Username *
Password *
Remember Me

- Da, naradio sam se, ali i puno toga napravio - zadovoljno govori Ivica Skoko, jedan od najpoznatijih dizajnera u regiji dok sjedimo na terasi kafića u neposrednoj blizini njegovog showrooma u zagrebačkoj Vlaškoj. Nema se mnogo vremena, zaposlen je od jutra do mraka, a još je k tome, kako otkriva, prava noćna ptica. Navečer i tijekom noći crta skice i planira kolekcije i kreacije za svoje brojne klijentice, mežu kojima su i brojne slavne, a danju se drži unaprijed isplaniranog tjednog rasporeda koji se naprosto ne smije prekršiti...

Posjetila Ivicu Skoku i popričala: Dubravka Prpić Znaor, glavna urednica ItGirl.hr

Ivica Skoko ozujak 2013Skoko @ Fashion.hr, ožujak 2013.


Tog sunčanog, prevrućeg dana Ivica nosi jednostavni t-shirt i traperice, svoju klasičnu radnu odjeću, koja svojom jednostavnošću kao da se drži po strani od onoga što on stvara, a to su cocktail haljine od brokata i svilene vjenčanice. Među ostalom. Mobitel mu zazvoni par puta, vjerojatno je majka ili brat, mislim si. - Njih dvoje članovi su mog najužeg tima koji broji šest ljudi. Od mame sam naučio konstrukciju, ona mi je desna ruka od samog početka, a brat vodi papirologiju - . Keep it in the family, za Skoku je odlična formula koja je također zaslužna zašto je upravo on bez velikih poslovnih turbulencija stigao do velikog broja 16. Kroz to vrijeme desila se ta nesretna recesija - naravno, neokrznuta nije ostala ni naša modna scena. No Skoko cijelo to vrijeme pliva kao riba u vodi, te se postavlja kao jedan od najuspješnijih dizajnera u čitavoj regiji.

 

ivica skoko proljece 2014 11
Skoko @ Fashion.hr proljeće 2014.

- Uskoro će moje kreacije, večernje haljine i vjenčanice, postati dio stalne ponude u dućanu La Sposabella u Mostaru - ponosno otkriva dok stavlja šećer u kavu. - Ovo mi je već treća danas. Kava mi je vrlo važna, prva stvar ujutro - . Dan je kratak, a posla je mnogo. - Najžešće je kad krenu pripreme za sezonsko predstavljanje. Onda uz onaj tjedni raspored paralelno radimo i razvoj kolekcije. Od skice do revije prođe oko dva mjeseca. Ja sam štreber, volim imati sve gotovo dva dana prije revije. Dan prije revije izabirem glazbu i styling s Ivanom Bilandžijom - Billy, vjernom dugogodišnjom suradnicom koja me apsolutno razumije - . Billy, naša poznata vizažistica koja ima mnogo iskustva i u stiliziranju, jedna je od onih koja u Skokinu timu, kad se radi o revijama i snimanjima, ima posebno mjesto.

 

IVICA SKOKO CRUISE 2Nedavno predstavljena Cruise kolekcija na Tomislavcu u Zagrebu


- Tim je vrlo važan, da bi uspio moraš imati dobre ljude oko sebe koji mogu pratiti tvoj ritam, koji te razumiju i spremni su brzo reagirati - . Kroz sve te godine Ivica je mnogo toga naučio i, kaže, sazrio, no bilo je tu i šaranja, otkrivanja, ali takav je, kaže, svaki početak... - Naravno da sam znao fulati stilove, ali mislim da sam ipak mnogo naučio, bitno je naučiti iz svega toga. Sad kad gledam unazad čini mi se da se kvalitetan i zreo dizajner, da možeš reći da imaš pošteni opus, postaje tek nakon deset godina rada - . Pritom prvenstveno misli na rad s ljudima, sa stvarnim klijenticama koje imaju stvarne mjere, a ne samo s modelima na revijama gdje se može više razmahati i stvoriti jedan više teatralan svijet. - Nakon ljeta krećemo u proizvodnju zimske kolekcije koja će biti na tragu kostimografije. S njom ću se predstaviti prvo u Beogradu, zvali su me da predstavljam našu modnu scenu, a nakon toga i na Fashion.hr-u u Zagrebu. Bio sam ponosan kad sam dobio poziv, to je još jedna potvrda da sam priznat i izvan granica Hrvatske što mi je velika čast. Često mi dolaze iz Slovenije ili Srbije, koliko znam u Sloveniji baš i nemaju takvih dizajnera večernjih haljina, sigurno im je jeftinije doći ovdje nego na primjer ići u Austriju... - .

