Farmacia zna / 10 mitova i zabluda o sunčanju!

  S dolaskom sunčanih dana svake je godine sve aktualnije pitanje opasnih strana sunčanja. Znači li to da se zauvijek moramo oprostiti od preplanule boje kože? Ne, važno je samo sunčati se razumno jer sunce nam je, uz sve opasnosti, i nužno. Ako sunce smatramo neprijateljem, bit ćemo zakinuti za njegove pozitivne učinke. Kako bismo izbjegli opasnosti, a iskoristili blagodati sunca, dovoljno je nešto znati o njegovu djelovanju, a potom i o zaštiti. Aisa Zanki-Zelić, magistra farmacije iz Farmacije u Ilici 11, Zagreb, na predavanju Farmacia loves sun govorila je o najnovijim trendovima u zaštiti od sunca i o tome što je sve potrebno znati da bismo se sunčali zdravo.

  farmacia sun3


  1. Dodaci prehrani
  Osim kremama, kožu možemo zaštititi od lošeg djelovanja sunčevih zraka suplementima. Glavni sastojci takvih suplemenata su betakaroten i ostali karotenoidi (alfakaroten, gamakaroten, lutein, zeaksantin) – prekursori vitamina A koji imaju dvostruko djelovanje. S jedne strane djeluju kao prirodni zaštitni filter, a s druge kao istrebljivači slobodnih radikala. Za razliku od uvriježenog mišljenja, oni ne potiču proizvodnju melanina u koži, već tenu daju nježnu zlaćanu nijansu. I drugi aktivni principi mogu povećati obrambene sposobnosti kože: primjerice, laktobacili, biljna ulja bogata linoleičnom kiselinom (palmino, sojino, maslinovo, ulje boražine, enotere, suncokreta i grožđa), protuupalne tvari poput glicirizinske kiseline dobivene iz slatkog korijena te nezaobilazni tandem selen i vitamin E.

  FARMACIA SUN EVENT AISA ZANKI ZELIC1
  Aisa Zanki-Zelić, magistra farmacije iz Farmacije u Ilici 11, Zagreb, na predavanju Farmacia loves sun 

  2. Antioksidansi
  Sredstva za zaštitu kože od sunca štite od oštećenja kože, njenog starenja i potencijalne opasnosti od karcinoma kože. Ali, nije sigurno da će vas zaštititi i od slobodnih radikala koji uništavaju kolagen i elastin - dva najvažnija čimbenika zdravlja kože. Jako je važno stoga unositi antioksidanse, koji su najbolja zaštita u borbi protiv slobodnih radikala. Preparati za oralnu uporabu s visokim sadržajem antioksidansa, npr. betakarotena, astaksantina, vitamina C i E te komponente kao što je prirodni ekstrakt paprati Polypodium leucotomos, ciljano su formulirani za sunčani dio godine i ograničit će oštećenja kože.

  FARMACIA SUN EVENT ANITA DUJIC
  Anita Dujić brine o koži, posebno tijekom sunčanih dana

  3. Nije dovoljno jednom
  Više od trećine ljudi koji se sunčaju završe s opeklinama od sunca jer nanesu zaštitno sredstvo samo jednom zaboravljajući da se zaštita troši plivanjem (čak i vodootporna), znojenjem i u kontaktu s odjećom. Istraživanja pokazuju da su opekline mnogo češće kod osoba koje su zaštitu obnavljale svaka dva i pol sata, u usporedbi s onima koji su to činili svakih sat vremena.

