All you need is a Hat // STAŠA ČIMBUR predstavlja svoj AVANGARDNI potpis @ MUO

  Izložba All you need is a Hat zagrebačke primijenjene umjetnice i kitničarke Staše Čimbur otvorena je sinoć u MUO.

  Inovativna umjetnica predstavlja modne predmete koji otkrivaju njezino vrhunsko poznavanje zanata oblikovanja šešira. Negdje na granici umjetnosti i obrtništva nastaju njezine kreacije koje izlaze iz okvira trendova i postaju relevantni art objekti. Iako, kad ih netko stavi na glavu, mijenjaju i definiraju siluetu na avangardan način, donoseći neku novu vizuru i tumačenje stila. 

   stasa cimbur654

  Izložba predstavlja izbor od sedamdesetak šešira, oglavlja, fascinatora i objekata za glavu te seriju šivanih slika asamblaža nastalih u posljednjih desetak godina. Umjetnica ovim projektom ujedno obilježava dvadeset i pet godina od svoje posljednje samostalne izložbe u MUO.

  stasa cimbur654
  STAŠA ČIMBUR

  Na aktualnoj izložbi mogu se vidjeti različite izvedbe klasičnih i ekstravagantnijih oblika šešira i raznolik asortiman kitničarskih i nekonvencionalnih materijala. Kao zasebna cjelina izdvaja se serija nosivih objekata za glavu („Galija“, „Doručak za Alicu“, „Pepeljuga“, „Leteće stolice“, „Igla i konac'' „Vrijeme za čaj“, „Aladin“, „Leptir“), izvedenih od kaširanog papira i raznih pridodanih predmeta tretiranih građevinskim premazima. Neki od njih naslanjaju se na povijesnu ostavštinu kitničarstva, poput šešira Galija iz 2009. godine koji predstavlja svojevrsni hommage prvoj poznatoj kitničarki Rose Bertin (1747. – 1813.). Također, cilindar Vrijeme za čaj povezuje se uz ženske šešire 19. stoljeća koji su bili ukrašeni kavezima s pticama.

  stasa cimbur654

  Izložba donosi i različite kolekcije šešira kojima Staša demonstrira zanatsku vrsnoću oblikovanja, ali i onoga što za nju predstavlja nosivi ženski šešir u smislu modnog dodatka. Mogu se vidjeti šeširi oblikovani iz kitničarskih slamnatih traka, slame u metraži oblikovane na kalupu, te od slamnatih kaplina u kojima je prepoznatljiv tradicijski pristup, kao i bazična forma šešira. Izbor iz kolekcije filcanih šešira izrađenih od ovčje ili zečje dlake odiše elegancijom, a udovoljavaju zahtjevima udobnosti nošenja. Oni čine jednostavnu varijantu klasičnog ženskog šešira zatomljene zaigranosti koja čini suprotnost, primjerice, seriji otkačenih fascinatora među kojima je izloženo i nekoliko primjeraka iz vlasništva Josipe Lisac.

  stasa cimbur654

  Scenografski aranžman izložbe upotpunjuje autorska serija „tekstilnih šivanih slika”, koje je autorica započela raditi 2009. godine s namjerom da stvori adekvatni imaginarni supstitut za sve koji šešire ne nose i radije u njima uživaju na voajerski način. Asamblaži predstavljaju Stašin izraz mode kao prvenstveno osjetilne fascinacije potaknute taktilnim dražima volumena i tekstura tkanina ili linearnim shematizmom modne ilustracije.

  Poigravajući se sa stereotipima, autorica kroz isticanje kostimografske prirode modnog ponašanja komentira lošu naviku modnog voajerizma, a to čini pod šeširom pitanja o mogućnosti izmicanja iz vizualnog obrasca stiliziranoga ženskog identiteta.

  stasa cimbur654

  Staša Čimbur, poigravajući se s klasičnim formama, ali i metaskulpturalnim ekstravagancijama, smatra da je šešir najintrigantniji modni dodatak, koji moćima transformacije ili identifikacije uokviruje dojam o nečijoj osobnosti. Tako izložba All You Need Is a Hat okuplja različita materijalna ostvarenja ideje šešira kao klasičnog, elegantnog, provokativnog, prije svega nosivog modnog predmeta, no prilazi mu i kroz eksperimentalno poigravanje s konceptom nosivih objekata za glavu i fascinatora pretvarajući ga u samosvojni objekt – znakovitu ekstenziju tijela.

  stasa cimbur654

  Kustosice izložbe su Andrea Klobučar, viša kustosica voditeljica zbirke tekstila i modnog pribora, te Jasmina Fučkan, viša kustosica i voditeljica Zbirke skulpture i Zbirke bjelokosti iz Muzeja za umjetnost i obrt. Izložba je realizirana financijskom potporom Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu.
  Izložba ostaje otvorena do 2. veljače 2020.

   stasa cimbur654stasa cimbur654stasa cimbur654stasa cimbur654stasa cimbur654stasa cimbur654stasa cimbur654