Username *
Password *
Remember Me

Luksuzno tržište mode ima i svoju tamniju stranu, svako malo na sudu se sastaju dizajneri, bivši modni suradnici i svi oni koji su se modom okoristili na ovaj ili onaj način. Posljednji slučaj koji je digao mnogo prašine u javnosti je Dolce&Gabbana: Domenico i Stefano su optuženi za utaju 400 miliona eura poreza, za što su proglašeni krivim, te dobili gotovo dvije godine zatvora svaki, da bi ih sada tužio i tražio 6 miliona eura slavni režiser Peter Fonda, radi korištenja njegovog Easy Ridera (film iz 1969. godine koji je Peter režirao, napisao scenarij i odglumio). No, dizajneri tvrde da su potpisali ugovor sa Sonyjem, kojim su definirali sva dopuštenja za korištenje tog slavnog lika. Kad vas krene, onda baš krene…

Tekst: Dubravka Prpić Znaor, glavna urednica ItGirl.hr, za potrebe kolumne na dalje.com (objavljeno 29. srpnja 2013.)

 

dolce gabbana fall2013 11Dolce & Gabbana 


Lice Ridera pojavljuje se kao dio jesenske kolekcije, no pitanje je koliko će krajem godine uopće D&G imati otvorenih dućana. Naime, najavili su mogućnost zatvaranja prodajnih prostora. Ako se to desi, bit će to velika šteta - iako su se dizajneri provukli s plaćanjem 7 posto poreza na prodaju vlastite tvrtke u Luxembourgu, umjesto 37 posto koliko bi morali izdvojiti za porez u Italiji, njihov je dizajn baš kao što to oni tvrde, izmijenio lice milanske mode i talijanske općenito. Fakat, djelomično su zaslužni za prepoznatljivost talijanskog dizajna diljem svijeta.

Taman usred ove zbrke ispalo je da je Matteo Marzotto, bivši glavni direktor modne kuće Valentino, koji se pojavljuje kao jedan od ključnih likova u dokumentarcu „Valentino: The Last Emperor“, također prevario svoju domovinu. On i njegova sestra usudili su se utajiti 71 milion eura, i to pri prodaji trećine modne kuće Valentino tvrtki International Capital Growth koja je također stacionirana u Luxembourgu. I opet, istom računicom, izbjegnuto je plaćanje visokih talijanskih poreza. Meni se čini da je ipak problem u Luxembourgu, svi tamo dolaze prodavati svoje skupe modne kuće i muljati s porezom.  

 

ooooChristian Louboutin


Vratimo se mi u Milano, gdje su se igrom sudbine na ovom slučaju našli isti tužitelji koji su vodili slučaj protiv dvojca D&G - Gaetano Ruta and Laura Pedio. Dakle, nakon legalno labilnog biznisa s kućom Valentino, Matteo je napustio spomenutu kuću, te se zaposlio u novoj - staroj zvijezdi modnog neba: brendu Vionnet. Tamo je bio do siječnja ove godine, no u međuvremenu je objavio i autobiografiju Flying High. Pa da, tko visoko leti, nisko pada, rekli bi cinici, dežurni moralisti i ona dva starčeka iz Muppet Showa. Ja kažem - pravda je spora, ali dostižna i svakom treba stati na rep, a naročito lopovima iz prvih redova.

Baš kao što je neki sudac Christiana Louboutina pecnuo po prstima jer je tužio kuću Saint Laurent da koristi, zamislite, crvene potplate na svojim cipelama, po kojima je CL i postao poznat, pa je tražio milion američkih dolara za odštetu. Prije manje od godine dana završio je sudski proces po kojemu su ipak obje strane dobile svoju zadovoljštinu jer je slučaj završio dogovorom: nakon što je sudac objasnio Louboutinu da je YSL još tijekom sedamdesetih godina koristio crveni potplat, te da on nije prvi, dao mu je za pravo da koristi isključivo tu karakteristiku kao zaštitni znak svog brenda. 