  4. Kako tumačiti SPF?
  Oznake SPF na pakiranjima sredstava za sunčanje govore nam samo o filtriranju UVB zraka, koje uzrokuju opekline. Pažnju treba obratiti na brojeve iza tih oznaka koji nam pokazuju koliko dulje možemo boraviti na suncu zahvaljujući zaštitnom sredstvu, a da se na koži ne jave crvenilo i opekline. No, prije svega važno je poznavati vlastiti fototip.

  farmacia sun1

  5. Koji ste fototip?
  Fototip 1: Svijetla koža i oči, svijetla ili crvena kosa. Koža tamni vrlo sporo, osjetljiva je, vrlo podložna opeklinama. Vaša koža sposobna je sama se zaštititi od sunca, bez uporabe sredstava za zaštitu, punih 5-10 minuta. Nakon toga neizbježne su opekline. Prvih dana sunčanja koristite zaštitne faktore 50, a nakon toga dopušteni su oni s oznakom 30.
  Fototip 2: Svijetla koža, plava kosa. Koža sporo tamni, vrlo je podložna opeklinama. Samozaštita vaše kože traje 10-20 minuta. Koristite zaštitni faktor 50, a potom prijeđite na 30.
  Fototip 3: Umjereno tamna koža, kestenjasta kosa, rijetko se jave opekline. Samozaštita kože traje 20-30 minuta. Vašoj koži treba zaštitni faktor 30 u prvim danima sunčanja, a potom faktor 20.
  Fototip 4: Tamna koža i kosa. Koža brzo tamni bez opeklina. Samozaštita kože traje 30-40 minuta. Prvih dana sunčanja odaberite faktor 20, a potom 15.

  FARMACIA SUN EVENT 2

  6. Organska i anorganska zaštitna sredstva
  Prema načinu djelovanja preparati za zaštitu od sunca dijele se na organska (prije nazivana kemijska) i anorganska (prije nazivana fizikalna) zaštitna sredstva. Organska sredstva za zaštitu apsorbiraju fotone UV zračenja i djelomično ih filtriraju, no ipak manji dio UV prodre u kožu. Ona imaju specifični apsorpcijski spektar pa se dijele na UVA i UVB organska zaštitna sredstva. Anorganska sredstva za zaštitu djeluju kao fizikalna barijera koja odbija ili raspršuje UV zrake. Definiraju se kao neprozirna sredstva čije djelovanje ovisi o promjeru i veličini njihovih čestica kao i o debljini sloja koji odbija ili raspršuje zrake. Stoga se sredstva za zaštitu od sunca trebaju nanositi u debelom sloju na kožu tako da SPF faktor na koži bude jednak faktoru navedenom na ambalaži samog proizvoda.
  Mineralni anorganski filteri, titan dioksid (TiO2) i cink oksid (ZnO), smatraju se iznimno sigurnima za primjenu u proizvodima za sunčanje. Imaju vrlo mali potencijal reakcija iritacije i senzibilizacije kože te su iznimno fotostabilni.

  farmacia sun7

  7. Samotamnjenje
  Ako želimo na dijelove tijela koji dugo nisu bili izloženi suncu priuštiti malo boje prije sunčanja, možemo koristiti preparate za samotamnjenje. Priprema za takav postupak uključuje dobar piling, osobito na laktima, koljenima i petama. No, imajte na umu - preparati za samotamnjenje neće pomoći koži da se obrani od UV zračenja jer, tako nastala pigmentacija nije istovjetna prirodnoj pigmentaciji.

  8. Kako ubrzati tamnjenje?
  Osobe koje žele pospješiti nastajanje preplanule boje kože mogu koristiti sredstva koja se nanose prije sunčanja kako bi potaknuli stvaranje kožnog pigmenta. Takvi preparati sadrže prirodna ulja ili patentirane sastojke za koje je dokazano da potiču tamnjenje kože (ekstrak orahove ljuske, mrkvina ulja, tirozin, vitamin B 12 ), no važno je istaknuti da ne štite od UV zračenja.

  farmacia sun2

  9. Losion, mlijeko ili sprej?
  Zaštitna sredstva primjenjuju se na kožu u obliku losiona, mlijeka, stika, aerosola/spreja, gela i kreme. Suhoj koži prikladnija je upotreba kreme za lice i mlijeka za tijelo, a za masnu ili mješovitu kožu preporučuje se nemasna gel krema. Stikovi su teški za aplikaciju, ali su odlični za najosjetljivija područja kao što su nos i usne. Aerosoli, odnosno sprejevi, jednostavni su za upotrebu i brzo pokrivaju velike površine tijela.

