Username *
Password *
Remember Me

Odjeća, kostim, umjetnička skulptura koja glumcu daje na karakteru, a samostalno se postavlja kao relevantni tumač radnje tema je izložbe Ivane Bakal „Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta - vizualno kazalište“. Otvara se danas u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu, kao umjetnički projekt u formi izložbe kostima koji postaju kazalište u izložbenom prostoru.

DSC 0075


- Likovnost lišena okvira uz želju da se «ograničenost kostimografije» (kostima kao odjeće) prevlada ili zaobiđe te stvori novo kazališno uprizorenje kroz performans kostima, osnovni je cilj – tumači autorica. - Drugi je analiza odnosa glumca i kostima, objekta i instalacije kao vizualizirane glumčeve osobnosti. Izložba se sastoji od realiziranih 5 kostima-instalacija, raspoređenih u 3 prostorije izložbenog prostora. Ulaskom publike, uz zvučnu kulisu (autor glazbe je Stanko Juzbašić), kazališnu rasvjetu i projekciju slikovnih materijala – skica i etapa nastanka umjetničkog rada – započinje performans kostima - .  

DSC 0067


Radom se želi naglasiti i interdisciplinarno i multimedijalno u vizualnom kazalištu te problematizirati mogućnost(i) preobrazbe kostimografa u multimedijalnog umjetnika i dramaturga i redatelja predstave, posebice u kontekstu prinosa kostimografije gradnji dramaturgije predstave i kompletne inscenacije predstave te u kontekstu ideje o kostimografu kao društvenom kiparu ili u – vizualnom kazalištu – dramaturškom kiparu (na temelju parafraze ideje Josepha Beuysa o društvenoj skulpturi).

DSC 0070

- Osnovna je misao vodilja slika kao dramaturgija predstave. Radom se želi pojasniti umjetnička uloga slikara/kostimografa u vizualnom kazalištu te otvoriti mogućnost daljnjih umjetničko-znanstvenih nadogradnji na temu likovnosti vizualnog kazališta te dati prinos suvremenoj likovnoj umjetnosti uopće - pojasnila je Ivana Bakal.

Izložba će se moći pogledati do 10. srpnja, radnim danom od 10 do 17 sati i od 19 do 21 sat, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu  je slobodan.

DSC 0073DSC 0077 crDSC 0079 cr

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location