Pariz Fashion Week fall 2012: Cool & punk @ Jean Paul Gaultier

  Za mjesec i pol dana Jean Paul Gaultier napunit će 60 godina. A kreacije su mu toliko svježe i „nove“, što je danas prava rijetkost, da se čini kao da ima 18.

  Buntovan, eksperimentalan, hrabar i iznimno kreativan, Gaultier je jedan od onih kojemu vrijeme ne može ništa, on radi i radi i uživa u tome. Danas kad je svijet mode lud i u speedu, a posao modnog dizajnera vrlo specifičan radi osjetljivog tržišta i šefova željnih velike zarade, on kao da stoji s druge strane rijeke i radi ono što zna najbolje.

  No, nisu njegove kreacije smirene, daleko od toga. On uvijek ima neku poruku koju želi prenijeti. On uvijek koristi snagu mode i njezinu sociološku dimenziju kako bi ostvario kontakt sa svojom publikom i izazvao reakcije.

  Tijekom godina je stvarao svakakve modne skandale, pa je i zaradio ime francuskog L'enfant terriblea. Time je izgradio imidž provokatora, što se danas svelo na fantastične kolekcije pošto je danas gotovo nemoguće šokirati...

  No, Jean uvijek nađe puno mjesta za punk, taj buntovni stil kojeg danas mnogi obožavaju. Spaja ga sa tribal stilom, snažnim uzorcima i mixanjem tkanina i aplikacija. Kad raščlanimo njegovu kolekciju zapravo se vidi da su mnogi elementi klasično krojeni, poput sakoa no najviše pažnje privuku eksperimentalni oblici poput kaputa koji se kod njega zove – suknja.
  To radi fantastično. Igre krojevima Gaultier je dotjerao do savršenstva, i to ga drži u samom vrhu modnih eksperimentalista.

  Tko bi rekao da nije završio nikakvu modnu školu, već je kao mladić, željan dizajniranja, slao svoje crteže na sve adrese koje su u njegovoj mladosti bile relevantne. Osoba koja mu je dala šansu bio je legendarni Pierre Cardin, koji ga je 1970. godine zaposlio kao asistenta.

  Solo karijeru započeo je samo šest godina kasnije. Od samih je početaka Gaultier snimao i opažao uličnu modu i subkulture koje su se rađale u njegovo doba. A bilo je to ludo vrijeme. I za modu i za društvo u cjelini. Sve je to on poštivao i razumio je snagu tih pojava.

  S jednakom strašću on ulicu „snima“ i danas. Miješanje elemenata na ovaj način može raditi samo netko tko je svjestan snage street stylea i energije koja se stvara kombiniranjem modnih elemenata. I tko uvijek ima osmjeh na licu.

  Foto: Guliver Getty images / Rex features

  jean paul gaultier fall2012 1jean paul gaultier fall2012 1 detailjean paul gaultier fall2012 2jean paul gaultier fall2012 3jean paul gaultier fall2012 3 shoesjean paul gaultier fall2012 4jean paul gaultier fall2012 4 shoesjean paul gaultier fall2012 5jean paul gaultier fall2012 5 shoesjean paul gaultier fall2012 6jean paul gaultier fall2012 7jean paul gaultier fall2012 8jean paul gaultier fall2012 9jean paul gaultier fall2012 nails