Username *
Password *
Remember Me

U sat vremena sjedenja u publici kina Cineplexx Centra Kaptol, u sklopu Noir Festivala, sinoć smo slavnog pisca krimića upoznali na novi način. Iako njegov popularni lik Harry Hole ima opaki karakter, na granici je dobrog i lošeg frajera, sam autor iz Norveške, koji je posljednjih godina postao jedan od planetarno najuspješnijih pisaca kriminalističkih romana, čovjek je koji se smatra zabavljačem, lud je za penjanjem jer to je jedna od njegovih strasti u životu i definitivno ima petlju. Filmska kritičarka i selektorica Festivala Mima Simić i Jo Nesbø popričali su pred krcatim gledalištem.  

jo crJo Nesbø nominiran je za prestižnu književnu nagradu Edgar

 
– Kad sam se davne 1997. vratio s puta u Australiju, predao sam skicu za svoj prvi roman Šišmiš. Nakon toga sam ušao u ured gdje sam radio kao broker i dok mi se kompjuter palio, ja sam shvatio da moram dati otkaz i posvetiti se pisanju. Prije nego se ekran osvijetlio, već sam bio u uredu svoga šefa, oprostio se od njega i to je bilo to. Nisam imao pojma da li će mi upaliti ili ne, ali jednostavno sam znao da se moj put mijenja. Tek nakon trećeg romana shvatio sam da ću pisati još dugo… - . Na stranu je stavio i glazbenu karijeru koja je u ono vrijeme za njega bila iznimno aktualna, sa svojim je bendom "Di Derre" odrađivao po stotinjak gaža godišnje.

No, da li se on smatra piscem umjetnikom? Mima je povukla pitanje umjetnosti, na što je Jo ležerno odgovorio da je on – zabavljač i da ga činjenica da li je njegovo pisanje umjetnost zapravo ne zanima, to mu uopće nije bitno. – Ljudi obično kažu da je nešto umjetnost kad tome žele pridodati veću važnost. Ja se smatram zabavljačem jer ljude zabavlja to što pišem, zanima ih što će se dogoditi s mojim likovima i u kakvim će oni biti odnosima. Dovoljno za mene. Ne pravim oko svega toga neku veliku filozofiju, jednostavno stvaram svoje likove kako sam ih i postavio, pa ponekad Harry Hola čini nešto jer je to naprosto u njegovu karakteru. Iako se ponekad to čini krivo, morate znati da on nije neki moralni superman - .

 

stage

Mima Simić i Jo Nesbø jučer u Cineplexxu

Simpatičan Jo priznao nam je i da mu je njegova majka otkrila da ne želi pročitati niti jednu od njegovih knjiga, iako su joj kod kuće uredno posložene na polici, jer u njima ima "eksplicitnih seksualnih scena". – Mama mi je, sva uzrujana, rekla da ne može čitati nešto u čemu ima j......, a naročito kad je to napisao njezin sin. Sad mi je lakše, jer se ne moram brinuti još i o tome – u šali je ispričao autor.

Bilo je govora i o adaptaciji knjige u film o čemu Jo kaže: - film može nastati prema nečijoj knjizi, ali to nije ista stvar, jer je u knjizi redatelj onaj koji je čita, a na filmu je samo jedna osoba koja sve određuje… Ne osjećam se ugroženo na taj način jer knjiga je ipak drugi medij i film ne može ništa napraviti mojim djelima. Iako, nekako sam se uvijek osjećao zaštitnički prema svojim likovima, ne želim da ih itko utjelovi, jer je to onda kao da mi uzmu djelić karaktera… No, danas su knjige i filmovi usko povezani pa svako malo gledamo film prema knjizi te su romani osmišljeni na način da lako budu ekranizirani - . Jo je za ekranizaciju svog novog romana Snjegović (potpisivanje je danas u 19 h u Profilu u Bogovićevoj u Zagrebu) imao samo jedan uvjet, a to je da ga režira Martin Scorsese, i to mu je upalilo.

friends

Svoj četverodnevni posjet u društvu svojih norveških prijatelja, Jo Nesbø će provesti u penjanju po stijenama u okolici Zagreba jer njegova najveća preokupacija i relaksacija u pauzama od pisanja su osvajanje pojedinih ruta i penjanje


Sve prisutne pozdravio je i norveški veleposlanik NJ.E.Henrik Ofstad koji je izrazio posebno zadovoljstvo što može pozdraviti i upoznati svog sunarodnjaka međunarodne slave i uspjeha. Za kraj programa, Jo Nesbø sa svojim prijateljem Larsom Jansenom zabavio je publiku izvedbom dijela repertoara njihovog banda Di Derre (Oni tamo) i pozvao ih na premijernu projekciju filma Jackpot (Arme Riddere,2011.) snimljenom prema njegovoj priči.

svirkaJo i Lars sviraju i pjevaju: zvučalo je kao country

 
Noir Festival je dolaskom Joa Nesbøa započeo svoju treću sezonu te sljedeće događaje navljuje od 13.-15.06. kad će ugostiti Eddiea Mullera, "cara noira" (laskavi nadimak prišio mu je slavni noirovac James Ellroy). Eddie Muller organizator je Noir Cityja, najpopularnijeg noir filmskog festivala na svijetu i predsjednik Film Noir Foundationa. Ovaj apsolutni ekspert za noir i autor bezbrojnih tekstova i knjiga o noiru na Festivalu će održati multimedijalno predavanje o filmskom noiru.

Treći gost ovogodšinjeg Noir Festivala je i jedan od najvećih svjetskih parfumera Maurice Roucel, kreator više od stotinu hit mirisa za prestižne parfemske kuće:Guerlain, Lancome, Serge Lutens, Hermes, Gucci, Bond No. 9,  Frederic Malle i mnoge druge. Ovaj poznati "nos" upoznat će sve znatiželjnike s noir trendom u parfumskoj i reklamnoj industriji.

Kao i do sada organizirat će se  i noćne projekcije u Kinu Tuškanac i u Kinu pod zvijezdama (iznad garaže Tuškanac) prema izboru Eddie Mullera, Nikice Gilića i Mime Simić.

potpisivanje