John Galliano @ Maison Martin Margiela

  Službeno je potvrđeno da je Galliano novi dizajner kuće Maison Martin Margiela, koja je u vlasništvu korporacije Only the brave čiji je šef Renzo Rosso, javnosti poznatiji kao osnivač brenda Diesel. Galliano će stvarati sve MMM kolekcije, i Haute couture i pret-a-porter, a prve radove otkrit će na tjednu Visoke mode u Parizu, sljedećeg siječnja. - Brend MMM spreman je za novo karizmatično vodstvo, otkrio je Renzo Rosso. - Vjerujem da je Galliano jedan od najtalentiranijih autora svih vremena i smatram da će se odlično uklopiti u svoj novi modni dom. Veselim se njegovim kreacijama koje su uvijek izazivale i mijenjale svijet mode, smatram da samo on može stvarati takav modni san. Uvijek vjerujem u hrabre ljude, a on je definitivno jedan od takvih - .

  Paolo Roversi john galliano
  John Galliano / foto: Paolo Roversi


  Nakon što je Galliano neslavno napustio Dior 2011., oko njegovog su se novog angažmana pojavljivale brojne špekulacije. No, tek sada on je spreman za nešto novo, pružena mu je nova šansa kojoj je dorastao, osmisliti i reinterpretirati novu viziju za kuću Maison Martin Margiela koja je oduvijek poznata po statement komadima i začudnoj modnoj formuli. A to je nešto drugačije, baš kao što voli i John Galliano. No, kad je riječ o osobinama, Martin Margiela (koji je kuću pod vlastitim imenom napustio 2009.) je sve samo ne vidljiv, oduvijek je volio biti odsutan sa scene, intervjui su mu bili mrski, google jedva zna kako on izgleda. Istovremeno, Galliano je sam za sebe ikona, on je stilska enciklopedija, za svaku se svoju reviju dodatno stilizirao, kao da još naglašava tu cijelu paradu. On je bio šlag na kraju. Sada ulazi u jednu novu sagu, no vjerojatno će ostati vjeran sebi jer to je dio njegovog ne samo imidža, već i izričaja, kao i osobnosti. No, kako će on surađivati s brendom odnosno njegovim karakteristikama koje nerijetko uključuju minimalizam i bazne boje, dok on voli šarenilo i eksplozivne maštarije, vidjet ćemo…

  MMM haute couture jesen 2013 11
  Martin Maison Margiela Haute Couture jesen 2013.


  Gallianova je karijera bila puna turbulencija: nakon što je 1988. diplomirao na Central Saint Martins, pokrenuo je vlastiti brend, no ubrzo je bankrotirao. Dizajner rodom iz Gibraltara potom se uputio u Pariz, gdje mu je šansu pružio direktor kuće LVMH, Bernard Arnault: mladi je dizajner 1995. godine naslijedio samog Huberta na čelu kuće Givenchy. Time je John Galliano postao prvi autor koji šefuje nad francuskom modnom kućom Visoke mode. Bio je to veliki korak za dizajnera, ali bome još veći za Francuze. Barem kad je o modi riječ. Godinu dana kasnije sjeo je na čelo kuće Dior i povijest je mogla požeti… Ubrzo je Galliano razmahao  svoj bogati talent, spojio je show s modom i time ostavio trag od samih početaka svog slavnog rada. Tijekom godina u Dioru Galliano je dobio brojne nagrade, među njima i CFDA za međunarodnog dizajnera godine i British Fashion Award 1997. godine. No, nisu mu bile prve: britanskim dizajnerom godine proglašen je još 1987., 1994. i 1995.

   

  galliano dior
  Galliano i njegova raskošna Dior revija 2005...

  john galliano jesen 2014 2
  ... i pret-a-porter pod vlastitim imenom za ovu jesen