Username *
Password *
Remember Me

Nemam kristalnu kuglu, ali ako je suditi po promjenama i projektima koji se u posljednje vrijeme „kuhaju“ na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, našoj se modnoj sceni smiješi svijetla budućnost. Naime, noviji projekti donose ne samo promjene, već i temelje za iste.

Novo poglavlje za mlade dizajnere i njihovo zapošljavanje

Zadnjih par godina atmosfera se na sceni promijenila, u pozitivnom smislu, jer Tekstilno-tehnološki fakultet poduzima konkretne korake koji će oformiti i uokviriti bolju i proaktivnu budućnost hrvatskog modnog dizajna i dizajnera. Naime, okrenuta je nova stranica, zahvaljujući dekanici prof. dr. sc. Gordani Pavlović. Nedavno otvorena izložba „Priče koje kroje Varteks“, u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, samo je jedna od suradnji koje ovaj fakultet u posljednje vrijeme poduzima. Puno ime projekta je: Sporazum o suradnji na znanstveno-istraživačkim, umjetničko-istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima sa tvrtkom Varteks d.d., sklopljen u ožujku ove godine. Zanimalo me – koji su još aktualni projekti i kako dekanica misli podići nivo našeg modno-dizajnerskog obrazovanja? Odgovore su mi dale prof. dr. sc. Gordana Pavlović i izv.prof.art. Jasminka Končić.

Andrea Hess Tjedan dizajna u Laubijpg
NELA GRŽIN

Širenje mreže, osiguravanje podrške i povećanje razmjene studenata

U posljednje vrijeme ostvareno je i započeto niz suradnji, ističe dekanica. Osim toga, cilj je: - međuinstitucijsko i međunarodno povezivanje sa svim relevantnim institucijama u zemlji i inozemstvu u svrhu: širenja mreže, osiguravanja podrške, promocije sudionika projekata, povećanja broja razmjena studenata kroz programe mobilnosti, prijave i realizacije zajedničkih projekata. Nadalje, u planu je uvođenje studenata u svijet mode i tehnologija, a na temelju kreativnih potencijala studenata, stjecanjem prijeko potrebnih praktičnih znanja i iskustva, osmišljavanjem tema čiji bi rezultati bili primjenjivi u realizaciji - tumači dekanica Pavlović.

Varteksovo stipendiranje mladih talenata

Jer, nastavlja dekanica Pavlović: - Trebamo stvoriti mlade stručnjake sa širokim spektrom znanja i razumijevanja cjelokupnog procesa dizajniranja/stvaranja finalnog proizvoda – od ideje do realizacije te konačne prezentacije i plasmana na tržište, uz poštivanje zadanih okvira i rokova izvršenja - .

Jedna od jačih suradnji upravo je ona s Varteksom te uključuje pružanje mogućnosti stipendiranja studenata svih smjerova obuhvaćenih djelovanjem Fakulteta te njihovog zapošljavanja nakon diplome! Izuzetno je važna, komentira dekanica, kontinuirana suradnja koja može rezultirati i gospodarskim rastom, a time i otvaranjem novih radnih mjesta, čime bi se olakšao ulazak mladih stručnjaka na tržište rada.

 Andrea Hess Tjedan dizajna u Laubijpg
FILIP VAJDA

Studenti koji su osvajaju svijet

Osim s dekanicom, popričala sam i s izvanrednom profesoricom Jasminkom Končić, koja je vodila i mentorirala sve naše dizajnere koji vani kroje uspješnu karijeru: - Matija Čop živi i studira na St. Martinsu u Londonu te je surađivao s brendovima Marc Jacobs i Vivienne Westwood, Saša Hortig radi u Stockholmu u kompaniji Acne, koja je dio grupacije H&M, Marko Petrić Sadak je u Berlinu. Staša Doblanović Rendall već godinama potspisuje inovativan Staša Design u Londonu dok je Maja Podrug Mayn u Amsterdamu - . Još jedan izuzetan autor je Tomislav Mostečak koji je, nakon uspješne domaće, ostvario karijeru u kući Kenzo u Parizu.

