SUN_info // što je to OKSIDATIVNI STRES?

  Sunčeva svjetlost sastoji se od UV svjetlosti, vidljive svjetlosti i infracrvenene svjetlosti. Plavi/ljubičasti dio vidljivog spektra sunčeve svjetlosti ima posebno visok stupanj energije i poznat je pod nazivom visokoenergetska vidljiva svjetlost ili HEV (High Energy Visible) svjetlost.

  Eucerin Instagram Januar Photoaging Bild

  Poput UVA zraka, HEV svjetlost generira slobodne radikale. Ti slobodni radikali potiču stanice kože da proizvode enzime koji razgrađuju kolagen i elastin, koji daju koži svjež, mladenački izgled. Ovaj proces se često naziva oksidativni stres i to je ono što uzrokuje fotostarenje kože (preuranjeno starenje kože kao rezultat izlaganja suncu).

  Uz UVA i UVB zračenje, HEV svjetlost može uzrokovati neujednačenu pigmentaciju kože (često se naziva hiperpigmentacija) i može doprinijeti uvjetima kao što su staračke pjege (također poznate kao sunčane mrlje) i melazma, stanje pigmentacije koje dovodi do sunčevih mrlja često prisutnih kod tamnije kože.

  Napredna spektralna tehnologija u proizvodima Eucerin Sun kombinira UVA/UVB filtre za zaštitu od UV zračenja i antioksidans licochalcon A za zaštitu od visokoenergetske dnevne svjetlosti. UVA zaštita premašuje zahtjeve EU. Gliceretinična kiselina pruža dodatnu zaštitu DNK.

  R