Username *
Password *
Remember Me

Kroz nekoliko dana Zagreb će ugostiti švedsku glazbenicu Katarinu Rimpi i grupu Jarŋŋa u Vip Club-u. Veleposlanstvo Kraljevine Švedske je ovaj koncert organiziralo povodom obilježavanja isteka godine u kojoj je švedski grad Umeå bio prijestolnica kulture Europske unije 2014.godine - grada koji ima važnu ulogu u kulturi i životu Sami naroda u Švedskoj.

Jarnja Katarina Rimpi foto

-Počašćeni smo što možemo organizirati jedan vrhunski glazbeni događaj u ovo posebno doba godine. Kroz koncert Katarine Rimpe, svi gosti će moći uživati u glazbi Sami naroda. Bit će to  jedinstveni glazbeni događaj jer nikad do sada Joik nije bio predstavljen u Hrvatskoj. Ovako važnim kulturnim događajem htjeli smo ukazati i na raznolikost švedske kulture koja je iznimno bogata te zahvaliti švedskom gradu Umeå koji je bio prijestolnica kulture Europske unije 2014. godine - istaknuo je Lars Schmidt, Veleposlanik Kraljevine Švedske u Hrvatskoj. Katarina Rimpi i grupa Jarŋŋa izvode tradicionalnu glazbu Sami naroda koja se naziva Joik. Ova vrste glazbe ima jednu od najdužih glazbenih tradicija u Europi te se većinom pjeva u a cappela stilu. Ono što je zanimljivo za Joik je da govori o ljudima, prirodi, životinjama i priča priču. Sammi narod kaže da se Joik ne pjeva nekoj osobi, pojavi ili životinji već joikuješ tu osobu, životinju ili pojavu.

Umea-in-Sweden-is-the-European-Capital-of-Culture-2014
Švedski grad Umeå - prijestolnica kulture Europske unije 2014.godine

Osim kroz zanimljivu glazbu, publici će se na neposredan način predstaviti i Sami narod koji sebe smatraju Indijancima sjevera, a ujedno su jedan od najstarijih naroda Europe. Danas Sammi narod uživa autonomiju i zaštitu svojih kulturnih tradicija na čitavom području svoje transnacionalne domovine (i nacije) zvane Sapmi, koja se prostire od Norveške, preko Švedske i Finske do Rusije.