 valentino noir summer2013 2 crValentino


Da ne biste mislili da je to to... u medijima se neki dan pojavila informacija da je američka modna kuća  Abercrombie & Fitch pod istragom francuske agencije za zaštitu ljudskih prava, te da njezini agenti vjeruju da osoblje u dućanima zapošljavaju prema izgledu: „The Defenseur des Droits“ radi na slučajevima diskriminacije, te ima osnovane sumnje da kuća zapošljava modele koje onda slučajno "unaprijedi" u prodavače. - Fizički izgled ne smije biti uvjet za osoblje – istaknuo je Dominique Baudis, šef u „The Defenseur des Droits“. Da slučaj bude zanimljiviji, direktor kuće A&F Mike Jeffries izjavio je još 2006. u jednom od intervjua da je njihova odjeća namijenjena samo lijepim i cool ljudima - . Naravno, modna kuća može imati idole i ciljeve. Ipak, ove su tvrdnje rasističke i nisu primjerene za dobar imidž. S druge strane, možemo se furati na to da ćemo svi mi koji nosimo A&B biti lijepi! A-ha. Šalu na stranu. Osoblje mora biti sposobno prodati nam nešto i uvjeriti nas da nam dobro stoji. Mora imati pronicljiv karakter kojim će otkriti da li je netko spreman izdvojiti novce i ostaviti ih upravo u njihovom dućanu. Uostalom, A&F su poznati po golotinji na svojim reklamama, a odjeća im je u trećem planu. Gotovo da je nema. Samo buljite, predlažu nam, a nakon toga dođite kod nas i kupite neku odjeću.

tory burch prefall 2013 5 crTory Burch


Što se tiče optužbi za diskriminaciju, A&F izgubila je na sudovima u Americi i Velikoj Britaniji. Francuska agencija koja ih istražuje ne može ih osuditi, to može samo pojedinac koji je osjetio to na svojoj koži. I ako se to desi, mogli bi se ponoviti porazni rezultati. Što bi bilo u redu jer, iako je svijet danas opsjednut izgledom i ljepotom, brutalno je bezobrazno zapošljavati ljude sudeći po izgledu. Naivno? Zamislite sebe u toj ulozi i odmah će vam biti jasno. Takve stvari trebaju se sankcionirati.

Po sudnicama su se povlačili i bivši poslovni partneri i supružnici Tory i Chris Burch: nakon rastave Chris je pokrenuo liniju C.Wander koja je nemilo nalikovala na Torynu liniju poznatu u cijelom svijetu. Na kraju su dogovorili nagodbu, iako  su C.W kolekcije uistinu bile copy-paste njezine. Ponekad se radi o moćnicima, a ponekad o onim malo manje moćnima - na primjer asistentima i pomoćnicima. U drugoj polovici 2011. godine Diana Wang je radila kao pripravnik u Harper's Bazaaru, i to 40 do 55 radnih sati tjedno: pošto nije bila plaćena kako bi trebala, zatražila je pomoć pravde. Sudac je zaključio da je izdavačka kuća Hearst, u čijem je vlasništvu Harper's Bazaar, prekršila pravila rada, a Diana je dobila financijsku i moralnu zadovoljštinu. You go girl!


Hailey-Clauson-4Hailey Clauson


Slično se desilo i sada već poznatoj manekenki Hailey Clauson - njezini su roditelji tužili Urban Outfitterse koji su na majici iskoristili njezin neautoriziran 15-godišnji lik. Roditelji su ih tužili za 28 miliona i dobili parnicu. Danas je Hailey uspješan model, a brendovi paze malo više na to čije fotografije objavljuju i koliko te cure imaju godina. Vrti vam se u glavi od ovih cifri? I meni, ne mogu ni zamisliti te hrpe love, no kad s malo uđe u problem, tu su i autorska prava i povreda ovoga ili onoga, i skupi se toga. Još kad se u obzir uzmu zakoni i sposobni odvjetnici koji istinu okreću kao palačinku dok ne istresu iz nje zadnju mrvicu za koju se mogu uloviti, znamo da se tu radi o morskim psima, kojima plivanje i male ribe nisu problem. A moda je svijet luksuza. Velika imena jedu mala za doručak. Zato mi nije jasno, niti će mi ikad biti, kako to da dvojica dizajnera Domenico Dolce & Stefano Gabbana, koje smatram među najboljim kreativcima današnjice, uopće dođu u situaciju da varaju na porezu. 

Obožavam kako seciraju tu sicilijansku etno modu i prezentiraju je na svjež način. Mogu zamisliti što bi se sve dalo s našom etno produkcijom napraviti samo da se toga primi netko slične estetike i kreativnosti. No, hm, to je neka druga tema... No, ako su dečki krivi, ili je njihov financijski savjetnik htio malo uštedjeti, kazna se mora platiti kakva god bila. Jer, inače, ovi ostali veliki igrači reći će - ma koga briga, mi smo gore, oni su dolje, i odavde ne vidimo dobro te njihove male zakone… Slova su presitna.

 

dolce gabbana fall2013 5
Dolce & Gabbana

dolce gabbana fall2013 13
Dolce & Gabbana

 

 louboutin summer2013 6 cr
Christian Louboutin

tory burch prefall 2013 3
Tory Burch

 

valentino noir summer2013 6 cr
Valentino