Izložba "Nature design" @ Galerija Karas

  U srijedu, 16. srpnja u 19 sati u Galeriji Karas u Praškoj 4 u Zagrebu otvara se izložba „Nature design“ autorice Mirne Grubišić.

  Tema izložbe su elementi prirode u interijeru. Početna točka izložbe je objekt appletree; polica/pregrada koja je realizirani proizvod i predstavnik projekta tree koji je u nastavku izložbe prikazan vizualizacijama spremnim za realizaciju/proizvodnju. Drveni otpresci u obliku grana drveta tvore funkcionalne predmete; police, pregrade, zidne obloge, stolice, klupe...

  AppleTree MirnaGrubisic pogledi cr

   - Koncept tree projekta donosi elemente prirode u interijer i oblikovanje te nastaje multipliciranjem elemenata u nove trodimenzionalne oblike i predmete. Oblikovanje inspirirano granama stabla i oblicima biljnog svijeta rezultira svojevrsnim instalacijama u unutrašnjem prostoru koje postaju dekorativni i funkcionalni predmeti. Multiplicirajući element obogaćuje prostor i tvori dinamiku svjetla i sjene nalik na prirodni prostor šume - ističe Goroslav Keller u katalogu izložbe. 

   

  AppleTree MirnaGrubisic sredina cr

   

  - Stablo je odabran motiv koji predstavlja višestruko simboličan i značajan dio biljnog svijeta, a svojom veličinom, značajem i dugotrajnošću oduvijek impresionira čovjeka. Razlika između netaknute prirode i pokušaja oblikovanja nje dizajnom ovdje se ne pokušava premostiti, nego tek malo ispuniti potrebu za prirodom u urbanom interijeru koji je često prilično udaljen od nje. Svojim radovima Mirna Grubišić briše pragove, granice između vanjske prirode i naših domova. Kao i slovenski dizajner Oskar Kogoj prije dvadesetak godina, i Mirna Grubišić svoju kreativnu inspiraciju nalazi u prirodnim strukturama. Ima i razlika: dok je Oskar u prirodi tražio savršenost i savršenstvo, Mirna prirodu prihvaća onakvom kakva jeste - .

   

  POZIVNICA 100714 WEB-1


  Mirna Grubišić rođena je u Osijeku gdje je završila jezičnu gimnaziju. Završila je Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, smjer produkt dizajn. Nakon diplome gostuje na Universitat der Kunste u Berlinu na kolegiju taktilnog dizajna, te na brojnim internacionalnim radionicama i seminarima. Djeluje kao freelance dizajner. Područje interesa su joj osjetilne i tradicionalne vrijednosti u oblikovanju predmeta i odabiru materijala. Održala je nekoliko radionica produkt dizajna u okviru programa pomoći socijalnim poduzetnicima. Projektira manje predmete, namještaj i manje komercijalne prostore. Članica je ULUPUH-ove Sekcije za produkt dizajn od 2010. godine. Živi i radi u Zagrebu.

  Izložba će se moći pogledati do 27. srpnja, od utorka do petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati, dok je ponedjeljkom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu  je slobodan.