 

IVICA SKOKO CRUISE 5Ogrtači se mogu nositi tijekom dana, ali i navečer kao haljina, samo se stavi remen, ističe Ivica. - Pretpostavljam da je multifunkcionalnost ovih ogrtača zahvalna za veliku potražnju, žene su to odmah prepoznale - .

Kad ga pitam za konstrukciju, koliko je važno da je dizajner poznaje kako bi kvalitetno radio, na njegovom se licu pojavljuje odlučnost. - Nema šanse da dizajner bude dobar i kvalitetan ako ne poznaje konstrukciju. Mora poznavati materiju, to su osnove. Ne samo tkanine, već i kako ih smjestiti. Jer papir podnosi sve. Jedno nacrtaš, a to je možda neizvedivo. Zatim tu je anatomija, naprosto je moramo odlično poznavati. Građe su drugačije, nema tu kompromisa, sve se to mora imati u malom prstu. Ponekad vidim da nekim našim dizajnerima šteka znanje iz konstrukcije. Dok, s druge strane, divim se Branki Donassy i Zigmanu, smatram da su vrhunski konstruktori i talenti. Naravno radi se o različitim stilovima, al kod njih vidiš da je sve savršeno smješteno gdje treba, iznimno ih cijenim. Kod Donassy se vidi iskustvo, svaka kolekcija joj je savršena, a Zigman tako dobro manipulira onim svojim trakicama, svaka mu čast. U muškoj modi jako cijenim Klarića, mislim da smo on i ja oženili na stotine parova. On odijelo, ja vjenčanicu. A kod njega si i ja šivam odijela, sakoe... - .

 

ivica skoko proljece 2014 26Njegov imenjak Klarić i ono oženili su brojne parove - ja haljinu, a on odijelo - . Inače, Skoko kod Klarića naručuje odijela i za sebe

 Iako je danas iznimno zadovoljan svojim poslom, bilo je, kaže, trenutaka kad je razmišljao čemu sve to, no ljubav prema svemu ovome je prevagnula. - Moraš ovaj posao stvarno voljeti da bi uspio održati se na sceni dugi niz godina - . Iako, još uvijek ga stvari znaju iznenaditi. - Iskreno, nisam mislio da će mi ovogodišnja Cruise kolekcija biti takav uspjeh. Svileni ogrtači su totalni hit, rasprodali su se već drugi dan, super su jer se mogu nositi i kao haljina za navečer, samo se stavi remen... A badiće sam napravio već drugu seriju. Priznajem, ovo je za mene bio drugačiji korak, gipsy stil, badići i ogrtači, ali očito su ljudi prepoznali tu kvalitetu i klijentice su me već drugi dan nakon revije na Cruise Fashion.hr-u krenule zivkati... Isto je tako kad moje haljine nose Bojana Gregurić i Nives Celzijus, klijentice već sljedeći naručuju slične modele - .

 

Ivica Skoko ozujak 2013 6Kad imaš takvu tkaninu u rukama, naprosto je moraš poštivati! - ožujak 2013.

Brojne žene cijene njegov dizajn, prate ga sezonama, a jednako tako Ivica poštuje i - tkanine. Zacakle mu se oči kad priča o brokatima... - Kad imaš neki brokat ili svilu u rukama, to je čast. Moraš to cijeniti da bi napravio dobar posao. Da bi to netko prepoznao i na kraju nosio negdje... Osjećam jedan respekt prema tim divnim materijalima - . Nešto nabavlja u Italiji, nešto u Španjolskoj, a dio i ovdje od uigrane ekipe, kaže. Opet ističe uigranu ekipu, služi se baš tim riječima. Očito da iza svakog uspješnog dizajnera stoji i njegov tim, dobra organizacija i - znanje, ali i konstantno učenje. Koje ne staje ni tijekom ljeta.

