazivamo komedonom.

teenphtogo1

Ovisno o tome vidi li se otvor lojnog folikula ili ne, razlikujemo:
- otvoreni komedon (poznat pod nazivom miteser) te
- zatvoreni (koji izgleda poput bijelih prištića).

teenphtogo1

Što se dešava u komedonima?
U komedonima se nakupljaju razne bakterije, a ako se zbog njihovog utjecaja te zastoja loja folikul proširi i pukne, njegov sadržaj raširit će se u okolno tkivo i dovesti do upalne reakcije.
Tada nastaju različite tvorbe poput:
- papula (uzdignutih čvorića),
- pustula (gnojnih mjehurića) i
- upalnih čvorova koji mogu biti prekriveni ljuskicama.
Prema vrsti promjena i težini kliničke slike, akne dijelimo u nekoliko kliničkih oblika: acne comedonica, acne papulopustulosa te acne conglobata.

Mogućnost pojave akni u teen godinama
Ovisi i o obitelji – naime, osoba kojoj je neki član bliže obitelji bio suočen s aknama može očekivati raniju pojavu bolesti i težu kliničku sliku. Iritacija kože te češanje i grebanje lica također mogu aktivirati upalu, a dokazano je da nastanku akni pridonosi i stres. Utjecaj hrane još uvijek je predmet brojnih rasprava.

teenphtogo1

NJEGA KOŽE ZAHVAĆENE AKNAMA
1. Čišćenje kože – obavezno izbjegnite agresivna sredstva!
Kožu bi trebalo čistiti nježno ujutro i navečer. Čišćenje aknama sklone kože najčešće započinje
- gelovima,
- pjenama za umivanje ili
- micelarnim vodama – one nježno čiste kožu zahvaljujući agensima koji poštuju osjetljivu kožu.
Treba naglasiti da koža uvijek reagira: odnosno što smo uporniji pri uklanjanju masnoće, koža je više tvori kako bi je nadomjestila: stoga izbjegnite agresivna sredstva.

teenphtogo1

2. Nakon umivanja ukoliko su pore proširene koriste se losioni
Losion jest adstringentni tonik koji potiče mikroljuštenje, smanjuje pore i pomaže trenutnom odčepljivanju pora zahvaljujući kombinaciji sastojaka za čišćenje koji potiču mikroljuštenje i regulaciju masnoće.

teenphtogo1

3. Korektivna krema za kožu s aknama smanjuje jače izražene nepravilnosti, odčepljuje pore i sprječava nastanak crvenih i smeđih mrlja na koži. Najčešće sadrži cink, salicilnu kiselinu, glikolnu kiselinu, mliječnu kiselinu i/ili retinil palmitat. Komponente u kombinacijama djeluju na smanjenje proizvodnje masnoće, protuupalno i antibakterijski.

teenphtogo1

4. Podloge u boji, toniranje lica
Kako bi se izbjeglo nanošenje više slojeva preparata i time začepilo pore, u kremu se dodaju pigmenti: predlažemo njegu i toniranje lica u jednom.

5. U ljetnim mjesecima potrebno je staviti i SPF faktor kako djelovanje UV zraka ne bi zadebljalo kožu i prikrilo upalne procese, koji će onda na jesen pojačati nepravilnosti na koži.

6. Postoje i preparati za ciljano djelovanje: nanose se više puta dnevno direktno na upalni proces.

teenphtogo1

Njega težih oblici akni koje trebaju oralnu terapiju pod kontrolom liječnika dermatologa.
Terapije se najčešće provode antibioticima i retinoidima. Terapija retinoidima za posljedicu ima izuzetno sušenje kože i sluznica što traži posebnu njegu hidratantnim i nemasnim preparatima za čišćenje i njegu. Sušenje zna biti intenzivno na usnama, predlažemo obilato korištenje preparata za njegu.

teenphtogo1


Oralni dodaci koji se nalaze u ljekarnama poboljšavaju funkciju kože i djeluju protiv bakterija: čičak, preslica, korijen koprive... Osim njege kože, terapiju masne i aknama sklone kože može se upotpuniti i oralnim dodacima: preporuka su EPS preparati.
Početna terapija bi bila EPS čičak/maćuhica dva puta dnevno po 5 ml kod blagih oblika, kod srednje teških akni koristio bi se EPS čičak/korijen koprive, a kod teških oblika EPS sladića 2,5ml dva puta dnevno kroz pet dana u tjednu ili EPS preslica/kopriva korijen 5 ml dva puta dnevno.
- Čičak dobro djeluje na rad jetre i pospješuje lučenje žuči. Obiluje tvarima koji djeluju dobro protiv bakterija koje napadaju kožu.
- Maćuhica specifično djeluje na poboljšanje funkcija i lučenja kože, a kao i čičak pomaže kod masne kože, akni, seboreje i sličnih problema, ali je dobra pomoć kod brojnih patoloških procesa na koži.
- Ekstrakt korijena koprive djeluje na uravnoteženje hormona.
- Preslica je biljka diuretskog i remineralizacijkog učinka na organizam.
- Sladić ima protuupalno djelovanje.

 teenphtogo1

teenphtogo1

Tema je napravljena u suradnji s Farmacijom.

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location