Username *
Password *
Remember Me

U vrijeme kad se svi bavimo mladolikošću i pitamo se kako obrisati bore u nekoliko poteza, a s druge strane opsjednuti smo serijama s besmrtnim likovima poput vampira i onih koji imaju nadnaravne moći, novo izdanje festivala Zagrebi! postavlja pred nas upravo ono što elegantno ignoriramo, a to je tema smrti. Sedmi po redu Zagrebi! festival, koji će se ove godine održati uoči blagdana Svih svetih, održat će se od 29. do 31. listopada u Laubi – kući za ljude i umjetnost i Kulturno informativnom centru (KIC).

 

Biser vrsak prsta Dorothy Cross cr
Biser vršak prsta, Dorothy Cross

 

Smrt, kao oblik prijelaza, fenomen je kojim su fascinirane sve velike svjetske civilizacije. Na njemu su stvarale svoje religijske i eshatološke sustave, konstruiravši tim putem mehanizme pomoću kojih se u kaos unosio red. Na ljudskoj razini, smrt predstavlja kraj, kojim se odnosi, prema onome koji je otišao, radikalno mijenjaju i tako djeluju na okruženje u kojem se smrt dogodila. Ukoliko se smrt ne smatra sastavnim dijelom života, susret s njom dovodi do snažnih psiholoških pomaka u svijesti koji mogu znatno promijeniti osobnost. Zbog snage da djeluje na promjenu osobnosti, smrt je ujedno i jedno od najjačih sredstava za psihološku manipulaciju, tj. oblikovanje svijesti po obrascima, koje najčešće postavljaju prosvijećene elite i time potvrđuju svoju poziciju moći i kontrole.

 

Selfie Mario Perisa
Posljednji selfie? Mario Periša

 

U stvaranju umjetničkog djela, suprotno od civilizacijskog shvaćanja, smrt predstavlja završetak idejnog procesa. Estetizaciju doživljaja smrti u svojoj blizini i vlastite smrtnosti u skupnoj će izložbi Smrt – početak kraja ili kraj početka pokazati (samo dijelom živući) likovni umjetnici Dimitrije Bašičević Mangelos, Tomislav Gotovac, Željko Jerman, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Dorothy Cross (Irska), Jan Fabre (Belgija), Antun Maračić, Pavo Urban i Ksenija Turčić, koje su odabrali Darko Šimičić i Emil Matešić. Otvorenje izložbe je u četvrtak, 30. listopada u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost, a postavljena će biti do 19. 11. 2014.

 

Na rubu Marilyn Arsem foto DeLuca
Na rubu, Marilyn Arsem, foto DeLuca

 

Na dan otvorenja, u Laubi će svoj smrću inspiriran petosatni performance Na rubu izvesti gošća iz Amerike, Marilyn Arsem; zatim će Maltežanin Victor Agius rekonstruirati akciju (Pulvis) svog pokapanja (živog) u obiteljsku grobnicu na otoku Gozo, iz kolovoza ove godine. Konačno, fotograf i umjetnik Mario Periša u svom će interaktivnom performansu Selfie: Camera obscura jest Camera lucida leći u lijes iz kojeg će gledati projekciju ključnih slika iz vlastitog života. Posjetitelji izložbe pozvani su da učine isto, instalirajući svoj CD ili DVD s vlastitim fotografijama.

 

Usput-spomenici Antun Maracic
Usput spomenici / Antun Maračić

 

Kao dio Zagrebi! Festivala Zagreb će postati dio jednog od najkreativnijih community art projekata na svijetu. Na Teslinom će platou (ugao Tesline i Preradovićeve ulice) tako biti postavljena zagrebačka inačica Prije no što umrem… zida tajvansko-američke umjetnice Candy Chang, koja je nakon gubitka voljene osobe na zid u susjedstvu ispisala Prije no što umrem, želim _______, te utjehu pronašla u onome što je smisao života njenih sugrađana. Više od 525 takvih zidova, u više od 70 zemalja osvanulo je do danas, na preko 35 jezika.

 

Zagrebi plakat

Ove godine prvi put Zagrebi! poziva profesionalne fotoreportere, kao i ljubitelje fotografije i korisnike mobilnih uređaja, da fotografski dokumentiraju sva zbivanja vezana uz Zagrebi! festival te mjesta i događaje koja nose neka obilježja fenomena smrti. Foto natječaj SMRT početak kraja ili kraj početka dio je projekta Skrivena javna mjesta grada, a otvara se 29.10. na stranici www.mediapitch.net (prijave do 2.11.). Nagradni fond iznosi 2 000 kn (bruto), a žirirani radovi bit će prikazani na izložbi u KIC-u.