 

skoko defile proljece 2014Na defile uvijek izađe sa svojim modelima, nije jedan od onih koji samo sramežljivo mahnu...

Ivice, kad ćeš na godišnji odmor? - Godišnji? - pita me kao da je to neka strana riječ. - Ma nisam ti ja tip koji bi mogao negdje otići na dva tjedna. Ma niti manje. Imam sreće da imam ljetne suradnje po našoj obali, pa odem preko vikenda ili na tri do četiri dana, svako malo... Onda se malo odmorim, malo provedem, odem iz Zagreba i to je to - . Vezan je uz posao, očito ga živi i radi punim plućima. I voli raditi ručno. - Za to mi treba puno vremena, haljine se znaju raditi, posebno za neke dodjele, i po tjedan dana. Isto je i s vjenčanicama, znaju imati masu kompleksnih detalja. Iako, sve u svemu, moje klijentice vole biti više diskretne, i elegantne. Uglavnom kupuju koktel haljine, vjenčanice i haljine za neke večernje prigode. Odlično ide jedan strukirani jednostavan model, napravim ga u više varijanti brokata. Te haljine koštaju 2800 kuna i uvijek se mogu nositi, nadograditi nekim stylingom, detaljima... Svake sezone tu je par modela koji postanu najpopularniji, uglavnom su retro kao i većina toga što radim. Primijetio sam da me klijentice prate, prate što radim, sviđa im se moj prijedlog, gotovo kao da znaju što da očekuju od mene. Mislim da u mojim haljinama izgledaju moderno, urbano, a opet elegantno - .

 

SKOKO LISTOPAD 2012 2 Listopad 2012. @ Fashion.hr

 Skokin je rad obilježila nezaobilazna crna, no u posljednje tri do četiri sezone kao da je krenuo u neko novo istraživanje, intenzivno je prigrlio boje, cvijeće... - Da, kao da sam krenuo u nešto malo novije, no mislim da sam i dalje vjeran svom izričaju. Mnogo vremena treba da dizajner izgradi svoj potpis, da ga pamte, da primijete i naravno da se vrate po još - . Ne samo da se vrate po još, već dovedu i familiju... Nedavno je Marijana Mikulić došla po haljinu jer joj se ženu brat, pa je haljinu naručila i njezina majka. Praktično je to da se ne pojave u sličnoj kreaciji na svadbi. 


ivica skoko proljece 2014 5Iako je prvo krenuo s crnom, Skoko posljednjih sezona itekako koristi jače boje (proljeće 2014.)


Ivice, pozitivan, si, no stvarno si se naradio i zaslužio uspjeh, no trebam još neku poruku za kraj, kažem mu. Za tvoje kolege. Pozitivna, molim. - Kod nas stvarno ima talentiranih dizajnera, želio bih da se njihov rad više primijeti i cijeni. U ovom je poslu stvarno mnogo odricanja i truda, i na kraju ako nitko to ne prepozna, to je stvarno šteta. Naravno bilo bi divno da kod nas postoje tvornice koje zapošljavaju naše dizajnere, ali vjerujem da će i do toga doći jednog dana - . Kako smo razgovarali oko pola sata, Skoko je bio brz i efikasan, smislen i spreman za odgovore, odgovarala mu je ta brzina, a kad smo se rastajali, u njegov  klimom fino rashlađeni dućan upravo su ulazile dvije dame, pretpostavljam majka i kćer, ona je kuma pa treba haljinu. Skoko je spremno, s osmjehom na licu, započeo konverzaciju, i krenuo u novu modnu avanturu. Baš kako kaže - treba svaku haljinu cijeniti kao da ti je prva.

 

Ivica Skoko ozujak 2013 3

Za sljedeću jesen Skoko priprema teatralnu kolekciju, a nešto slično već je predstavio u ožujku prošle godine @ Fashion.hr 


 

Komentari (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Super članak, a njegove kreacije su mi predivne.

 
This comment was minimized by the moderator on the site

Hvala!

 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location