Username *
Password *
Remember Me

Lako moguće da ste čuli za puštanje lampiona svaki Božić kod zagrebačkog HDLU-a, ali sto posto ste čuli, a možda i vidjeli ljude kako lebde. Da pojasnimo: ne mora to biti doslovno i fizički, već, kako je konceptualni umjetnik Krešimir Tadija Kapulica, ujedno pokretač puštanja lampiona, istaknuo – možete lebdjeti između onoga što jeste i onoga što želite biti. Upravo njima, mnogima koji tako negdje pokušavaju realizirati sebe na način da rade ono što žele, a ne samo ono što plaća režije, KTK je posvetio sinoćnji performans u kojemu je doslovno bio ni na nebu ni na zemlji.

 

3

Jedna sasvim neobična večer: Kapulica ni na nebu ni na zemlji. U performansu sudjelovali su i iluzionisti iz Mak teatra Ivica i Leonardo Krakić.


- Već više od desetljeća balansiram između dva svijeta: svijeta umjetnosti i svijeta marketinga - priča Kapulica - siguran sam da nisam jedini pa sam o tom slučaju, tom balansiranju, počeo razmišljati kao o temi mogućeg performansa. Stoga ovaj performans, ovu ideju, posvećujem svima onima koji "lebde" između onoga što jesu i onoga što bi željeli biti kao i onima koji balansiraju između onoga što jesu i onoga što predstavljaju drugima da jesu. Posvećujem ga i svim ljudima u ovom užurbanom svijetu koji "lebde" kroz život i nadam se da će svatko od posjetitelja prepoznati svoju posvetu. U svom performansu vodim posjetitelje kroz tamu prema svjetlosti koju predstavlja čovjek čime želim poručiti da je u cijeloj ovoj priči o "lebdenju" najvažniji čovjek koji lebdi. Često to zaboravimo, pa neka nas ovaj performans podsjeti upravo na to - .

 

1

 


Krešimir Tadija Kapulica, akademski slikar i grafičar (diploma u klasi Ante Kuduza) i konceptualni umjetnik, ovim se performansom vraća koketiranju sa svojim likom kojeg je osmislio još 2000. godine u projektu "Supermaket Art" gdje je u časopisu "The Fake" glumio zvijezdu te proveo publiku kroz svijet slavnih. Ovo je ujedno i prvi umjetnikov performans od 2008. koji nije vezan uz lampione. Naime, od 2010. godine Kapulica već tradicionalno svakog prosinca ispred HDLU-a organizira javni performans "Kapulica & Lampioni" u kojem sudjeluju, puštajući u nebo svoje lampione sa željama, i svi okupljeni građani. A upravo je Kapulica u Hrvatsku doveo kulturu puštanja lampiona i popularizirao ju tako da su lampioni postali dio hrvatske realnosti i ljudi ih zahvaljujući tom performansu puštaju u raznim prigodama – od rođendana, vjenčanja do promocija i veliki humanitarnih događaja. Inače, svoj posljednji (cabaretski) performans, a koji nije vezan uz lampione, Kapulica je izveo 2008. pod nazivom "Show must go on! K". Tada je na balkonu stambene zgrade na križanju Gundulićeve i Varšavske ulice pjevao s glumicom Marijom Borić, a zatim okupao centar Zagreba šarenim konfetima dok je grad nadlijetao avion s transparentom "Show must go on! K".

 

2

 

Performans "Kapulica ni na nebu ni na zemlji" ujedno je i prvi umjetnikov projekt u zatvorenom galerijskom prostoru od 2006. Naime, tada je Kapulica u galeriji Klovićevi dvori – Kula Lotrščak predstavio projekt "Sretna obitelj KTK-a" u kojem je uz pomoću konfekcijskih lutki iz Name rekonstruirao stvarni događaj u kojem je majka ubila oca i servirala ga djeci za večeru. Projekt je nastao povodom 15. godišnjice Plavog telefona kao poziv za sprječavanje nasilja u obitelji. Posljednjih godina, od 2010., Kapulica je tri puta izveo javni performans "Kapulica & Lampioni“ koji je postao tradicija Zagreba i na kojem se redovito okupi nekoliko tisuća posjetitelja. 2007. osniva Kapulica Studio čiji je vlasnik i kreativni direktor. Do sada je osmislio i organizirao više od dvije stotine komercijalnih evenata, uvijek im dajući svoj osobni pečat.

 

2

 

4

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location