  10. Poslije sunčanja
  Losioni, mlijeka ili sprejevi posebno formulirani za njegu nakon sunčanja kožu hlade, hrane, vlaže i smanjuju eventualno nastali oksidativni stres. Sadrže alfa-glukozil rutin, vitamin E, dekspantenol, termalne vode i mogu se koristiti i za male opekline ako se nanose češće i u nešto debljem sloju. Opečena koža voli i višekratno sprejanje termalnim vodama.

  farmacia sun43

   

  Farmacia zna / Koji su top proizvodi za zaštitu na suncu i nakon sunčanja?

  Lierac Sunific Premium bogata krema SPF 30
  Potiče i ubrzava tamnjenje kože na suncu ujedno sprečavajući i uklanjajući sve znakove foto starenja kao što su bore, hiperpigmentacija, gubitak čvrstoće i dehidracija kože. Sadrži vitamin E, melanin, hijaluronsku kiselinu, bioflavonoide, UVA i UVB zaštitu. Arganovo ulje, karite maslac i uruku ulje te biljni glicerin potiču tamnjenje, a hijaluronska kiselina i ekstrakt frangipani cvijeta djeluju protiv bora. Cijena: 395,20 kn

  Lierac Sunific Premium bogata krema SPF 30

   

  Lierac Sunific Premium balzam poslije sunčanja
  Osvježava kožu nakon sunčanja, produljava preplanuli izgled i uklanja sve znakove foto starenja. Sadrži esktrakte crvenih bobica, bioflavonoide, hijaluronsku kiselinu, peptide, ulje nevena, karite maslac i biljni glicerin. Cijena: 395,20 kn

  Lierac Sunific Premium balzam poslije suncanja

   

  A-Derma Protect AD krema SPF 50+
  Jedinstveni proizvod za zaštitu od sunca namijenjen je koži sklonoj atopiji. Ultra-sigurna formula (bez alkohola, parabena, parfema, oktokrilena, cinamata, fenoksietanola), odlične podnošljivosti, obogaćena je emolijentnim kompleksom. Za djecu i odrasle. Za lice i tijelo. Cijena: 217 kn

  A-Derma Protect AD krema SPF 50

   

  Alavi Natural Cosmetics krema za brzo tamnjenje
  Premijerno na hrvatskom tržištu predstavljamo Alavi natural cosmetics kremu za brzo tamnjenje, s NaTrue certificikatom prirodne kozmetike. Savršena preplanulost i brončani ten mogući su zahvaljujući visokovrijednim organskim uljima buritija, pasjeg trna, kokosa i mrkve koji kožu dubinski hidratiziraju, njeguju te povećavaju njenu elastičnost. Cijena: 180 kn

  Alavi Natural Cosmetics krema za brzo tamnjenje cr

   

  Daylong Ultra gel SPF 30
  Daylong linija proizvoda pruža učinkovitu zaštitu od sunca i njegu za sve tipove kože. Daylong losioni vrlo su vodootporni i otporni na znojenje. Daylong Ultra gel SPF 30 je posebno pripremljen za mješovitu, masnu i osjetljivu kožu sklonu alergijama. Učinkovito štiti od UVA i UVB zračenja, sprečava oštećenja od sunca i znakove preranog starenja kože. Cijena: 117,78 kn

  Daylong Ultra Gel SPF 30

   

  Daylong Kids losion SPF 50
  Daylong Kids losion SPF 50 posebno je pripremljen za zaštitu i njegu nježne dječje kože. S dozatorom na potisak pruža visoku zaštitu od UVA i UVB zračenja i njeguje dječju kožu djelovanjem glicerola, dekspantenola i vitamina E. Cijena: 177,78 kn

