O slobodi / Frida Kahlo Nere Stipičević

  Protekli vikend u zagrebačkoj je galeriji Velvet najavljen je i predstavljen prvi samostalni projekt naše glumice i umjetnice Nere Stipičević - FreeDA. Riječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta, nastao kao igra riječi imena slavne slikarice poznate po autoportretima, ali i utjecaju na scenu stila, mode i ljepote (obrve i cvjetni aranžmani za kosu!), otkriva potrebu autorice da se umjetnički oslobodi i poveže različite načine izražavanja. Nera će također predstaviti projekt i izvesti najavni performans u trajanju od 15 minuta 31. siječnja 2015. u sklopu Noći muzeja u Muzeju za umjetnost i obrt.

   freeda opn
  Nera Stipičević kao FreeDa - predstava će putovati i gostovati po Hrvatskoj, ali i po kulturnim centrima Europe gdje je Nera imala priliku gostovati i educirati se


  Umjetnica će spontano prilaziti posjetiteljima i komentirati izložene predmete koje isti promatraju. Moguće je i da će glumica u nekom trenutku, među ljudima, povedena osjećajem slobode i spontanosti, početi svirati i pjevati – komunikacija, kao i interakcija ovdje su kao umjetnički začini. Koji na kraju definiraju rezultat, a time i djelo. Sloboda koju nose umjetnici ne ograničava prostor stvaranja. Na jedan tako direktan način posjetitelji će se nesvjesno upoznati s dijelovima sadržaja predstave čija je premijera planirana za 19. veljače 2015. u galeriji Velvet.

  freeda ekipa
  Nera Stipičević, Dean D., Mia Biondic i Petar Cvirn

  Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je privatno i/ili umjetnički povezana tako da autorski tim čine uz Neru kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Saša Šekoranja – akademski slikar (intervencije na plakatima); Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.

  Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg  i iza kojeg se glumica skriva. Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu, povezali su umjetnicu iz malog grada Makarske i autoricu iz Meksika. Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta.

  freeda velvet

  bend

  freeda 3

  freeda monika i nera
  Među Nerinim gostima bila je i Monika Kravić