Na studiju modnog dizajna sa studentima provodimo čitav niz raznovrsnih aktivnosti usmjerenih ka konačnom cilju: formiranju profiliranog modnog dizajnera spremnog na kritičko promišljanje okoline i vlastitog rada u kontekstu vremena – ističe izv.prof.mr.art. Jasminka Končić. - Cilj je razvijati svijest o važnosti produkcije i prezentiranja vlastitog rada te već za vrijeme studija skupiti dragocjena iskustva o važnosti prezentacije vlastitog rada u širokom spektru aktivnosti od modnih revija do izložbi i radionica - .

 Andrea Hess Tjedan dizajna u Laubijpg
NIKOLINA KRSTIČEVIĆ

Konceptualizacija je naš imperativ i brend

Kako započinje taj proces? - Aktivnim pristupom promišljanju vlastite modne ideje, a intenzivira se na diplomskom studiju modnog dizajna. Unutar dvije diplomske godine studija studenti prolaze kompleksan te nadasve intenzivan proces razvijanja modnog koncepta kojeg prati realizacija i prezentacija vlastitih kolekcija. Rekla bih da je konceptualizacija naš imperativ i brend u radu sa studentima, što se da komparativno primijetiti na nemalom broju međunarodnih modnih natjecanja na koja šaljemo naše najuspješnije studente - .

S obzirom na nerazvijeni modni sistem u Hrvatskoj, kod studenata razvijaju svijest o potrebi natjecanja te prezentacije vlastitog rada na međunarodnoj sceni kao jedinom mjerodavnom lakmusu kvalitete!

- Na godišnjoj razini šaljemo jedno do dvoje studenata na međunarodna modna natjecanja. Unazad nekoliko godina studenti su prikazali svoje kolekcije na natjecanjima poput Mittelmode u Goriziji (Matija Čop), Habitus Baltija u Rigi (Lidija Lovrić, Vedrana Mastela, Suzana Koprivnjak, Jelena Holec, Matija Čop), Gombold Ujra u Budimpešti (Marko Petrić, Mateja Bosek) te iD Dunedin New Zeland (Damir Begović). Najsvježiji primjer takve prakse je Fashion passport 2019 u Sarajevu na kojem Hrvatsku predstavlja Dominik Brandibur - ispričala mi je Jasminka.

Naglašava i da ovakva kvalitetna natjecanja prati i magazin Vogue te su kolekcije nekolicine naših studenata objavljene u njegovu talijanskom izdanju (Duje Kodžoman, Matija Čop, Saša Hortig).

 Andrea Hess Tjedan dizajna u Laubijpg
ANDREA HESS // TJEDAN DIZAJNA U LAUBI

Dokazana kvaliteta naših diplomanata i generacijska interakcija

- Kao institucija, s jedne strane odgovorni smo producirati kvalitetu, a s druge prezentirati je javnosti. Upravo vođeni tom idejom, unazad šest godina najbolje modne kolekcije, sad već kontinuirano tijekom mjeseca svibnja, prikazujemo u prostoru Francuskog paviljona na modnoj reviji DIPMOD u organizaciji Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a uz svesrdnu tehničku pomoć Studentskog centra – tumači Jasminka. - Svjesni kvalitete naših diplomanata, uvidjeli smo potrebu za uvođenjem DIPMOD nagrade za najbolju diplomsku kolekciju koja je novina unazad dvije godine. Važno je napomenuti da je uvijek jedan član žirija prošlogodišnji pobjednik te i na taj način potičemo suradnju bivših studenata s novim generacijama pri čemu dolazi do generacijske interakcije i razmjene iskustva što se našim studentima pokazalo krajnje poticajnim - .

Kao posebno uspješan oblik takve pozitivne prakse navodi suradnju s modnim dizajnerom Matijom Čopom kao trenutno jednim od naših najafirmiranijih modnih imena. – Za njega mogu slobodno mogu reći da neizmjerno cijeni i podupire naš rad te nam njegovo prisustvo kao člana žirija ili pak gosta DIPMOD-a, na kojem je i sam stasao, predstavlja dodatni motivacijski faktor za mlade diplomante - ističe Jasminka.

