Username *
Password *
Remember Me

Svaki mladi dizajner sanja da će moći kreativno predstaviti na strukovnom natjecanju, pa je Modni ormar, koji krajem svake godine organizira profesorica Nina Režek-Wilson s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, pravi san snova! Kad u proljeće krene natječaj, studenti bruse svoje olovke, ali i maštu. Ideja kao ideja – dug je put od početka do kraja, odnosno do njezine realizacije. - Uistinu, svake su godine sve bolji, jer već znaju da oni koji prođu na natječaju moraju biti ne samo vrhunski kreativni, već imati i obrazovanje u stvaranju, kreiranju i prilagođavanju ideje odjevnom predmetu - ističe prof. Režek-Wilson.

 

VanjaVeselić

Vanja Veselić

 

Ne samo da imaju odgovornost da osmisle nešto najbolje što mogu, već će im kreacije promatrati i žirirati žiri koji je teško okupiti, no Nina svake godine učini i to. Tu su sami znalci: Wendy Dagworthy, Predsjednica londonske Škole za tekstil i dizajn i ujedno predsjednica žirija, Stephen Higginson glavni urednik utjecajnog magazina International textile, umjetnik i kipar Wim de Blaiser, slavni modni dizajner iz Londona Louis de Gama (svake sezone predstavlja se kolekcijom na londonskom tjednu mode), Natalie Gibson, šefica odjela za Tekstil na londonskom St. Martins (legendarna institucija na kojoj su studirali brojni utjecajni dizajneri od Galliana do McQueena), Jessica Bugg s London College of Fashion, Donna Ives  predavačica na Art & Fashion university iz Kenta, Alex Brownless glavna urednica britanskog  magazina Arts & Thread, Martyn Roberts scout za londonski tjedan mode, poznata modna dizajnerica Hiroko Koshino, Bora Aksu dizajner iz Londona, Frederic Molenac pariški dizajner & umjetnik, londonski dizajner Jens Laugesen, Nic Peters doktor umjetnosti iz Bruxellesa, Jorge Moita dizajner iz Portugala i Safak Tokur dizajner iz Turske. Svi oni moraju se dogovoriti kome će pripasti glavna nagrada Modnog Ormara koja nosi ime pokojne dizajnerice Kaat Tilley, koja je također neko vrijeme bila jedna od članica žirija.

Osmi Modni Ormar trajat će tijekom cijelog studenog, a modne revije održavat će se između 7. I 11. u mjesecu, u Zagrebačkom plesnom centru. Naime, ostale dane bit će organizirane izložbe i promocije u zagrebačkim galerijama, a raspored ćemo objaviti naknadno.

 

Andrea HessValinea Vinger

Andrea Hess & Valinea Vinger


Modni je Ormar malo drugačije modno događanje; ne samo da traje danima, već se na njemu predstavljaju isključivo dizajneri s TTF-a. Obrazovanje je ovdje najvažnije, ističe Nina Režek-Wilson koja je u proces stvaranja mladih modnih nada uključena već dugi niz godina. Kako joj studenti dolaze s idejama, one se filtriraju na način da se mogu uklopiti u kulturu odijevanja, te da se mogu tekstilno oblikovati, a ipak da imaju neku priču i smisao. Ovdje je moda na ispitu: nije bitan trend, već kreacija koju je moguće odjenuti, a da pritom svaki gledatelj osjeti priču koja stoji iza toga. Zato studenti rade više kreacija, tvore capsule kolekcije, a svaka je kreacija i svaki je detalj poput puzzle koja ideju čini potpunom. Nešto drugačije, izazovno, kreativno i svakako spremno za budućnost. Budućnost hrvatske mode i kvalitetu obrazovanja.

Make-up: Marija Koprtla
Kosa: Sanja Jakupec

Anita Matijanić

Anita Matijanić

 

Anđelko Kaser

Anđelko Kaser

 

JelenaMatas

Jelena Matas

 

MirnaMihokovicFilip Kralj

Mirna Mihoković & Filip Kralj