Username *
Password *
Remember Me

Kad netko drži mjesto glavne urednice najutjecajnijeg modnog magazina na svijetu punih četvrt stoljeća, to je velika, velika čast. A kako je to uspjelo Franci Sozzani? Kao prvo, ova sitna 63-godišnjakinja voli promjene, u svom radu uvijek ide naprijed, izaziva, ponekad i previše (i sama to priznaje), te je upravo ona jedna od krivaca za fenomen supermodela u devedesetima. Inovativna je i hrabra, te je još davnih dana priliku pružila autorima koji su danas vrhunski fotografi, a među njima su Steven Meisel, Bruce Weber, Peter Lindbergh, Ellen von Unwerth i Paolo Roversi. Povodom 25 godina njezina rada na čelu magazina sljedeći broj imat će šest različitih naslovnica s najpoznatijim modelima: tu su Raquel Zimmermann, Natalia Vodianova, Stella Tennant, Gisele Bundchen, Tony Ward, Amanda Murphy, Meghan Collison, Linda Evangelista i ostali, i to ispred kamere njezinog omiljenog suradnika Stevena Meisela.

 

4

 


Njezini su editorijali ponekad groteskni, ponekad samo šokantni. U svakom slučaju, Franca, čija je sestra Carla osnivačica legendarnog milanskog concept dućana Corso Como 10, obožava modu, no gleda na nju kao na područje koje se mijenja, koje ostavlja trag, koje nešto tumači, znači i propitkuje. Nedavno su je citirali posvuda – izjavila je da je svijet mode smiješan (no ne na pozitivan način). – Mislila sam na ljude u modi. Pogledajte samo prvi red. Takvu ćete ekipu vidjeti samo na modnim revijama. Kad normalne žene idu van, one žele biti lijepe, a ne smiješne i komične. Ne postoji niti jedan muškarac koji želi biti s takvom ženom. Takvi se likovi pojavljuju samo u svijetu mode. Oni se urede da bi ih svi slikali, i to im je jedini cilj. Poštujem ljude koji rade svoj posao. A ne one žene koje se žele samo bogato udati i nositi skupu odjeću. One od mene ne zaslužuju ništa - .

 

blg
Franca ima i svoj blog na službenoj web stranici magazina, gdje svakodnevno objavljuje svoje modne kombinacije, a uvijek je tu i neka poruka...

 

- Stroga sam prema sebi. No, oduvijek sam bila stroga i prema svom sinu – kaže samohrana majka koja je u braku bila davno i kratko  – rekla sam mu, ako ja ne radim, nemam što za jesti. Ako ti ne učiš, ti nećeš imati što za jesti… Ako ste strogi prema sebi, kao što sam ja, onda morate biti strogi prema drugima. Ja kad pogriješim, shvatim to i idem dalje, nema osvrtanja. I da, nisam feministica, iako uvijek pokušavam podržati žene koje ne znaju brinuti se o sebi. Mi često ispadamo sposobnije od muškaraca jer moramo istovremeno živjeti mnogo uloga: majke smo, radimo, zarađujemo, planiramo… Jednostavno, navikle smo mijenjati uloge u jednom danu i to nas osnažuje - . Bravo Franca, želimo ti još mnogo uspješnih godina rada! Sve to i mnogo toga fantastična Franca izjavila je u izvrsnom intervjuu kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje.

 

1235

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location