Username *
Password *
Remember Me

One su Alex Morgan, Marta Vieira Da Silva, Hope Solo, Dzsenifer Marozsan, Sydney Leroux i Nikita Parris i najveće su zvijezde ženskog nogometa. Imaju vrhunske rezultate, a mediji ih predstavljaju kao ikone ovog sve popularnijeg sporta. Pratimo ih na FIFA Women’s World Cup u Francuskoj.

alex morgan world cup new

29-godišnja Amerikanka Alex Morgan najveća je zvijezda ženskog nogometa: - Kao mala sam bila super-kompetitivna, htjela sam pobijediti sve, i dečke i cure. Željela sam biti snažna. Nogomet sam otkrila tek s 14 godina i shvatila da mogu ostvariti svoj san! – rekla je Alex u više intervjua. Njezin suprug Servando Carrasco, također je američki nogometaš.

Marta Vieira Da Silva ima 33 godine i rođena je u Brazilu, UNICEF-ova je ambasadorica dobre volje i jedna od najboljih sportašica svijeta. Bila je pobjednica FIFA igračice godine čak šest puta: od 2006. do 2010. te 2018. Iako je radi spola nisu puštali da igra nogomet kao djevojčica, Marta se izborila ući u nogometni klub dječaka, dok je nije otkrio scout kluba Vasco Da Gama, kad je htio okupiti žensku nogometnu momčad.

Još jedna Amerikanka, Hope Solo jedna je od najboljih ženskih golmana. Dvostruka je Olimpijka, ima 37 godina i već s 12 godina odlučila je da će biti nogometašica. Objavila je biografiju Solo: A Memoir of Hope, 2012. godine, u suradnji s novinarkom Ann Killion. Knjiga se popela na 3. mjesto The New York Times Best Sellera u non-fiction kategoriji.

Dzsenifer Marozsan je 27-godišnja Mađarica koja igra za jedan od najboljih žensko-nogometnih klubova, Lyon te je u reprezentaciji Njemačke. Iako je jedna od najpopularnijih u svijetu sporta, ona ne voli da se o njoj priča ikako drugačije osim o sportu: - nisam osoba od razgovora, sve o meni govori moja igra, moj uspjeh na terenu. Na kraju dana, bitno je koliko si dala za svoj tim, koliko si doprinijela uspjehu ekipe – istaknula je 27-godišnja Dzsenifer u jednom od rijetkih intervjua.

29-godišnja Sydney Leroux ima kanadsko-američko porijeklo, rođena u Kanadi, igra za SAD. Dolazi iz sportske obitelji te je dobitnica zlatne medalje na Olimpijadi. U jednom od intervjua je komentirala kako se oporavlja nakon tekme: - nakon svake utakmice bitno mi je da se tijelo obnovi i odmori, a omiljeno piće u tim trenucima mi je – kakao! - . Udana je za američkog nogometaša Doma Dwyera s kojim ima jedno dijete.

nikita parris

Nikita Josephine Parris rođena je 1994. u Liverpoolu i ima sestru koja se također bavi tradicionalno muškim sportom – boksom. Ova snažna cura ima i humorističnu stranu jer je članice njezina tima opisuju kao onu osobu koja kad uđe u prostoriju, svi su odmah bolje volje. Nikita je opaka na terenu, ali voli šale i dobru zezanciju.