  Daylong Kids losion SPF 50

   

  Avène emulzija za zaštitu od sunca SPF 50+
  Formula za učinkovitu i sigurnu zaštitu od sunca normalnog i mješovitog tipa osjetljive kože. Patentirana kombinacija fotoprotektivnih filtera jamči optimalnu zaštitu od širokog spektra dugih i kratkih UVA i UVB zraka. Sadrži snažan antioksidans pre-tokoferil koji štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Avène termalna izvorska voda djeluje umirujuće i antiiritacijski na kožu. Lagane, nemasne i matirajuće teksture. Cijena: 129 kn

  avene emulzija za zastitu sunca SPF 50

   

  Avène dječje mlijeko za zaštitu od sunca SPF 50+
  Formula za učinkovitu i sigurnu zaštitu od sunca osjetljive dječje kože,  osobito osjetljive na sunce i sklone opeklinama. Patentirana kombinacija fotoprotektivnih filtera jamči optimalnu zaštitu od širokog spektra dugih i kratkih UVA i UVB zraka. Sadrži snažan antioksidans pre-tokoferil koji štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Avène termalna izvorska voda djeluje umirujuće i antiiritacijski na kožu. Cijena: 139 kn

  avene djecje mlijeko za zastitu od sunca SPF 50

   

  Eucerin krema-gel za zaštitu od alergija izazvanih suncem SPF 50
  Krema-gel za sunčanje s visokom UV zaštitom SPF 50 sigurna je zaštita od alergija na sunce. Njezina lagana, nemasna  tekstura brzo se upija u kožu, a visoko učinkovit, fotostabilan širokospektralni zaštitni filter Tinosorb S štiti i najosjetljiviju kožu od preosjetljivosti na sunce. Sadrži Beiersdorfov patent tzv. sustav biološke zaštite stanica kože s licocalconom i afa glukozil rutinom. Cijena: 150 kn

  Eucerin krema-gel za zastitu od alergija izazvanih suncem SPF 50

   

  Eucerin Sun fluid anti-age SPF 50
  Superiorna anti-age foto zaštita od sunca za sve tipove kože lica s visoko učinkovitim širokospektalnim sustavom filtera SPF 50 i biološkom staničnom zaštitom (licocalcon i alfa glukozil rutin). Fluid je nekomedogen, bez parfema i parabena te sadrži visoko i nisko molekularnu hijaluronsku kiselinu koja intenzivno hidratizira kožu te redovitom uporabom pruža vidljiv anti-age učinak na licu i dekolteu. Cijena: 132 kn

  Eucerin Sun fluid anti-age SPF 50 cr

   

  Mustela mlijeko za zaštitu od sunca SPF50+
  Posebno je oblikovano da osjetljivu dječju kožu zaštiti od opasnog sunčevog zračenja, već od prvog dana. Organsko-mineralni sustav zaštite od sunca osigurava vrlo visoku zaštitu od UVB (SPF 50+) i UVA (25 PPD), ne sadrži nanočestice. Prilagođeno osjetljivoj, netolerantnoj koži uključujući i kožu sklonu atopiji. Kožu ostavlja mekom, podatnom i hidratiziranom. Cijena: 198 kn

  Mustela mlijeko za zastitu od sunca SPF50

   


  Uriage Bariesun krema za lice SPF 50+
  Zahvaljujući kompleksu filtera visokih performansi, ova krema pruža vrlo visoku zaštitu od sunca - od UVA i UVB zraka. Uriage termalna voda štiti kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala te u sinergiji s aquasponginima dubinski hidratizira kožu i sprječava njezino isušivanje. Lagane, nemasne teksture. Cijena: 119 kn

  Uriage Bariesun krema za lice SPF 50

   


