Username *
Password *
Remember Me

- Kad se pojavio na sceni Top of the Pops, jednom je prilikom ispričao Elton John, Bowie je izgledao i zvučao poput prave umjetničke instalacije. Bilo je to onako wow! Nismo ništa slično vidjeli do onda… - . Bio je to jedan sasvim neobičan četvrtak sredinom 1972. godine. A za generaciju koja je očekivala nešto žestoko i posebno – u vrijeme hipija, Vijetnama, seksualne revolucije i tektonskih promjena u društvu, svestrani umjetnik David Bowie došao je kao naručen.

1david-bowie

Genijalac koji je imao niz uloga, bio priča sam za sebe, a savršenu glazbu da ne spominjemo, označio je prošlo stoljeće i utabao put brojnim drugim kolegama… Prisjetimo se njegove glazbe i odličnih outfita kojima se dive i brojni današnji stilisti, vizažisti, frizeri. Bio je jedan od prvih koji je surađivao s dizajnerima kako bi zajedničkim idejama osmislili njegov izgled a i svaki je album (a time i prateća promjena stila) zahtijevao totalni makeover koji je Bowieu opet pristajao kao saliven.


David Robert Jones rođen je 8. siječnja 1947. godine u Brixtonu (London) te je već kao tinejdžer pokazivao iznimnu sklonost glazbi. Prvi uspjeh bio je Space Oddity, pjesma koja se popela na sam vrh top lista u Velikoj Britaniji, u srpnju 1969. godine. Tri godine nakon toga kreirao je alter-ego Ziggy Stardusta kad je svijet osvojio pjesmom Starman te albumima The Rise and Fall of Ziggy Stardust i The Spiders from Mars. Bio je to apsolutno novi paket – ne samo glazbeni, već i vizualni. Publika se naprosto zaljubila u sve to, a svijet glazbe dobio je novu ikonu. Bowie prezime bilo je zapravo ono njegove prve supruge, Angele, s kojom je bio u braku u sedamdesetima, a nakon toga oženio se s manekenkom Iman, 1992. godine. 

bowie aladin sane 1000px


David Buckley, autor biografija, istaknuo je da je Bowie promijenio ključne postavke rock glazbe, a glazbeni je kritičar Brad Filicky dodao da je ovaj utjecajan autor kroz pet desetljeća bio glazbeni kameleon, mijenjao i diktirao trendove ne samo u glazbi, već i modi. Krojio je glazbu prema sebi i tako izgledao. Kroz karijeru je prodao 140 miliona ploča, te dobio niz nagrada i priznanja za svoj rad. U Rock and Roll Hall of Fame ušao je još 1996. godine.

2015DavidBowie SpaceOddity Press 22051587746.gifbowie-624-1358356121david-bowie-album-by-albumdavid-bowie-quiz-1452179880-article-0david-bowie-ziggy-stardust-pin-upsDavid-BowieDavid-Bowiedavid bowie starman notjustalabel 712814192 0david lets dance cr

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location