308 protiv mina @ Lauba

  Svečano zatvaranje humanitarnog projekta 308 protiv mina, čiji je zaštitni znak Peugeot 308 kojeg je oslikao poznati umjetnik Lovro Artuković, održano je prije nekoliko dana u zagrebačkoj kući za ljude i umjetnost Laubi. Artuković je automobilu apstraktnog, pomalo organskog motiva, nadjenuo ime Ples.

  308 protiv mina auto

  Peugeot 308 Ples će se donirati rehabilitacijskom Centru M.A.R.E. u Rovinju koji je osnovan s primarnim ciljem rehabilitacije djece žrtava mina u cijeloj regiji, a Rotary klub Zagreb Sljeme i drugi Rotary klubovi u Hrvatskoj će tijekom nadolazećeg razdoblja vlastitim donacijama podržati projekt. Centar M.A.R.E. aktivan je od ljeta 2012. godine, a zanimljivo je napomenuti da se nalazi u zgradi nekadašnjeg dječjeg vrtića u krugu rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Prim. dr. Martin Horvat koja je tijekom sedam godina u potpunosti rekonstruirana iz donacija (Monako, SAD, Japan i drugih) i potpuno prilagođena za rad sa žrtvama minsko-eksplozivnih sredstava i drugim osjetljivim i marginaliziranim skupinama.


  308protivmina
  Gordana Brlek direktorica Paugeota, Dijana Pleština ravnateljica Vladinog Ureda za razminiranje, Lovro Artuković i Michèle Boccoz veleposlanica Francuske


  Dijana Pleština istaknula je: „Zahvaljujući najavljenim donacijama i angažmanu Rotary kluba Zagreb Sljeme i drugih Rotary klubova u Hrvatskoj možemo reći da je treća po redu akcija najuspješnija do sada. Najvažnija odrednica ovog projekta je zajedništvo i odlučnost u cilju pružanja normalnog života ljudima koji žive na minama ugroženim područjima“, zaključila je Pleština, istaknuvši kako Ured za razminiranje ujedno radi i na pokretanju razvojnih projekata na miniranim područjima, a koji u sklopu financiranja iz fondova Europske unije uključuju i komponentu za razminiranje.

  308 protiv mina cr


  Procjenjuje se da je u Hrvatskoj deset županija te 81 grad i općina još uvijek zagađeno minama, što iznosi 557 četvornih kilometara minski sumnjivog područja i 64 tisuće razasutih minsko-eksplozivnih sredstava. Od mina je do sada očišćeno 446 kvadratnih kilometara površine za što je izdvojeno 4,2 milijarde kuna uglavnom proračunskih sredstava.

  Projekt se odvija u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Francuske te pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića.