Username *
Password *
Remember Me

Jedna od istinskih ikona mode, model Kate Moss, proslavit će 16. siječnja 40. rođendan, a jedan od poklona bit će joj i retrospektivna izložba umjetnika Russela Marshalla. Ovom je prigodom Marshall odabrao deset fotografija kao presjek njezine unikatne karijere u svijetu mode. "Kate Moss: 40 – A Retrospective" otvara se 17. siječnja u londonskoj Imitate Modern Gallery.

 

Kate-Moss-Vogue-Spain-1-790x1024

 

Na najstarijoj fotografiji na izložbi Kate ima 14 godina, kad je ušla u svijet manekenstva kao opozicija super-ženama poput Cindy Crawford, Claudie Schiffer i Elle McPherson. Ne toliko visoka, sitne građe, ne klasično lijepa, Kate je ubrzo postala pravo utjelovljenje stilova koji su se suprotstavili glamuru iz osamdesetih. Minimalizam i grunge devedesetih zavoljeli su je na prvu, no Kate je i danas jedna i jedinstvena. Sabrali smo njezine naslovnice u galeriju, pa možete vidjeti kako se mijenjala, te iz blijede djevojke postala rock manekenka frajerske ljepote. No, pravi je kameleon, kad nosi finu robu, njezin je pogled nekako nježan, dok u kožnoj jakni Kate se pretvara u opasnu i snažnu ženu.

 

corrine-the-faceFoto: Corinne Day za The Face, 1990. Početak velike karijere

 

Četrnaestogodišnju Kate otkrila je scouterica Sarah Doukas, na aerodromu JFK u New Yorku, 1988. godine. Kate, mlada Britanka iz Croydona, London, taman se vraćala s obiteljskog odmora na Bahamima i nije slutila da će jednog dana postati jedna od najvećih modnih zvijezda. Prva velika fotografkinja s kojom je radila bila Corinne Day, dvije godine kasnije za magazine The Face, i u tom trenutku njezina je karijera dobila putanju. Corinne je i sama u ono vrijeme komentirala kako Kate izgleda "prljavo realno i grunge". Moss je tako postala anti-supermodel i promijenila sliku svjetske manekenske scene.

 

cover-kate-moss1

 Kate-Moss-Vogue-UK-June-2012-01

 

Kate-Moss -Vogue-UK-Cover--01

 

kate moss vogue cover wenn5166400

 

vogue-kate-moss-2003

 

vogue-paris-feb-2001-kate-moss-by-mario-testino

 

vogue-uk-1995-january-00