Username *
Password *
Remember Me

Umjetnik Ivica Propadalo otvorio je izložbu “M-Ž Ž-Ž M-M, slike s vjenčanja” u Galeriji Mala u centru Zagreba, povodom čega otkriva svoja razmišljanja, ali i moto nove instalacije: - možda se pitate, čemu izložba u ova gluha i površna vremena, kada je u ovoj zemlji kopanje po kantama za smeće jedan od najčešćih perfomansa… U zemlji gdje je želja za umjetnošću naprosto zamrla iz ne znam kojih već razloga... Čak su izmislili i minimalizam koji ne podnosi ni slike na zidovima… - .

 

propadalo

 

- Arhitekti grade kuće sa staklenim stijenama, na koje se ne da zakucati ni čavao, ni brukva, a bogami ni ekser... Kao dijete sam bio fasciniran slikama bračnih drugova - parova, koje su visjele iznad bračnog kreveta, postelje ili ložnice... Ti parovi su se rijetko uspjeli fotografirati zajedno. Ali su zato postojali photoshop majstori u vremenu dok je školska računaljka s kuglicama u boji bila najveće kompjutorsko dostignuće. Oni su spajali sve, pa čak i ne spojivo. To isto su radili i matičari u općinama... Spajali su  sretne i nesretne, crne i bijele, Srbe, Hrvate i muslimane... E baš te bračne: slike s vjenčanja me muče već duže vrijeme... Najviše muke mi je izazvao nedavni referendum o braku... Pa sam si dao oduška da spojim i ono što nisu uspjeli ni matičari pa ni oni stari photoshop majstori...Dao sam samom sebi oduška i u tome sam uživao... A jesam li uspio?? Ma zaboli me... Ispunio sam  svoju građansku dužnost i pokazao svoju toleranciju prema onima koji biraju drugačije od mene... Čiste savjesti otvaram ovu izložbu - kaže autor.

 

ivica


Ivica Propadalo je posegnuo upravo za tim novim vremenom, odnosno slikama koje odražavaju njegov umjetnički senzibilitet. Uvijek na pravom putu, Ivica svojoj razbuktanoj mašti daje na volju da se uhvati u koštac s bojom i temom, koja je naizgled banalna, no ocrtava upravo sadašnji trenutak naše zbilje. S papira i platna nas promatraju začudni parovi. Propadalo je osmislio slike s vjenčanja nepostojećih parova, stvorio je vlastiti likovni svijet i spojio ono za što netko tvrdi da je - nespojivo.

Izložba “M-Ž Ž-Ž M-M, slike s vjenčanja”‘ u Galeriji Mala na Trgu bana Jelačića može se pogledati do 23. veljače 2014.

 

Ivica-Propadalo

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location