Username *
Password *
Remember Me

Na modnim mukama serijal je tema koji donosi baš to, modne muke. Iako se neke žene i danas vole uvlačiti u te uske, krute forme (!?), ovaj odjevni predmet jedan je od onih koji stvarno nije imao nikakvu pametnu funkciju, već samo estetsku. Odnosno da ženi napravi super-uski strukić i naglasi prsa. I smanji mogućnost kretanja.

 Corset history

1. Padni u nesvjest! Kad gledaš, na primjer, Prohujalo s vihorom, vidjet ćeš (kao i u sličnim filmovima) žena se najednom uzbudi, stavi dlan na čelo i skljoka na pod. Ne, nije bila toliko zaljubljena, već ju je u disanju sputavao korzet, stoga se često dešavalo da žene viktorijanskog doba, a i ranije, naprosto padaju u nesvjest jer nisu mogle udahnuti više zraka.

 Corset history

2. Unutarnji ples organa.
Naravno da je i medicina imala mišljenje o tome, neki su smatrali da je upravo korzet kriv za visoku smrtnost žena (živjele su do oko 25-50 godina). Organi su se, naime, brutalno premještali, jer je većina žena u od 16. do 19. stoljeća korzet nosile tijekom čitavog života.

 

3. Catherine de Medici kriva je za sve.
Upravo je ona na francuski dvor donijela korzet iz rodne Italije kad je postala kraljica, odnosno supruga kralja Henryja II. Bila je to 1500. godina, a Francuskinje su ga (današnje top ikone ja-sam-prirodno-lijepa principa) objeručke prihvatile i ubrzo je dobio status nezaobilaznog u ljepoti svakodnevne žene.

 

4. Materijali? Željezo, drvo, bjelokost, kosti kita…
Kako bi pobjedile prirodu, žene su kod kuće radile korzete od krutih materijala koji bi sprječavao bilo kakav dodatan pokret. Naravno, što tvrđe, to bolje.

 

5. Nema saginjanja – korzet je čuvao leđa od savijanja! Kad joj je lepeza pala na pod, žena u korzezu je morala čučnuti ili bi joj, uostalom, dodao netko do gospode.

 

6. Lakše malo!
Empir, odnosno trend oko 1800. godine podsjeća na kratki top, doduše kruti, jer počinje noo doba, neoklasicizam, romantizam, prosvjetiteljstvo. Empir kroj ima haljine rezane ispod prsiju, nova moda pomalo daje disati.

 

7. Od malena.
Naravno da su i curice imale korzet. Pa udavale su se s 14 godina, morale su biti lijepe, definirane, sređene i – oblikovane.

 

8. Prosjek struka u viktorijansko je doba bio – 56 centimetara!

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location