Username *
Password *
Remember Me

Ove godine Norveška slavi 100 godina animacije, a Animafest (4. - 9. lipnja 2013.) joj kao rođendanski poklon daruje cijelu programsku cjelinu u kojoj ćemo vidjeti filmove od 1913. do danas. I to s razlogom, jer norveška je animacija zadnjih 15 godina u pravom usponu. Ovaj jedinstveni pregled norveške animacije, nazvan Slike sa sjevera – Norveška 1913-2013, jedan je od najopsežnijih takvih programa ikada prikazanih u Hrvatskoj. Ovom prilikom predstavljamo i tročlani festivalski žiri kojeg čine norveški profesor animacije i dokumentarnog filma Gunnar Strøm, Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, te Darko Bakliža, višestruko nagrađivani autor animiranih i eksperimentalnih filmova te profesor iz Hrvatske.

11


Norveška, zemlja koja broji samo nešto malo veći broj stanovnika od Hrvatske, doista se može pohvaliti impresivnim brojem filmova i nagrada, a najveća dostignuća, njih čak 23, gledat ćemo u tri programske cjeline – dvije s kratkometražnim filmovima i jednoj s dugometražnim.

Klasici i Suvremenici prikazat će najbolje od norveške kratkometražne produkcije od 1913. do danas, dok će u dugometražnom programu biti prikazana tri filma koji su, svaki na svoj način, postali ključni momenti povijesti norveške animacije. Jedan je "Oslobodite Jimmyja Christophera Nielsena", 3D-priča o četiri narkomana, tri mafijaša, pet vegana, četiri lovca i jednom slonu proglašena 2007. najboljim dugometražnim filmom u Annecyju. Danas se smatra ključnim filmom za razvoj kompjutorski animiranih dugometražnih filmova i široku uporabu kompjutorske obrade. Drugi dugometražni film koji ćemo vidjeti jest "Kurt postaje zao" iz 2008. godine. Film je rad studija Qvisten, koji je počeo kao tradicionalni animacijski studio, a danas se uglavnom bavi kompjutorskom animacijom. Trokut dugog norveškog metra na Animafestu zatvara "Velika nagrada Pinchcliffea", film iz 1975. godine rađen stop-animacijom po knjigama Kjella Aukrusta. Radi se o filmu koji je gledalo najviše Norvežana: njih je 5 milijuna, a ulaznica je prodano čak pet i pol milijuna. Film je remek-djelo autora Iva Caprina, čiji su radovi dugo bili jedini znak postojanja norveške animacije na svjetskoj sceni.

1


Prije 100 godina strip-crtač Sverre Halvorsen napravio je prve filmske karikature, a prava poslastica u programu bit će njegov kratki film "Roald Amundsen na Južnom polu", ujedno najstariji postojeći norveški animirani film. Ponovno ćemo gledati i dobitnika nagrade za originalnu videoprodukciju na Animafestu 1996, kratki film "Procesor", eksperimentalnu animaciju papira i kolaža autora Jana Otta Ertesvåga te dobitnika Oscara za najbolji kratki animirani film "Danski pjesnik".

2
Norvešku će u Zagrebu, osim filmova, predstaviti i jedan od tri člana ovogodišnjeg žirija – Gunnar Strøm, izvanredni profesor na Sveučilištu Volda, gdje predaje animaciju i dokumentarni film, te stari prijatelj Animafesta. U odluci kome će iz ovogodišnjeg programa Velikog natjecanja pripasti glavna nagrada, Grand prix, sudjelovat će i Kanađanin Chris Robinson, umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi te cijenjena ličnost u svijetu animacije. Brz je na jeziku i odrješit za različitim govornicama te poznat po ispadima i netrpeljivosti spram isprazne retorike. Piše kolumnu "The Animation Pimp" na internetskoj stranici "Animation World Magazine". Od 2003. do 2011. objavio je trinaest knjiga. Trenutačno s umjetnikom Theodoreom Ushevom radi na crtanom romanu "My Balls are Killing Me" o vlastitom iskustvu s rakom testisa. Treći je član žirija Darko Bakliža iz Hrvatske, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti (Odsjek za animirani film i nove medije) i Studiju dizajna u Zagrebu te autor animiranih i eksperimentalnih filmova koji su višestruko nagrađivani i uspješno predstavljeni na mnogim svjetskim festivalima i filmskim smotrama. Najpoznatiji su među njima: Priča prva (2002), Spoj (2004), Teorija odraza (2006), Homo volans (2008), Format (2009), a trenutačno priprema i svoj prvi cjelovečernji 3D-film.

3


Podsjetimo se, u Velikom natjecanju Animafesta devet je dugometražnih animiranih filmova, koji se natječu za glavnu festivalsku nagradu – Grand prix. Krunu najpopularnijeg naslova nosi "Autobiografija lažljivca: Neistinita priča o montipajtonovcu Grahamu Chapmanu", o životu preminulog člana i osnivača slavnih Monty Pythona, Grahama Chapmana. Gledat ćemo jedan od najuspješnijih japanskih animiranih filmova, anime "Djeca-vukovi", francusko-belgijsku animiranu čaroliju, priču o nemogućem prijateljstvu miša i medvjeda te miljenicu festivalskih žirija Ernest i Celestina, ponešto drugačiju priču namijenjenu odraslijoj publici – "Tatsumi", o istoimenom crtaču mangi za odrasle, španjolski film "Bore o prijateljstvu u starijim godinama" snimljen prema nagrađivanom stripu Paca Roce koji je nakon objavljivanja osvojio publiku i kritiku te je prodan u 350 tisuća primjeraka.

4


Europsku animaciju predstavit će i talijanska vizualno raskošna adaptacija Collodijeve priče "Pinocchio", najnoviji film slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja, "Slika", te francusko-belgijski film i autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga "Usvajanje odobreno". Crni biser Velike konkurencije Animafesta film je "Snažni duhovi", hvaljena i nagrađivana distopijska priča debitantskog autora Chrisa Sullivana o životima Earla Graya, Gentiana Violeta i Victora Bluea, stanovnika jezivog industrijskog gradića.

781323242534445566