5. izdanje Festivala o pravima djece

  Projekcijom najgledanijeg obiteljskog slovenskog filma „Gremo mi po svoje“, pjevačkom točkom polaznika Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ iz Koprivnice s UNICEF-ovom ambasadoricom Majom Vučić, te uz voditeljsku palicu glumaca Mirne Medaković i Svena Šestaka danas je u Koprivnici u prepunoj dvorani POU „Domoljub“ svečano otvoreno 5. izdanje Festivala o pravima djece.

   

  unicef1Maja Vučić i Dejan Aćimović  Među uzvanicima i gostima na svečanom otvaranju bili su gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, v.d. predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković, ravnateljica „Podravskog sunca“ Ksenija Vukić te glumac i redatelj Dejan Aćimović.

   

  mirnaMirna Medaković


  Ovogodišnje, 5. izdanje Festivala o pravima djece najveće je do sada – po broju djece koja će u njemu sudjelovati te broju inkluzivnih aktivnosti koje su započele u Zagrebu, a završit će u Koprivnici. Tijekom četiri dana trajanja Festivala u Koprivnici bit će ukupno prikazana 33 filma za djecu i odrasle, dok će najbolja domaća ostvarenja na temu prava djece u produkciji djece i mladih obići još 9 hrvatskh gradova u kojima su organizirane inkluzivne projekcije za osnovnoškolce i srednjoškolce. Festival o pravima djece i dalje je jedini inkluzivni festival u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci i odraslima s oštećenjem vida, odnosno sluha.

    unicef2


  Veza između književnosti i audiovizualnog stvaralaštva je u srcu ovogodišnjeg Festival o pravima djece. Stoga slogan ovogodišnjeg Festivala „Dobre stranice ne poznaju granice“ podsjeća na tu vezu, ali se i nadovezuje na nacionalnu kampanju „Čitaj mi!“ koja poziva na čitanje knjiga djeci od najranije dobi, najavili su danas organizatori i domaćini na otvaranju prvog inkluzivnog Festivala.

  Većinu festivalskih aktivnosti ove godine ugošćuje Grad Koprivnica, pa su tako svakoga dana trajanja Festivala u kinu Velebit organizirane večernje projekcije filmova za odrasle. U radionicama koje su također organizirane u sklopu Festivala sudjelovat će učenici koprivničkih osnovnih i srednjih škola, a u matinejama za osnovne i srednje škole koje će se paralelno održati u kinima Cinestar u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Šibeniku, Zadru, Dubrovniku i Slavonskom Brodu te u kinu „Velebit“ u Koprivnici sudjelovat će više od 6000 djece. Za trajanja Festivala u knjižnici Fran Galović, u Koprivnici, moći će se razgledati izložba fotografija na temu „Kako žive djeca u Hrvatskoj“ koju UNICEF organizira u suradnji s Hrvatskim zborom fotoreportera.

  Festival o pravima djece organiziraju Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u suradnji s Gradom Koprivnicom, Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskim filmskim savezom. Cjelokupni program Festivala može se preuzeti na www.festivalopravimadjece.org