Opanak kao štikla @ Modni ormar DDP

  Modni ormar & diego dalla palma, skup brojnih izložaba i modnih revija mladih, kao i već afirmiranih dizajnera i bivših studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, obilježit će kulturno-modno-umjetničke dane u metropoli. Revije (Ana Kujundžić, Simone Manojlović, Sanja Jakupec, Biba Šipek, Martina Herak, Igor Dobranić, Tomo Jerčić, Igor Galaš, Dženisa Pecotić), kao i predstavljanje radova studenata na temu Eksperimentalni laboratorij održat će se od 6. do 8. studenog u Zagrebačkom plesnom centru Hrvatskog instituta za pokret i ples. 

  shootacchi shoe bag

  U sklopu MO & DDP poznata hrvatska dizajnerica Anita Zanotti Štulec predstavila je etno kreaciju, opanak koji je pretvorila u štiklu: - u sklopu svog brenda a shoo  stvorila sam štiklu i torbu inspirirana kulturnom baštinom Hrvatske i ženskim svečanim opancima poznatim pod imenom žutaki, tipičnim za Zagreb i sela podsljemenske zone - istaknula je Zanotti Štulec. - Cipeli je ime shootacchi. Naziv (izgovor: šutaki) izveden je iz originalnog imena opanka žutaki koji je modificiran tako da uključuje dio riječi naše modne marke (a shoo, što prilikom čitanja i izgovora asocira na englesku riječ za cipele) i riječi tacchi (što je talijanski izraz za potpeticu). Tom igrom riječi postigli smo vezu između naše modne marke i izvornog naziva opanka, a ujedno smo i jednom riječju opisali naš proizvod (opanak na visoku potpeticu) - .

  VELIKA shootacchi shoo 1 cr


  Schootacchi je izrađen originalnim tehnikama ručne izrade opanaka, prepletanjem i provlačenjem, odnosno fizovanjem kožnih traka. Ovim projektom želja autorice je postići dva cilja: stvaranje proizvoda koji će približiti tradicijsku baštinu današnjoj modernoj publici, kao i učiniti tradiciju suvremenom. - Autohtonost cijelog projekta postignuta je bliskom i uspješnom suradnjom s Hrvatskim seljačko-pjevačkim društvom Sljeme - Šestine iz Zagreba, koje njeguje tradiciju ručnog izrađivanja narodih nošnji podsljemenske zone - otkrila je dizajnerica.

   modni ormar 1

  Središnje događanje svakog Modnog ormara su modne revije mladih dizajnera u natjecateljskoj formi pred inozemnim i novinarskim žirijem, revije etabliranih dizajnera, kostimografske revije, izložbe modnih dodataka, izložbe modnih ilustracija i fotografija, stručna predavanja i radionice  međunarodnih gostujućih profesora i dizajnera.

  Ovogodišnji Modni ormar nosi naziv Eksperimentalni laboratorij. Lajtmotiv koji se obrađuje na posljednjoj večeri modnih revija s temom velike žene povijesti ujedno je posvećen osnivačicama studija modnog dizajna, velikim pedagoginjama koje su odgojile tisuće studenata na TTF-u, profesoricama Jadranki Bačić i Zlatki Mencl Bajs. 

  modni ormar 2


  9.Modni ormar & diego dalla palma od 04.11. 2014. - 30.11. 2014., i ove je godine simbioza malih projekata za veliki cilj, a otvorenje je obilježila izložba radova studenata dizajna TTF-a u HGK (Draškovićeva 45). Izložba se može razgledati do 28. studenoga 2014. ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 16 sati, a četvrtkom od 10 do 18 sati. Nakon nje manifestacija se nastavlja u Zagrebačkom plesnom centru Hrvatskog Instituta za pokret i ples (HIPP) u Ilici 10.

  Projekt Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Modni ormar uspješno se održava već devetu godinu i primjer je promocije dobrog dizajna budućih dizajnera putem strukovnog natjecanja studenata TTF-a. Od samog početka podržava ga i Hrvatska gospodarska komora te i ove godine Odjel za dizajn aktivno sudjeluje održavanjem izložbe 9. Modni ormar & diego dalla palma.