Domaći modni dizajn kao relevantan dio cjelokupne ponude na svim područjima dizajna

Od promocije na području Hrvatske ističe Izložbu hrvatskog dizajna koja se kao bijenalni tip izložbe događa svake dvije godine u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva te predstavlja presjek cjelokupne dizajnerske prakse na području Hrvatske. - Činjenica da je i modni dizajn našao svoj prostor na njoj veseli i dodatno afirmira nova dizajnerska imena što je ujedno i domaća potvrda kvalitete naših studenata – veli Jasminka. - Kao izuzetno bitan program za naše studente izdvojila bih i program galerije Bernardo Bernardi koja svojim programskim usmjerenjem sve veći prostor daje upravo modnom dizajnu te na godišnjoj razini postavlja samostalne izložbe naših bivših studenata - .

Andrea Hess Tjedan dizajna u Laubijpg
INES ZRNC GREGORINA // CRVENO


Novo poglavlje, profitabilno, kreativno i ekonomski unaprijeđeno!

Evo, priča se zavrtjela, okreću se neke nove stranice, jer novi postav na TTF-u okrenuo je novu stranicu za naše mlade modne dizajnere i buduće autore. Trenutno su dizajneri često prepušteni sami sebi i otvaraju ateljee te se snalaze kako znaju i umiju, no vjerujem da će se i to promijeniti te će se stvoriti neka platforma koja im osigurava posao nakon TTF-a.

Jer, moda je, na kraju krajeva, ogroman biznis, a dizajn je itekako profitabilan element na ekonomskoj sceni svake države. No, ništa bez edukacije, suradnje, partnerstva i, naravno, vizionara na TTF-u koji će se pobrinuti da za desetak godina naša scena educiranih modnih dizajnera bude puno zdravlja, inovativnija i bogatija.

D.P.Z.

 Andrea Hess Tjedan dizajna u Laubijpg
NIKA VRBICA

SURADNJE Tekstilno-tehnološkog fakuluteta s raznim kompanijama

Varaždinske barokne večeri: Suradnja u organizaciji i sudjelovanje na forumu, radionici i modnoj reviji na temu održive mode u suradnji sa Švedskim veleposlanstvom, Sveučilištem u Borasu, Varteksom i Gradom Varaždinom, 1. listopada 2019., Varaždin.

Ugovor o suradnji s tvrtkom Comprom Plus d.o.o.: Suradnja radi obavljanja stručne prakse za studente Stručnog studija u Varaždinu, 04. ožujka 2019., Zagreb/Varaždin.

Ugovor o suradnji s tvrtkom Varteks d.d.: Suradnja radi obavljanja stručne prakse za studente Stručnog studija u Varaždinu, 04. ožujka 2019., Zagreb/Varaždin.

Ugovor o poslovnoj suradnji s tvrtkom Badel 1862 d.d.: Poslovna suradnja vezana uz organizaciju i provedbu Natječaja za dizajn promotivne majice za brend „Vigor“ društva Badel 1862 d.d., 11. ožujka 2019., Zagreb, red. prof. art. Andrea Pavetić; izv. prof. art. Koraljka Kovač Dugandžić.

Ugovor o poslovnoj suradnji sa tvrtkom Tekstilpromet d.d.: Poslovna suradnja vezana uz organizaciju i provedbu Natječaja za izradu raporta uzorka za posteljinu za brend DOMO Tekstilprometa d.d., 15. svibnja 2019., Zagreb, red. prof. art. Andrea Pavetić; dipl. ing. Ivana Žanko Barna, asistentica.

Suradnja s tvrtkom Varteks d.d.: Realizacija projekta „Razvoj mladih dizajnera“, 10. svibnja 2019., Zagreb/Varaždin, Izv. prof. Paulina Jazvić.

Suradnja s tvrtkom Varteks d.d.: Suradnja u organizaciji popratnog programa radionica i evenata projekta izložbe „Priče koje kroje Varteks“, 4. rujna 2019., Zagreb/Varaždin.

Suradnja s Muzejom suvremene umjetnosti: Suradnja sa studentima na projektu izložbe „Exitment“, 24. svibnja 2019., Zagreb, izv. prof. art. Koraljka Kovač Dugandžić; Lea Popinjač, predavač.