  Uriage Bariesun mineralna krema SPF 50+
  Posebno formulirana za netolerantnu kožu i kožu osjetljivu na kemijske filtere, mirise i konzervanse. Sadrži 100% mineralni kompleks filtera te pruža potpunu zaštiti od UVA i UVB zraka. Uriage termalna voda štiti kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala te u sinergiji s aquasponginima dubinski hidratizira kožu i sprječava njezino isušivanje. Cijena: 124 kn

   

  Uriage Bariesun mineralna krema SPF 50


  Dietpharm Betatene
  Betatene je dodatak prehrani s prirodnim karotenoidima dobivenim iz alge Dunaliella salina, vitaminom C i vitaminom E. Preporučuje se početi uzimati 2-3 mjeseca prije jačeg izlaganja suncu. Vitamin C pridonosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože. Vitamini C i E pridonose zašititi stanica od oksidativnog stresa, a vitamin A održavanju normalne kože i sluznice. Cijena: 98,18 kn

   

  Dietpharm Betatene

   

  L'Erbolario mast za superbrzo tamnjenje
  Ova mast s mrkvom, orahovom ljuskom i aloe verom namijenjena je osobama s kožom koja dobro podnosi sunce i svima koji žele dodatno potamniti. Ne sadrži filtre za zaštitu od sunca, ali obiluje hranjivim elementima koji koži osiguravaju mekoću i sjaj tijekom i nakon sunčanja. Nakon nanošenja koža je mekša, svilenkasta i sjajna, a boja se blago pojačava. Cijena: 145,31 kn

  LErbolario mast za superbrzo tamnjenje

   

  Vichy Ideal Soleil obojena zaštitna krema 3u1 protiv tamnih mrlja SPF 50+
  Trenutačno ujednačuje ten zahvaljujući univerzalnim mineralnim pigmentima. Korigira mrlje svojom pigmentiranom formulom obogaćenom glavnim aktivnim sastojkom protiv mrlja (Phe-Resorcinol) i štiti od UVB/UVA zraka. Obogaćena je  termalnom vodom Vichy koja smiruje, jača i obnavlja kožu.

  Vichy Ideal Soleil gel-mlijeko SPF 30
  Zaštita od UV zraka s pojačanim sastojkom Mexoryl XL koji štiti i od dugih UVA zraka. Zaštitni film se ne razvodnjava, ostaje potpuno homogen, kao prilijepljen za kožu, čak i nakon dodira s vodom. Patentirani gel sistem omogućuje transparentnu aplikaciju bez bijelog traga. Obogaćeno termalnom vodom Vichy. Cijena: 165,52 kn

  Vichy Ideal Soleil obojena zastita krema 3u1 protiv tamnih mrlja SPF 50


  La Roche-Posay Anthelios XL krema SPF 50+
  Za osjetljivu kožu i kožu sklonu alergiji na sunce te za ekstremna izlaganja suncu. Štiti od pigmentacijskih mrlja izazvanih suncem. Optimalna zaštita sa zaštitnim faktorom 50+ i pojačanom zaštitom od UVA zraka (strože od europske preporuke) zahvaljujući patentiranom sustavu filtara Mexoplex u kombinaciji s umirujućom i antioksidacijskom termalnom izvorskom vodom La Roche-Posay. Cijena: 116 kn

  La Roche-Posay Anthelios Dermo-Pediarics Baby mlijeko SPF 50+
  Formulacija namijenjena specijalno za osjetljivu kožu beba. Testirano i na koži beba sklonoj atopiji. Nježna tekstura vidljiva je prilikom nanošenja radi ravnomjerne zaštite. Najbolja zaštita za indirektno izlaganje suncu za bebe od šestog mjeseca života. Cijena: 105,27 kn

   

   

  LA-ROCHE-POSAY-Anthelios-Dermo-Pediatrics-Bebe-lait