Username *
Password *
Remember Me

Ona je predmet želja brojnih mladenki, ljubiteljica glamuroznog stila, miljenica romantičarki i ima fanscinantnu priču: čipka odnosno njezinih sto godina na ovim prostorima tema je nove izložbe koja se danas otvara u Lepoglavi. "Nakićeno, nenakićeno - Čipka na ženskom modnom priboru od 1800. do 1900." predstavlja dio bogatog fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, a bit će izložena u lepoglavskoj Gradskoj čitaonici Doma kulture.

lepezaMUO Lepoglava
Lepeza iz fundusa MUO

Osim Gradske čitaonice, izložbe čipki bit će moguće razgledati na deset lokacija: Budući muzejski prostor (prostor stare ambulante), Gostinjac (Dvorana kardinala A. Stepinca, Vjeronaučna dvorana), Crkva Blažene Djevice Marije (nedaleka Suvenirnica, također), Galerija „Jamnić“,Dom kulture (Koncertna dvorana),Pavlinski samostan te Dom kulture (Galerija čipke).

dolcegabbana fall 2014 5
Dolce & Gabbana jesen 2014.


Zbirka Muzeja za umjetnost i obrt broji 1949 komada modnog pribora koji datiraju od 17. do 21. stoljeća. Primjerci modnog pribora izrađenog od čipke datiraju u 19. stoljeće. Upravo je stoga za ovu izložbu izabrano 40 predmeta iz tog vremena, a pripadali su poznatim zagrebačkim osobama. Većina izloženih primjeraka modnog pribora bila je izrađena u Austriji, ali su bili nošeni u Hrvatskoj te nam stoga omogućuju sagledavanje kulture odijevanja u Hrvatskoj u 19. stoljeću i njene pripadnosti srednjoeuropskom kulturnom krugu. Iako je sakupljačka politika muzejske zbirke tekstila usmjerena je na prikupljanje i čuvanje predmeta koji dokumentiraju kulturu odijevanja u Hrvatskoj, fundus zbirke, na žalost, ne sadrži modne dodatke izrađene od čipke koji datiraju u 20. stoljeće.

blumarine fall 2014
Blumarine jesen 2014.


Tijekom povijesti se upotreba i uloga modnog pribora mijenjala te je odražavala promjene u tehnologiji, navikama potrošača, pravilima ponašanja i poimanju funkcionalnosti predmeta. Od 1800. godine nadalje, relativno je malo novog modnog pribora - neki su predmeti postupno nestajali iz upotrebe, neki ranije obavezni kasnije su postali proizvoljni, neki su od beznačajnih postali jako značajni itd. Pojavom industrijske proizvodnje određeni modni pribor, koji se ranije izrađivao ručno, počeo se proizvoditi strojno – rukavice, čarape, tiskani tekstil za marame.

dolce  gabbana
Dolce & Gabbana jesen 2014.

Šeširi, vezene i perlicama ukrašene torbice, torbe i lepeze nisu bile pogodni za industrijsku proizvodnju te su se nastavili izrađivati ručno. Odjeća se često iz raznih razloga bacala (istrošila se, postala je staromodna), dok se modni se pribor čuvao iz sentimentalnih razloga ili radi stvarne materijalne vrijednosti materijala izrade. Ženska odjeća 19. stoljeća bila je izrazito dekorativna te je obilovala modnim dodacima od kojih su se brojni sačuvali do danas. Jedan od najčešćih elemenata ukrasa modnog pribora ili materijal od kojeg je pribor bio izrađen bila je čipka. Interes za čipku i njena vrijednost s godinama nije opadala.

dolce  gabbana2
Dolce & Gabbana jesen 2014.


Kao luksuzna i skupocjena tkanina bila je cijenjena u 17. i 18.stoljeću, dok je u 19. i ranom 20. stoljeću cijenjena kao ručni ili kao mašinski rad. Estetska vrijednost čipke te vještina potrebna za njenu izradu činili su je predmetom vrijednim sakupljanja. Ona je također imala i veliku uporabnu vrijednost jer se lako čuvala, održavala, mogla se prekrajati i ponovno upotrebljavati.

 

šeširMUO Lepoglava

Šešir iz fundusa MUO

Danas čipka i dalje ima posebno mjesto u kolekcijama brojnih dizajnera koji je doživljavaju kao predstavnicu vintage atmosfere i klasične romantike. Neki je vole crnu, poput dvojca Dolce & Gabbana, dok je drugi vide u bojama, na primjer kuća Valentino. Kod nas je njome izuzetno očaran Ivica Skoko koji je koristi na večernjim kreacijama, dok su haljine Borisa Pavlina i Envy Room poznate upravo po tim delikatnim teksturama. Nezaobilazna postaje svake sezone, te krasi vjenčanice, kreacije za crveni tepih i večernje toalete, vladarica je ženstvenosti i uistinu zaslužuje više od izložbe.

elie saab fall 2014
Elie Saab jesen 2014.

preen fall 2014
Preen jesen 2014.