Suradnja s Muzejom za umjetnost i obrt: Dobrotvorna aukcija dizajnerskih ruksaka od recikliranih reklama s plemenitim ciljem pružanja podrške radu udruzi Krijesnica koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima. 30. studenog 2018., Zagreb, izv. prof. Paulina Jazvić; Ivana Mrčela, asistentica.

Suradnja s Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu: Realizacija glazbeno-scenskog djela (mjuzikla) „Šuma Striborova“ u suradnji sa Učiteljskim fakultetom, Akademijom dramskih umjetnosti i Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu, akademska godina 2018./2019., Zagreb, doc. dr. art. Ivana Bakal; ak. slik. graf. Marin Sovar, predavač.

Suradnja s Akademijom dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu: Realizacija 21. projekta ispitnih produkcija Odsjeka glume i Odsjeka kazališne i radijske režije, kostimografija, akademska godina 2018./2019., Zagreb, doc. dr. art. Ivana Bakal.

Suradnja s Akademijom dramskih umjetnosti, Akademijom likovnih umjetnosti i Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu: Realizacija projekta glazbene komedije „#Priležnici“, akademska godina 2018./2019., Zagreb, doc. dr. art. Ivana Bakal.

 Andrea Hess Tjedan dizajna u Laubijpg
Marinić Antonia-izložba u dvorcu sv Križ Začretje

Bivši studenti TTF-a- danas uspješni modni dizajneri, kostimografi, modni urednici...

AKTIVNI KAO MODNI DIZAJNERI

Milena Rogulj
Anita Štulec / A SHoo
Ksenija Vrbanić / X Design
Silvio Vujičić / brend E.A. 1/1S.V.
Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica / brand ELFS
Igor Galaš / pletenje / brend Mamita
Ana Marija Ricov
Igor Dobranić / IGOR fashion brand
Nataša Jeletić / Nataša Jeletić studio
Tihana Mikša Perković / brend Tihana Mikša
Ivica Klarić / IK studio
Ivica Skoko / Ivica Skoko d.o.o.
Nataša Mihaljčišin / Studio I-GLE, sada vodi vlastiti brend
Matija Čop / moda, kostimografija
Damir Begović / Twins
Manuel Maligec / radi za brend Maison Margiela
Ognjenka Antunac / LINK
Zoran Mrvoš
Adrijana Subotić Pjajčik / brend Etna Maar
Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević / Boudoir
Vesna Karuza and Senija Radić / Karaka design
Ivan Alduk / Alduk
Ruža Hodak / Studio Hodak
Robert Sever
Tomislav Bahorić / Spirit by T.B.
Ivana Janjić
Ivana Žanko
Sandro Faber
Tomo Jerčić
Pavla Aleksić
Marija Koštić
Nikola Barbir
Martina Herak
Marija Kulušić

Andrea Hess Tjedan dizajna u Laubijpg
DOMINIK BRANDIBUR

TEKSTIL
Dženisa Pecotić, tekstil i kostimografija / Hrvatsko narodno kazalište
Dijana Vojak / Regeneracija
Katarina Ričko / Čateks

AKTIVNI KAO KOSTIMOGRAFI
Neven Mihić
Nataša Svekler / HRT
Ivana Zozoli Vargović / kostimografija i modni dizajn
Katarina Zaninović / kostimograf
Ana Savić Gecan / kostimograf
Oliver Jularić / moda, kostimografija
Marija Šarić Ban
Blagoj Mičevski

AKTIVNI KAO NOVINARI, UREDNICI, TEORETIČARI
Saša Joka / Elle Croatia, modni urednik
Dubravka Prpić Znaor / ITgirl.hr, Diva - Večernji list, novinarka i urednica
Silva Kalčić /
Ivana Čuljak / istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja
Lea Vene / kustosica u Galeriji Miroslav Kraljević

FOTOGRAFIJA, ILUSTRACIJA …
Mario Šestak / Bornfight, head of design
Goran Čižmešija / fotograf
Nataša Knežević / ilustracija

Andrea Hess Tjedan dizajna u Laubijpg
TEA BRUČIĆ