Username *
Password *
Remember Me

Izložba Tatjane Politeo, Hello & Home, otvorena je prošli tjedan u Galeriji Kranjčar te traje do 27. srpnja 2019.

Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo
Elvira Kranjčar i Tatjana Politeo

 

- Tijekom svoje umjetničke karijere Tatjana Politeo izgradila je prepoznatljiv likovni izričaj što se zasnivao i još uvijek zasniva na nekoliko ključnih odrednica: posezanje za kompozicijsko-oblikovnim principima bliskim dječjem crtežu, česta upotreba slova odnosno riječi – katkada posredstvom kolažnih postupaka a katkada izravnim ispisivanjem - kao važnih čimbenika vizualnosti i, napokon, nadasve usklađeno tretiranje linijskih i plošnih sekvenci prilikom kreiranja dvodimenzionalna prostora slike – istaknuo je kustos Vanja Babić.

Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo

- U najnovijem ciklusu Tatjaninih slika što ga je nazvala Hello & Home spomenute odrednice itekako su vidljive te kao takve savršeno korespondiraju s autoričinom osnovnom nakanom. Tatjana, naime, posjeduje istančan osjećaj za naraciju, pri čemu će sadržaj njezinih slika izvirati neposredno iz naslikanih formi te na taj način djelovati uvjerljivo, ali istodobno i zavodljivo, da ne kažemo simpatično. Radi se o slikama koje, zapravo, odražavaju umjetničinu proživljenu stvarnost; one su izrazito životne, a njihova narativnost proizlazi iz svojevrsne mentalne empirije. Cjelokupni ciklus ima i svoga protagonista, a to je simpatični miš, uvijek prikazan kao silueta, koji će se ponekad nalaziti u društvu psa-praseta - .

- Osnovna karakteristika Tatjaninih najnovijih slika svakako jest tamna pozadina na kojoj se odvijaju prizori smješteni u enterijere ili eksterijere. Ovi prizori obiluju toplom i optimističnom atmosferom, ali slikarica ipak uspostavlja stanovit odmak od promatrača. Ona, naime, sugerira kako se ono što promatramo ipak odvija na imaginarnim televizijskim ekranima, čime u cjelokupni ugođaj lucidno unosi diskretno iskazanu svijest o njegovoj nužnoj artificijelnosti. – zaključuje Babić.

Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo

Vanja Babić i Tatjana Politeo

Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo

 Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo

Josip Tešija, Desanka Vranjican, Tihana Harapin Zalepugin, Mira Wolf i Zdenka Mesić

 

Elvira Kranjcar i Tatjana PoliteoElvira Kranjcar i Tatjana Politeo

Paulina Jazvić

Elvira Kranjcar i Tatjana Politeo

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location