Username *
Password *
Remember Me

U četvrtak, 30. listopada u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u Tkalčićevoj 14, otvara se izložba „Mapiranje tijela – transformacije“ autorica Jadranke Hlupić Dujmušić i Petre Krpan.  Izložba će se otvoriti scenskom izvedbom Dubravke Crnojević Carić,Viktorije Paljug, Željke Kostanjšek, Vere Mitrović Vrbanac te Katarine Strahinić.

mapiranje 3


„Tijelo u konstantnoj promjeni više ne podrazumijeva nosive odjevne predmete, dapače potpuno se zastire funkcionalna dimenzija odjevnih predmeta te uzajamni odnos tijela i odjeće, a samodovoljno tijelo otkriva svoje skulpturalne dimenzije. Odjevni predmeti nisu više na koži već kroz nove forme izbijaju iz tijela te signaliziraju transformativne procese koji se sada momentalno bilježe na fluidnoj koži. Dehumanizirane, sablasne i pomalo prijeteće pojave koje podsjećaju na očuđene krojačke lutke slobodno lebde u prostoru i pridonose nadrealnoj tjelesnoj percepciji kao posljedici spomenutih mutacija. Pukotine, nadomjesci i proteze naizgled upućuju na gubitak i pobuđuju osjećaj otuđenosti, no istovremeno pridonose osvještavanju granica fizičkog kako bi se opojmio i vizualizirao alternativni odnos tijela i odjevnog predmeta.“ (Lea Vene, iz kataloga)

Petra i Jadranka
Autorice Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan


 
Likovni postav izložbe potpisuje Mustafa Forto. Suradnici u oblikovanju postava (svjetlosni efekti) su Gordana i Zorislav Šojat. Autor fotografija u prilogu je Boris Berc.

Jadranka Hlupić Dujmušić, samostalna umjetnica, rođena je u Zagrebu gdje je završila školu Primijenjene umjetnosti i dizajna te magistrirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se industrijskim modnim dizajnom i konceptualnim modnim dizajnom. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a, HDD-a, HZSU-a i dr. Osnivačica je umjetničke organizacije Argument Art. Živi i radi u Zagrebu.

 

mapiranje 2


 Petra Krpan magistrirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i studira na poslijediplomskom doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Članica je ULUPUH-a i HDD-a. Živi i radi u Zagrebu.
 
Izložba će se moći pogledati do 8. studenog, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.
 
Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Sponzor izložbe je Unija Nova d.o.o.

 

mapiranje 4

mapiranje 5

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location