Username *
Password *
Remember Me

Ove godine Noir ponovno dovodi poznatog pisca krimića - Ian Rankin pojavit će se u Zagrebu u sklopu festivala koji će se održati od 22. do 24. svibnja. Slavnog Rankina, čije se knjige prodaju u više milijunskim nakladama, i koje su prevedene su na 36 jezika, danas zovu i kraljem tartan noira, kako ga je prozvao proslavljeni američki pisac krimića James Ellroy. Festival će Rankin otvoriti zanimljivim predavanjem i dijalogom s poznatom filmskom kritičarkom, književnicom i aktivisticom Mimom Simić, koje će se održati u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika, svojevrsnom domaćinu ovogodišnjeg izdanja Noir Festivala.

 

ian rankin

 

Tako će od 22. do 24.05.2014. svi ljubitelji Noir žanra ponovo doći na svoje i u tri dana uživati u zanimljivom i privlačnom programu koji su organizatori i ovaj put pripremili kako bi obogatili kulturnu scenu Zagreba, ali i još malo približili noir kao zanimljivu i nezaobilaznu književnu, filmsku i glazbenu kategoriju.

Novost u ovogodišinjem Noir Festivalu je suradnja s dr.sc.Jasminom Kallay, stručnjakinjom za TV, filmske, transmedijske scenarije i videoigre te će u sklopu masterclassa “LA noir dekodiran” predstaviti temu situiranja videoigre u širem kontekstu noira, od identificiranja utjecaja na igru (od klasika noir filmova do djela Jamesa Ellroya), do istraživanja načina na koje ova interaktivna narativna forma osvježava i obogaćuje žanr. Koja nova skustva L.A. Noire omogućuje gejmerima, i koji su limiti? Namjera ovog masterclassa je upoznati ljubitelje noira s ovom videoigrom kao i produbiti iskustvo igre fanovima L.A. Noira.

 

logo noirfestival

 

Od filmskog programa treba istaknuti dokumentarni film “Los Angeles glumi sebe” u režiji američkog redatelja Thoma Andersena, “39 stepenica” Afreda Hitchococka i slavni američki ZF noir film “Istrebljivač” Ridleya Scottta.

Svoj nastavak Noir Festival imat će u Rijeci u Art Kinu 31.05.2014. kad će se održati završna radionica “Game Noir” te će najbolji projekt biti nagrađen početničkim tečajem programiranja videoigara, što će nagrađenom polazniku omogućiti da i realizira svoj game noir koncept.