Username *
Password *
Remember Me

Početkom travnja u Zagreb stiže izložba jednog od najpoznatijih fotografa današnjice Petera Lindbergha! Images of Women & The Unknown naziv je izložbe koja će od 8. travnja do 10. svibnja biti postavljena u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, a posjetitelji će tom prilikom moći razgledati čak 150 njegovih radova.  

 

peter-lindbergh

 

Izložbeni radovi, čiji će zagrebački postav osmisliti Lindbergh osobno, odabrani su iz dvaju zasebnih umjetničkih serija Images of Women i The Unknown od kuda i proizlazi sam naziv izložbe. Ovo je prva Lindberghova izložba u ovom dijelu Europe od 1998. godine, kada je izlagao u Beču, te ujedno i jedina Lindberghova europska samostalna izložba u ovoj godini.

- Na zagrebačkoj izložbi predstavit ću izbor iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, dok drugi dio čine fotografije iz opusa The Unknown u kojem su ljudska bića, akteri fotografija, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija - najavio je Lindbergh.

 

PETER LINDBERGH - portrait   photo Mart Engelen

Peter Lindbergh (foto: Mark Engelen)


- Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu je slijed onoga što smo prethodnih nekoliko godina radili s projektom Noir Festivala, dovodeći velike živuće svjetske umjetnike u Zagreb. Iako nije direktno vezan uz pojam noira upravo u svojim radovima Lindbergh slavi jednostavnu, izazovnu ljepotu žene u kojoj je njena osobnost i životna mističnost važnija od onoga što nosi na sebi - izjavila je organizatorica Lindberghove izložbe u Zagrebu, Ana Petričić Gojanović iz agencije Priredba.

Lindberghov odabir Doma hrvatskih likovnih umjetnika za svoju zagrebačku izložbu ponosno je komentirala i ravnateljica HDLU-a, Gaella Alexandra Gottwald: - Dolazak izložbe Petera Lindbergha u HDLU velika je čast za nas iz nekoliko razloga. Dokaz je to izvrsnosti i inspiracije koju naša predivna i nesvakidašnja kružna građevina ostavlja na umjetnike, domaće i one iz svijeta, one na početku karijere kao i one već etablirane i poznate - .

Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu bit će postavljena u cijelom prostoru Doma hrvatskih likovnih umjetnika – u galeriji PM, galeriji PRSTEN i galeriji BAČVA. Osim fotografija izložba će  sadržavati i video instalaciju koju je sam umjetnik, inspiriran upravo arhitekturom galerije, ekskluzivno prilagodio za svoju zagrebački izložbu! Upravo i po ovoj videoinstalaciji Lindberghova izložba u Zagrebu razlikuje se od svih koje je predstavio ili u kojima je sudjelovao proteklih godina kao i u skorijoj budućnosti.

 

artwork images 425932208 717399 peter-lindbergh

 

Lindberghov put ka uspjehu obilježili su razni i neobični poslovi da bi se s fotoaparatom prvi put susreo u ranim tridesetima. Fotografsku je karijeru započeo 1971. u Njemačkoj, na studiju slikarstva, kada počinje raditi kao asistent na snimanjima slavnog Hans Luxa. Ubrzo se osamostaljuje i seli u Pariz gdje zahvaljujući vlastitoj kreativnosti, ali i kvaliteti rada vrlo brzo postaje cijenjeni fotograf.

Nakon prvog ozbiljnijeg angažmana za francuski Vogue za njega i njegov rad počinju se doslovno otimati urednici najprestižnijih modnih i lifestyle magazina, kao i marketinški odjeli najvećih modnih i kozmetičkih kuća za koje snima reklamne, foto i TV kampanje.

Dobitnik brojnih prestižnih nagrada, među kojima je i foto-oscar Lucie Award za dostignuća upravo u modnoj fotografiji, Lindbergh je poznat prvenstveno po tome što je upravo kroz vlastiti rad stvorio svjetske supermodele snimivši 1990. crno-bijelu naslovnicu britanskog Voguea s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Tatjanom Patiz, Christy Turlington i Lindom Evangelistom. Zanimljivo je kako u početku njegova rada nitko nije niti mogao slutiti da će upravo Lindbergh postati jedan od najpoznatijih, najtraženijih i najcjenjenijih modnih fotografa budući svoj prestiž i ugled nikada nije stjecao isključivo kroz trend ili stil već je za njega osobno - žena uvijek važnija od odjeće koju nosi - .

 

carey-mulligan-by-peter-lindbergh-for-vogue-us-october-2010-the-talented-miss-mulligan-03

 

Peter-Lindbergh-fashion-photography-17 cr

 

Peter-Lindbergh1.jpg

 

peter1

 

Supermodels-Peter-Lindbergh-Vogue1

 

vogue

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location