Username *
Password *
Remember Me

Fantastični showroom jednog od naših najboljih dizajnera (sakriven u lijepom dvorištu zagrebačke Mesničke 28), jučer je bio mjesto događanja još jednog zanimljivog ItGirls eventa, na kojem okupljamo blogerice i medije. Tema je bila – kako nastaju njegove ekskluzivne kreacije koje koštaju i po 14,000 kuna, jedinstvene su, ručno rađene, unikatne i pravi primjer primijenjene umjetnosti koja egzistira u realnim životnim situacijama, ali i samostalno, na lutki u nekom galerijskom prostoru.

obrop


Njegov showroom ima crveni tepih na kraju kojeg je veliko ogledalo. Naime, svaka Pavlinova klijentica osjeća se u njegovoj kreaciji ne samo kao zvijezda, već i kao princeza. Iako sve djeluje bajkovito, iza toga se krije, kao i obično, mukotrpan i dugotrajan rad, jer, kako kaže autor – kod nas vrijedi pravilo da je sve moguće, pa i skoknuti po neku tkaninu na drugi kraj svijeta - . Kakav raj! - Radimo dva tipa haljina, jedne su revijske, druge su za klijentice. Ove prve mogu biti i ne-prodajnog karaktera, no uvijek dio kolekcije za reviju posvetim komadima koji će se vjerojatno prodati, a drugi dio može biti i teatralan, po mojim osobnim preferencijama, željama, idejama, bez ikakvih ograda… Upravo radi toga troškovi naše revije su ekstremni - priča Pavlin. – Nikad nisam htio raditi klasičan pret-a-porter, već upravo ovo što sada radim. Zanimaju me tehnike Visoke mode i sad smo već došli do stadija kad samo 20 posto haljine radimo mašinski, a to je samo baza odnosno pod-haljina u svili, naravno, dok je ostatak je ručni rad. Imam dvije odlične asistentice s kojima sve svoje zamisli sprovedem u realnost - .

OP2


No, kako nastaju haljine? – Ima nekoliko faza. Prva je odabir materijala. Razgledavanje čipke, kako pada, koliko je gusto ukrašena i slično. Materijale nabavljam vani, konstantno putujem i kupujem nomadski. Moram priznati da je teško nabaviti kvalitetnu čipku, proizvodnja finih materijala u svijetu je sve lošija, tako da nije lako imati visoke kriterije… Zato, kad naiđem na dobru čipku, uvijek kupujem barem tri metra, i stalno ih zapravo gomilam, pa koristim kako mi dođe inspiracija. Cijena jednog metra kreće se od oko 600 eura, no zna se naći i po 150 eura, ali to je živa sreća. Kad vidim materijal, odmah znam kako bi haljina morala izgledati. Nakon odabira materijala radim skicu - .

3PAVLIN


- Ako je čipka teška i jako ukrašena, haljina će biti uz tijelo, tvorit će laganu ženstvenu liniju. Takve čipke lijepo padaju i stvaraju divnu dinamiku i tijekom pokreta. No, skica je jedno, a materijal je nešto sasvim drugo. Činjenica je da je skica tek ideja koja ne mora biti jednako dobra u realnosti. Zato se sve dalje radi kroz krojeve u papiru i na koncu se kroji u materijalu, te stavlja na lutku - .

4PAVLIN


- Baza je uvijek svilena. Ne razumijem kako netko može reći da je neka haljina svilena, ako je podstava od poliestera na primjer… Svila ne samo da je najudobnija, ona je lagana, a ako je gornji dio svileni, onda bazni kroj ne predstavlja neku razliku u cijeni, tako da smatram da svilene haljine uvijek moraju biti izrađene u cijelosti od te divne tkanine. Ukoliko se radi o kreaciji za klijenticu, ovo je prvi trenutak kad ona dolazi na probu. Baznu svilenu haljinu prilagođavamo njezinom tijelu - .

5PAVLIN


- Nakon toga kreće modeliranje čipke i stvaranje gornjeg sloja koji je uvijek na neki način ukrašen i stvaramo ga tehnikama Visoke mode. To je mukotrpan posao, svi šavovi se moraju prekriti tako da se ne vidi gdje je materijal spajan. Sve se radi ručno i taj dio traje najdulje. Ponekad mijenjam stvari u hodu, jer mi se nešto ne svidi, pa idem ponovo… Haljina je gotova kad sam zadovoljan s njom, kad je skladna, likovno i stilski. No, moram napomenuti da je svaka nova kreacija na neki način studija tehnika Visoke mode, jer me najviše zanima eksperimentiranje apliciranjem i stvaranje haljina koje su unikatne i jedinstvene - .

6PAVLIN7PAVLIN


Eto, tako je to u malom raju Borisa Pavlina gdje su sve cure princeze, no da bi im to priuštio, autor obilazi pola svijeta, u potrazi za fantastičnim teksturama koje na kraju imaju neponovljivu priču, smisao i, naravno, ljepotu.  

1EKIPABlogerska ekipa uživala je u mini predavanju tijekom kojeg je autor otkrio kompleksni i dugotrajni proces o kojemu ni ne razmišljamo kad gledamo sve te silne raskošne haljine...

11haljine12haljine14detalj16blokici
Dizajner je svima na kraju poklonio male blokove, s napomenom da nam svakodnevno kroz misli prolaze dobre ideje, no da mnoge od njih izgubimo... - Zato, stalno uz sebe imajte blok i olovku kako biste zabilježili one dobre ideje i jednoga dana ih ostvarili - .


Osim Borisu, jer nas je tako lijepo ugostio, najiskrenije zahvaljujemo i našim dragim partnerima iz Avona i L'Oreala koji su nam pomogli pri organizaciji još jednog edukativnog i zanimljivog ItGirls eventa! 

pokloniavonpokloniloreal